|
İskilip Dolması (Çorum) |
|
Yörem
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 27.11.2006
Mesajlar: 245 Şehir: Mersin |
Kısa URL: https://ml.md/lc9764
Gönderme Tarihi: 14.Arl.2006
4,706 defa indirildi / yazdırıldı
|
2 kg pirinç
1,5 kg et
500 gr tereyağı
5 yemek kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı taze çekilmiş karabiber
1,5 su bardağı su
5 adet kuru soğan
Pirinçler tuzlu suda yarım saat bekletildikten sonra yıkanıp süzülür, Tencereye 300 gr tereyağı konulur. 3 yemek kaşığı tuz, 1 tatlı kaşığı karabiberle birlikte pirinçler ilave edilir. Tencerede 5 dakika kavrulur. Üzerine bir su bardağı su eklenip tencerenin kapağı kapatılıp dinlenmeye bırakılır. (30 dk) Et yağ ile kızartılır. Soğanlar ince kıyılarak tencereye atılır. Birkaç kez karıştırıldıktan sonra tuz ve karabiber ilave edilir. Kalan sıcak su ilave edilir. Et kaynamaya başladıktan sonra üzerine sacıyak yerleştirilir. Üstüne temiz bir tepsi yerleştirilir. Pirinçler temiz bir bez torbaya konularak tepsinin üstüne yerleştirilir. Tencerenin kapağı kapatılarak kapak kenarları hamurla sıvanır. Bir parmak sığacak kadar delik bırakılır. (Buhar çıkması için) kısık ateşte 4 saat pişirilir. Sıcak servis yapılır. Yanında turşu, ayran, komposto, salata ile servis yapılabilir.
Not: Çorum'un İskilip ilçesinde yapılmaktadır. Düğünlerde dolmacı adı verilen aşçılar tarafından hazırlanır. Halen bu gelenek devam etmektedir
Fotoğraf "siyami" tarafından gönderildi. 26.10.2014
|
İskilip Dolması (Çorum) |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc40269
Gönderme Tarihi: 02.Eyl.2009
3,490 defa indirildi / yazdırıldı
|
Çorum İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
Pirinç, et, soğan ile yapılır. Islatılmış pirinçler tereyağında kavrulur. Üzerine sıcak su eklenir, dinlenmeye bırakılır. Ayrı bir kapta et yağ ile kızdırılır. Soğan ve sıcak su ilave edilir. Et kaynayınca üzerine sacıyak, bunun üzerine de tepsi yerleştirilir. Haşlanan pirinçler bir bez torbaya konularak bu tepsinin üzerine konur. Tencerenin kapağı kapatılarak kapak kenarları hamurla sıvanır, herhangi bir yerine bir parmak sığacak şekilde delik bırakılır. ( Buhar çıkması için) Kısık ateşte dört saat pişirilir.
|
İskilip Dolması |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc92317
Gönderme Tarihi: 16.Eyl.2013
2,684 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 kg pirinç
1 kg daha ya da kuzu eti (iri parçalar halinde)
350 gram tereyağı, 3 adet soğan
Yeteri kadar su
Tuz, karabiber, kimyon
Hamuru için:
2 su bardağı un
Yeteri kadar su
Pirinci bol tuzlu sıcak suda yarım saat ıslatın. Daha sonra iyice yıkayın ve süzün. Bir tencerede tereyağını eritip, piyazlık doğranmış soğanı çok kısık ateşte karamelize olana dek pişirin. Ayrı bir tencereye 1 litre su koyun. Kaynamaya başlayınca içine karamelize soğanlı tereyağının 3/4'ünü ve pirinci ilave ederek suyunu çekene dek pişirin. Büyük bir tencerenin ortasına, etrafı açık kalacak şekilde alçak bir güveci ters olarak koyun. Eti güvecin etrafına yerleştirin. Üzerine tuz, karabiber ve kimyon serpin. Kalan soğanlı sosu gezdirin. Etin üzerini geçecek kadar sıcak su ilave edin. Güvecin üstüne bir tepsi ya da kapak yerleştirin. Pilavı bez bir torbaya koyup ağzını bağlayıp, tepsinin üzerine yerleştirin. Tencerenin kapağını kapatın. Un ve suyu karıştırıp bir hamur yoğurun. Bu hamurla, kapağın etrafında küçük bir delik bırakacak şekilde kapatın. Kısık ateşte 8 ile 12 saat arası pişirin. Şehriye çorbası, sirkeli cacık, turşu ve sütlü un helvası ile servis edin.
İskilip dolması: Çorum'un İskilip ilçesinde yapıldığı için yemeğe bu isim verilmiştir. Pirinç pilavına benzese de tadı çok farklı bir yemektir. Yüzlerce yıllık geçmişe sahip olan bu geleneksel yemek, düğün, nişan ve cenaze törenlerinde halen yapılmaktadır. Ca dolması "dolmacı" adı verilen aşçılar tarafından hazırlanır. Adını içinde pişirildiği sentetik olmayan ham iplikten dokunmuş "Ca" adı verilen çuvalından almıştır. Bu yemeğin yapımında yaklaşık 1 metre yükseklik ve çaptaki kazanlar kullanılır. Kazanların düdüklü tencere vazifesi görmesi için üzerine ağır bir cisim konur ve çok küçük bir kısmı hariç kapağın çevresi hamurla kaplanır. Kazanın kapağındaki hamurla kapatılmayan kısım da düdüklü tenceredeki düdüğün işlevini görür. Ca dolması, sabah namazından çıkanlara lenger denen özel kaplarda, 10-12 kişilik masalarda servis edilir. Dünyanın en uzun süreli pişen yemeklerinden biridir.
Fotoğraf "istiridye" tarafından gönderildi. 31.07.2016
|
İskilip Dolması (Çorum) |
|
sote
Aşçıbaşı
Kayıt: 07.08.2015
Mesajlar: 29 Şehir: Eskişehir |
Kısa URL: https://ml.md/lc112328
Gönderme Tarihi: 29.Ekm.2015
2,872 defa indirildi / yazdırıldı
|
Türkan Teksoy
2 Kg pirinç
Yarım kilo kuru soğan
300 gr tereyağı
2 kg dana eti
Tuz
Karabiber
Pirinç tuz eklenmiş kaynar su ile 1,5 saat kadar ıslatılıp bekletilir. Geniş bir tencerede ince ince doğranmış olan soğanlar pembeleşinceye kadar kavrulur. Pirinci ölçtüğümüz kap ile bir ölçü su kızarmış soğanların üzerine dökülür. İyice yıkanmış olan pirinç bu karışıma eklenir. Pirinç suyunu çekene kadar kaynatılır. Biraz pişen pilav yere indirildikten sonra üzerine bir örtü serilip 15 dakika bekletilir. Daha sonra soğuması için tepsilere yayılır. Ayrı bir kapta tereyağı ile et iyice kızartılır. Etin üzerini kapatacak kadar su ilave edilir. Suyun içine soyulmuş iki baş soğan atılır. Diğer tarafta soğutulan pilav temiz bir bez torbaya (Caya) konulur.
Etin olduğu tencerenin içine sacıyak ve onun üzerine de su görünmeyecek şekilde bir tepsi konulur. Torba içindeki pirinç bu tepsinin üzerine konulur ve tencerenin kapağı kapatılarak katıca yoğrulmuş hamur ile az bir hava deliği kalacak şekilde sıvanır. 1 saati hızlı ateşte 2 saati ağır ateşte toplam 3 saat kaynatılır. Pişen dolma lengere servis yapılır ve üzerine et suyu gezdirilerek parça etler pirincin üzerine konularak biraz karabiber serpilip servis yapılır.
Fotoğraf "beyaz menekşe" tarafından gönderildi. 04.03.2018
|
İskilip Dolması (Çorum) |
|
Göksen
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 23.01.2015
Mesajlar: 6647 Şehir: Adana |
Kısa URL: https://ml.md/lc116149
Gönderme Tarihi: 14.Nis.2016
2,522 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.kulturportali.gov.tr
1 Kilo Akçeltik pirinci
3 Kilo kemikli dana eti ( Antrikot veya Kontfille ) bölümleri
300 Gram Tereyağı
1 Su bardağı zeytinyağı
2 Orta boy kuru soğan
500 gram iri kaya tuzu
1 Çay kaşığı karabiber
Ca adını verdiğimiz bez torba
Kazan Eti Sosu İçin:
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı zeytinyağı
Bir soğan
Tuz
500 Gram iri tuz 3 litre su ile kaynatılır. Kaynarlığı savrularak giderildikten sonra pirinc ıslatılır. Diğer tarafta ince doğranmış soğanlar tereyağ ve zeytinyağ ile iyice kavrulur. Karamelize rengi alınca pirincin ölçüsüyle bire bir ölçek su verilir.Su kaynayana kadar pirinçler tuzlu sudan akıtılarak nişastası kalmayacak şekilde iyice yıkanır. Kaynayan suyun içerisine pirinç ilave edilerek salma pilav pişirilir. Pirinçler diri kalacak şekilde ocaktan alınarak, ara ara karıştırılıp, iyice soğutulur. Ca denilen özel torbaya soğuk pilav doldurulur. Dolma kazanının dibine tereyağı ve zeytinyağı konarak etler çok az kızartılır. İçerisine tuz ve iki parçaya ayrılan soğan ile etlerin üzerini bir parmak aşacak şekilde su ilave edilir. Kazanın içine saçayağı konur ve üzerine de tepsi ters kapatılır, önceden yarım pişirilen pilav ile doldurulan ca torbası tepsinin üzerine konur. Parşomen kağıdı ile torbanın etrafı örtülür. Kazanın kapağı kapatılıp bir tek buhar deliği bırakılarak etrafı hamurlanır. İskilip Dolmasının pişme süresi miktara göre değişir. Büyük dolma kazanlarının pişmesi 13 saati bulurken, bu tarifimizde ki miktar az olduğu için 4 saat kısık ateşte pişirmek yeterlidir. Kazan açılınca ca torbası alınarak dolma boşaltılır, biraz et suyu ile terleme yapılır. Lenger dediğimiz sunum kabına alınan dolmanın üzerine kazandan çıkartılan iri didilmiş etler yerleştirilip; üzerine biraz et suyu gezdirilir, üzerine tercihen karabiber serpilir. Dolmadan önce şehriye çorbası, dolma ile birlikte sirke salatası ve sonrasında helva ile birlikte bir takım halinde servis yapılır.
Not: İskilip dolmasının mutfaklarda tarif üzere hazırlanması zor olduğundan, İskilipte yenmesini özellikle tavsiye ediyoruz. Çorumun İskilip ilçesinde yapılmaktadır. Düğünlerde dolmacı adı verilen aşçılar tarafından hazırlanır. Halen bu gelenek devam etmekle birlikte İlçede ki bazı işletmeler tarafından da hergün hazırlanarak müşterilere sunulmaktadır.
|
İskilip Dolması (Çorum) |
|
ekiz
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 04.11.2019
Mesajlar: 33 Şehir: Muğla |
Kısa URL: https://ml.md/lc146604
Gönderme Tarihi: 08.Kas.2019
715 defa indirildi / yazdırıldı
|
Ömür Akkor
Ca diye anılan bitkisel çuvala akçeltik pirinci konulup ağzı dikilir.
Diğer yanda bakır bir kazana et ve su konulup, üzerine sacdan yapılma bir ayak yerleştirilir ve onun da üzerine içi pirinç dolu çuval konulur. Çuval su ile temas etmemelidir.
Daha sonra ağzı kapatılıp hamurlanan bakır kazan geceden sabaha pişmeye bırakılır.
Kazan açılınca çuval bıçakla yarılır. Etin buharı ile pişen pirinç pilavı tabağa alınır, üzerine de saatlerce pişen et konur.
Fotoğraf "mevsim" tarafından gönderildi. 09.03.2020
|
İskilip Dolması (Çorum) |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc179140
Gönderme Tarihi: 22.Ağu.2024
134 defa indirildi / yazdırıldı
|
Kenan Pala
Pirinç 400 gram
Kemikli dana eti 750 gram
Tereyağı 100 gram
Kuru soğan 1 adet
Karabiber 5 gram
İri tuz 250 gram
Bir litre suyun içerisine iri tuz katılıp kaynatılır.
Kaynarlığı biraz geçtikten sonra pirinç ıslatılır.
Diğer taraftan küçük doğranmış soğan tereyağı ile kavrulur. Rengi kahverengi olunca pirince katılacak su kadar suyu verilir.
Su kaynayıncaya kadar pirinçler tuzlu suyun içerisnde çıkartılarak nişastası kalmayana kadar güzelce yıkanır.
Kaynamakta olan suyun içine pirinç katılarak salma pilav şeklinde pişirilir.
Pirinç diri olacak şekilde ocaktan alınıp soğutulur.
Soğuk pilav "ca" adı verilen özel torbaya doldurulur. Kazanının dibinde etler biraz kızartılır. İçine ikiye bölünen soğan, tuz ve etin üzerini biraz aşacak kadar su eklenir. Kazanın içerisine saçayağı konularak üzeri tepsi ile ters kapatılır. Önceden yarım pişirilmiş pilav ile “ca” denilen torba tepsinin üstüne konulur. Uygun bir malzemeyle
torbanın etrafı iyice örtülür. Kazanın kapağı kapatılarak sadece bir tane buhar
deliği kalacak şekilde etrafı hamurlanır. İskilip Dolması’nın pişirme süresi
miktara göre değişmektedir. Büyük dolma kazanları yaklaşık on üç saat
pişirilirken, daha az malzemeyle yapılan İskilip dolmasının dört saat pişmesi
yeterlidir. Dört saatin sonunda kazan açıldığında “ca” alınıp dolma boşaltılırak bir
miktar et suyuyla terletme yapılır. Lenger denilen sunum kabına aktarılan
dolmanın üstüne kazandan alınan iri parçalar halinde didilmiş etler yerleştirilerek biraz et suyu gezdirilip servise hazırlanır.
Not: İskilip yöresinin geleneksel yemeği olan İskilip dolması; tecrübeli aşçılar ve yamakları tarafından özenle hazırlanır. Kullanılan malzemenin miktarı misafir sayısına göre belirlenmektedir. İskilip dolması; pirincin belirli aşamalardan geçirilerek pişirilmesi, “ca” adı verilen bez torbaların kullanılması, uzun süre ocakta tutulması gibi kendine has geleneksel yöntemlerle hazırlandığı için sabır ve zaman gerektirmektedir. İskilip dolmasının sunumu da geleneksel usullere göre yapılmaktadır. Lenger adı verilen bakırdan imal edilmiş kalaylı çukur tepsi görünümlü kapta servis edilmektedir. İskilip dolması, İskilip Belediyesi tarafından 14.02.2005 tarihinde tescil ettirilmiş coğrafi işaretli bir üründür.
|
|