Yiyiniz iciniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
lezzetler.com yemek tarifleri paylaşım sitesi

Yemek Tarifleri > Diğer Konular > Çin Mutfağı (7 adet - 254,975 defa bakıldı)

Çin Mutfağı


Fotoğraflı Yemek Tarifleri

Ana Sayfa
Video Yemek Tarifleri
Yemek Galerileri
Ana Yemek Tarifleri
Tatlı Tuzlu İkram Tarifleri
Yöresel Yemek Tarifleri
Geleneksel Yemek Tarifleri
Etnik Yemek Tarifleri
Dünya Mutfaklarından Yemek Tarifleri
Diyet Yemek Tarifleri
Markalardan Yemek Tarifleri
Bebek Yemek Tarifleri
Vejetaryen Yemek Tarifleri
Osmanlı Yemek Tarifleri
Kamp Yemek Tarifleri
Sebze Yemek Tarifleri
Meyve Tarifleri
Kırmızı Et Yemek Tarifleri
Av ve Kümes Etleri Tarifleri
Balık ve Deniz Ürünleri Yemek Tarifleri
Sakatat Yemek Tarifleri
Çerez Tarifleri
Tahıl Yemek Tarifleri
Diğer Malzemelerden Yemek Tarifleri
Pişirme Yöntemlerine Göre Yemek Tarifleri
Tatlarına Göre Yemek Tarifleri
Kolay Yemek Tarifleri
En Yeni Yemek Tarifleri
Malzemeye Göre Arama
Genel Konular
Besinlerin Değerleri
Şifalı Bitkiler
Aşçılığın Püf Noktaları
Sofra Düzeni ve Servis
Mutfak Takımları
Yemek Hakkında Sözler
Yemek Rüyaları
Yemek Fıkraları
Diğer Konular
Sağlık Konuları
Site Hakkında
Makaleler
Söyleşiler
Anketler
Mütevazı Lezzetler®

Üye Girişi
Üye Ol


Çin Mutfak Kültürü

Somuncu
Türkçe Admin
Türkçe Admin

Kayıt: 25.05.2007
Mesajlar: 5856
Şehir: Ankara
Kısa URL: https://ml.md/lc166485
Gönderme Tarihi: 04.Ağu.2022
267 defa indirildi / yazdırıldı




Uzak Doğu mutfağının tüm dünyadaki en önemli temsilcisinin Çin olduğunu söylemek mümkündür. geniş bir coğrafyaya yayılmış olan Çin'de mutfak, Pekin, Kanton ve Secuan olmak üzere başlıca üç bölgeye ayrılmaktadır. Güneydeki Kanton bölgesi mutfaklarında deniz ürünleri ağırlıklı iken, Secuan bölgesindeki yemeklerin özelliği acılı olmasıdır. Başkent Pekin'in ise, daha ince bir mutfağa sahip olduğu görülmektedir.
Çin mutfağı, Çin'in uzak köşelerinden merkezi yerlerine kadar yerleşmiş durumda olan 56 etnik grubun yüzyıllar boyunca devam eden katkılarıyla oluşturulmuş olup, yaklaşık 10,000 yemek çeşidine sahiptir.
Çin kültüründe yemek, günlük hayatın merkezinde yer alan en önemli olaylarından biridir. Eşsiz bir malzeme çeşitliliğinin kullanıldığı Çin mutfağı, kuzeyden güneye bütün imkânların araştırıldığı, dünyanın başka yerlerinde rastlanması güç yenilebilir sebzelerin kullanıldığı oldukça zengin bir mutfaktır.
Besinlerin olduğu gibi saklanması konusunda dünyanın en özel mutfaklarından olan Çin mutfağının bilmediği bir yöntem yok gibidir. Ürün ve yöntem bolluğu, bu mutfağı diğer mutfaklardan farklı kılmaktadır. Ayrıca tahıllar, soya ve ürünleri, canlı hayvanlar zencefil, susam yağı, Sichuan karabiberi, yıldız anasonu, pirinç sirkesi ve özellikle soyanın mayalanmasından türetilen bütün ürünler (soslar, fasulyeler, süt, peynir…) Çin mutfağının karakteristik tatlarını oluşturmaktadır.
Çin mutfağını diğer mutfaklardan en çok farklı kılan yanı, besinlerin pişmeden önce ince ince doğranmasıdır. Çin mutfağında büyük büyük etler ve kümes hayvanları da bulyonlar ya da hoş kokulu harçlar içinde pişirilebilse de, bu mutfağın en belirgin özelliği, besinlerin çok küçük parçacıklar halinde doğranması ve wok tavada hızlı bir şekilde pişirilme usulüdür.
Geleneksel Çin yemeklerinde pirinç önemli bir yere sahiptir. Hatta mutfakta ekmeğe pek rastlanmazken, bunun yerine buharda pişirilmiş pirincin yer aldığı görülmektedir. Deniz yosunu ve sebze filizleri de mutfağın olmazsa olmazlarındandır. Canlandırıcı, güçlendirici ve iksir olarak gördükleri çay, özellikle de yeşil çay Çinlilerin ulusal içeceğidir. Çinliler yemek yerken çatal bıçak yerine tahta çubuk kullanmayı tercih etmekte, serviste bayana ve yaşlıya öncelik göstermektedirler.


Egzotik Ve Özel Çin Mutfağı

erkan çim
Şef Aşçıbaşı
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 21.12.2016
Mesajlar: 34
Şehir: Kocaeli
Kısa URL: https://ml.md/lc126490
Gönderme Tarihi: 03.Tem.2017
1,292 defa indirildi / yazdırıldı




Değişik, egzotik, sağlıklı ve özel. Çin mutfağı denince akla ilk bu tanımlamalar geliyor. Dünyanın en önemli ve eski mutfaklarından olan Çin mutfağını biraz daha yakından tanımaya, hatta evde Çin yemekleri yapmaya ne dersiniz?
5000 yaşındaki kadim Çin mutfağında pirinç, soya, yeşil ve kök sebzeler, beyaz ve kırmızı et, balık ve deniz ürünleri kullanılarak envai çeşit yemek hazırlanıyor. Bambu dallarının içindeki yumuşak kısımlar; fıstık, badem, mahun ağacı fıstığı gibi kuru yemişler; 500’e yakın değişik baharat; çeşit çeşit soslar da Çin yemeklerini lezzetlendiriyor.
Çin mutfağında çorba dışında neredeyse tüm yemekler çubuklarla yeniyor. Yemek çubukları, Çin mutfağına en karakteristik özelliği veren unsurların başında geliyor. Çubuklarla yemeği kolaylaştırmak için yiyecekler küçük parçalar halinde hazırlanıyor. Yine çubukla yemeyi kolaylaştırmak adına, yiyecekler fazla sulu yapılmıyor. Çorbalar yenirken ise geniş hacimli ama kısa saplı kaşıklar kullanılıyor.
İnce ve derin Çin tavası wok ise bir başka önemli unsur; bu tavalar yemeklerin kızgın yağda, yüksek ateşte, hızlıca ve çevrilerek pişirilmesini sağlıyor. Dışı kızaran, içi sulu kalan ve az pişen sebzelerle etler bu şekilde vitamin ve mineral değerlerini kaybetmiyorlar.
Ayrıca yüksek sıcaklıktaki yağ, yemek malzemelerinin içindeki şekerin karamelize olmasını sağlıyor, bu da yemeklerin lezzetini artırıyor. Çin böreği ve hamura bulanarak pişirilmesi gereken bazı et ve deniz ürünleri ise derin yağda kızartılıyor. Bunlar dışında Çin mutfağında buharda pişirme ve haşlama yöntemleri de sıklıkla kullanılıyor.
Çin mutfağında yemekler çok kısa sürede pişirilerek servise hazır hale geliyor. Buna rağmen genelde ön hazırlık süreleri daha uzun oluyor. Etler ve sebzeler usulüne göre kesiliyor ve terbiye ediliyor. Pek çok yemekte tavuk suyu kullanılıyor. Tavuk suyu ise genel çabuk pişirme yönteminin aksine ağır ağır pişiriliyor.
Tavuk kemikleri, havuç ve soğanlarla bir tencereye konuyor, içine su katılıyor ve normal ateşte 2 saat kadar haşlanıyor. Sonra süzülüyor ve elde edilen tavuk suyu yemekleri lezzetlendiriyor.
Çin lahanası, Çin brokolisi, Çin su kestanesi, körpe mısır koçanı, körpe bambu çubukları, su teresi gibi sebzeler Çin mutfağına renk katıyor. Ama soya fasulyesinin ve soya fasulyesinden türeyen soya sosu, soya sütü, fasulye filizi gibi ürünlerin yeri herkesin bildiği gibi apayrı.
13’üncü yüzyıldan bu yana tüketilen Pekin ördeği, ayrıca domuz ve tavuk eti, balıketi, karides ve midye başta olmak üzere su ürünleri de bin bir kılığa giriyor ve lezzet kahramanları olarak karşımıza çıkıyor.
Çin sofralarında ekmek tüketimi neredeyse yok gibi. Ekmeğin yerine pirinç pilavı yeniyor. Pirinç ve suyun birlikte pişirilmesiyle hazırlanan en basit halinden birçok ürün katılarak oluşturulan en karmaşık haline kadar pirinç pilavı, Çin mutfağının vazgeçilmezi.
Ayrıca pirinç unu makarnası ve pirinç şarabı da bu mutfağın sevilenleri arasında. Çeşitli sebze, et ve soslarla pişirilen Noodle isimli erişteler de yaygın olarak tüketiliyor. Çin mutfağının diğer çok sevilen hamur işi yemekleri ise, Çin mantısı ve Çin böreği. Yemeklerle birlikte soya sosu, istiridye sos, tatlı ekşi sos, çeşitli mantar soslarını yoğun olarak kullanılıyor.
Çin mutfağında çayın da özel bir yeri var. Yeşil çay ve yasemin çayı en çok bilinenleri olsa da değişik tatta ve renkte pek çok çay sevilerek içiliyor. Çay hem yemeklerin eşlik ediyor hem de yemek sonralarına.



Çin Mutfağı

Göksen
Şef Aşçıbaşı
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 23.01.2015
Mesajlar: 6647
Şehir: Adana
Kısa URL: https://ml.md/lc110547
Gönderme Tarihi: 11.Ağu.2015
1,698 defa indirildi / yazdırıldı




Dr. Mehmet AKMAN Dr. Mustafa METE
Türk ve Dünya Mutfakları


Çin mutfağı dünyada en çok beğenilen ve tüketilen mutfaklar arasındadır. Dünyanın hemen hemen her ülkesinde restorandan bulunan Çin’in mutfağı, orijinal doğu mutfağı olarak tanımlanmaktadır. Diğer doğu mutfaklarının kendine özgü özellikleri olmasına rağmen, ortak özellikleri Çin mutfağının etkisi altındadır.

Bölgesel Farklılıklar : Çin mutfağı denildiğinde akla tek bir mutfak gelmemelidir. Çünkü Çin’de sekiz farklı yemek kültürü vardır. Çin’in sekiz değişik bölgesinin özelliklerim yansıtan bu mutfaklar da birbirinden oldukça değişiktir. Örneğin; Şangay Bölgesi tatlı ve ekşi, Sichvan Bölgesi acı, Beijing (Pekin) Bölgesi hafif yemekleriyle tanınırken, Tayvan ise Çin yemeklerini Avrupa damak tadına adapte etmesiyle tanınmaktadır.

Yiyecek Grupları : Çin, mutfağında en çok kullanılan yiyecek gruplan önem sırasına göre şunlardır:
a- Tahıllar: Çin mutfağında ekmek tüketimi yoktur. Ekmeğin yerine pirinç ve çavdar unundan yapılmış yemekler yenilmektedir. Özellikle pirinç çok yaygın ve değişik şekillerde tüketilmektedir. Ayrıca tahıl olarak buğday ürünleri de Çin mutfağında yer almaktadır.
b- Kuru baklagiller : Kum baklagillerden özellikle soya fasulyesi ve soya ürünleri çok tüketilmektedir. Soya fasulyesinin; sütü, unu, peyniri ve yağı kullanılmaktadır. En yaygın kullanım şekli ise, sosudur. 1800’lü yıllarda Amerika’ya getirilen, oradan da Avrupa’ya yayılan soya fasulyesinin ana vatanı Çin’dir.
c- Sebze ve Meyveler : Çin mutfağında sebzeler çok büyük yer tutmaktadır. Her çeşit sebze ve bitki kullanılmaktadır. Çinlilerin fasulyeyi çimlendirip bu filizlerden yaptıkları özel bir yemekleri bile vardır. Ayrıca , bugün pek çok yemeklerinde mantarı kullanmaktadırlar. Meyve tüketimleri daha çok, meyvelerden hazırlanmış tatlılar şeklindedir. Çin mutfağında tatlı çeşitleri oldukça fazladır. Fakat, bizim alışkın olduğumuz yağlı, şerbetli ve hamurlu tatlılar değil, meyvelerle hazırlanmış hafif tatlılar ağırlıktadır.
d- Et ve Balık : Et olarak Çin’de domuz eti kullanımı yaygındır. Bunun yanı sıra balık tüketimi de vardır.
e- Süt ve Ürünleri : Çin topraklarında süt üreten hayvanların azlığı nedeniyle yüzyıllarca süt ve ürünleri diyette hiçbir şekilde yer almamıştır. Çin’de süt 13.yüzyıl ortalarında bile ilaç gibi kullanılmıştır. Örneğin; barsak bozukluklarında sütte kaynatılmış biber suyu kullanılırken; yoğurt, peynir gibi süt ürünleri de bozuk yiyecek kabul edilip, yenmemektedir. Günümüzde de süt ve süt ürünleri hiç kullanılmamak!c d.r.

Yiyeceklerin Hazırlanması ve Pişirilmesi: Çin mutfağında yiyeceklerin hazırlanmasında önem verilen faktörler; renk, yapı, çekicilik, tabaktaki görünüm, uyum ve çeşitliliktir. Çin mutfağının en belirgin özelliklerinden birisi, yemeklerin çok kısa bir sürede ve çok yüksek ateşte pişirilmesidir. En zor pişen yemeklerin bile pişirilme süreleri iki dakikayı aşmamaktadır. Genellikle yemeklere giren her besin maddesi için ayrı bir hazırlık süresine ihtiyaç duyulmakta ve bu süre pişirme için ayrılan süreden çok daha uzun bir süre olmaktır. Bunun nedeni, Çin’de eskiden yakıt sorununun yaşanmış olmasına bağlanmaktadır.
Çin mutfağında, sebzeler ve diğer malzemeleri hazırlama sırasında küçük, düzenli ve aynı ölçülerde kesildiği ve etlerde batıdaki gibi et porsiyonlamaya pek rastlanılmadığı görülmektedir. Çünkü bu doğrama şekli ile, hem malzemelerin sos ve baharatlarla daha iyi karışması, hem de pişme süresinin kısalmasının hedeflendiği belirtilmektedir. Ayrıca etlerde bulunan küçük kemikler, yemeğin tadına ve besin değerine katkıda bulunması düşüncesiyle, pişirme süresince etin üzerinde bırakılmasıdır.
Çin mutfağında karışımlar ve çırpılarak hazırlanan yiyecekler en belirgin niteliklerdir. Bu mutfakta, yiyecek birbiriyle uyum sağladığı sürece karıştırılabilmektedir. Hatta yemeklerin değerinin, değişik uyumlarını sağlayarak karışımları oluşturmaya dayalı olduğu savunulmaktadır. Dola-yısı ile, Çin mutfağında sos ve baharat kullanımı çok yaygındır. Yemeğe çeşni veren maddeler ve sosların birbirine zıt olması, çok kuvvetli bir tat oluşturuyorsa önemli görülmektedir. Çin mutfağı birbirine zıt dört temel tadı (ekşi, tuzlu, acı, tatlı) son derece uyumlu bir biçimde aynı tabakta bir araya getirebilmektedir.

Geleneksel Menü Planı: Geleneksel olarak, ana yemek pirinç ve makama olarak belirlenirken, yanında da çeşitli baharatlı sebzelerle birlikte ikinci yemek olarak sunulan et veya balık tüketilmektedir.
Yemeklerin Sunulusu : Çin mutfağında, genellikle yemeklerin servis ısısı çok önemli olmamakla birlikte, çok hassas tat ve yapıda bulunan bazı besin maddelerinin, hazırlık süresi ve ısısı standartlarda belirtilen şekilde olmalıdır.
Çin mutfağında yemeklerle birlikte kullanılan en önemli sos çeşitleri; soya sosu, balık sosu ve fasulye sosudur. Bunların dışında, kızartılmış yiyeceklerin banılması için tadına göre kullanılan ana banma sosları ise,. domates ve acı hardal sosudur.
Çin mutfağında, yemeğin yalnız tadı değil göze ve kulağa hitabı da önemli görülmektedir. Süsleme yapılmış yemeklerin, kızgın bir şekilde sofrada birbiri ile karıştırılarak cızırdama sesleri sağlanır.

İçecekler: Bilindiği gibi Çin’de çay üretimi çoktur. Dolayısı ile çay, yeşil çay olarak bolca tüketilir. Örneğin, misafir kalkıncaya kadar sürekli çay ikramına devam edilir.

Beslenme ve Sağlık Acısından Değerlendirilmesi: Çinliler, günlük enerjilerinin sadece %8’ini hayvansal kaynaklı ürünlerden sağlarken, %71.3’ünü tahıllardan sağlamaktadır. Dolayısı ile, Çinlilerin geleneksel diyetleri hayvansal protein ve yağ oranı düşük bir diyet olarak tanımlanmaktadır.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) iklim durumu ve ortalama vücut ağırlığı gibi etkenleri göz önünde bulundurarak, Uzak Doğu Ülkeleri için belirlediği, kişi başına düşen günlük en az enerji miktarı 2240 kaloridir. Çin’de, kişi başına düşen günlük ortalama enerji miktarı 2628 kalori olup, bu miktarın 400 kalori üzerindedir.
Çin mutfağında yağ ve tuz kullanımı sınırlıdır. Yağın az kullanılmasına bağlı olarak yemekleri hafiftir.
Çinliler tarafından yemeklerin çok sıcak yenmesine bağlı olarak özefagus kanseri yaygın görülmektedir. Erkeklerde kadınlardan daha yaygın oluşu, yemeğin önce erkeğe servis edilmesi ile açıklatmaktadır.
Besin maddelerinin, özelliklede sebzelerin çok kısa sürede pişirilmesi, hatta bazen hiç pişirilmeden yenmesi vitamin kayıplarını en aza indirmektedir.
Çin mutfağı için sağlıklı bir mutfak denilmektedir.


Çin Mutfağı

Yemek Tarifleri
Robot

Kayıt: 18.06.2006
Mesajlar: 10595
Şehir: Türkiye
Kısa URL: https://ml.md/lc45432
Gönderme Tarihi: 29.Arl.2009
2,432 defa indirildi / yazdırıldı




https://www.herkessofraya.com

Yoğun ateşte Wok adı verilen ince ve derin tavalarda pişirilen, sebze, erişte, çorba, çeşitli etler ve meyvelerden oluşan bir mutfaktır.
Çin mutfağında sebzeler genellikle az pişirilir. Hatta bazen yemeklere çiğ olarak katılırlar.
Soya sosu ve filizi çok önemli bir yere sahiptir. Ayrıca köri, çeşitli mantar sosları ve tatlı ekşi sos da yoğun olarak kullanılır.
Noodle adı verilen ve çeşitli sebze, et ve soslar eşliğinde pişirilen erişteler, pirinç ya da buğdaydan üretilir.
Pirinç, birçok yemekte ana malzeme olarak kullanılır.
Birçok Çin yemeği vejetaryen özellikler taşır. Sebzelerin öldürülmeden pişirilmeleri besin değerlerini en üst seviyede korumalarını sağlar.
Wok ile ateşte pişirmenin yanı sıra buharda haşlama da Çin mutfağının önemli pişirme türlerinden biridir.
Ortalama bir Çin yemeğinin pişirilme süresi 5 ila 15 dakika arasında değişmektedir. Yemekleri çok hızlı bir şekilde pişirmek Çin mutfağının karakteristik özelliklerinden biridir.
Yemeklerde yalnızca soya yağı kullanılır. Bu özelliği ile sağlığa oldukça faydalı bir diyet oluşturur.
Pirinç pilavları geleneksel olarak buharda pişirilir. Bu pilava diri ve gevrek bir tat verir.
Wonton, mantıya benzeyen fakat daha iri parçalar halinde hazırlanan bol sulu bir yemektir. Wonton’da dolgu olarak, et veya tavuk kullanılabilir.
Tatlı ekşi sos: Çin mutfağına özgü farklı tatlardan biridir. Pirinç sirkesi, tatlı domates, şeker ve soya sosu ile hazırlanır. Adından da anlaşılacağı gibi mayhoş bir tadı vardır. Balık ve tavuk etleri ile sebzelerde kullanılır. Kırmızı etlere girmez.
Yemeklerle birlikte çay içmek bir gelenektir.
Tatlılar, kızartılmış ballı muz gibi doğal bileşenler ve meyvelerden elde edilir. Lezzetli ve oldukça hafiftir.
Yumurta mutfağın önemli karakteristiklerinde biridir. Çorbalara, yemeklere ve noodle’lara pişirme sırasında yumurtanın beyazı katılırken, ramen ve wonton’larda haşlanmış bütün yumurtalar kullanılabilir.
Çin mutfağında ekmek yoktur. Ekmek yerine, buharda pişirilmiş pirinç topları kullanılır.


Çin Mutfağı

Saadet
Türkçe Admin
Türkçe Admin

Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327
Şehir: Ankara
Kısa URL: https://ml.md/lc40817
Gönderme Tarihi: 18.Eyl.2009
2,246 defa indirildi / yazdırıldı




Kültür ve Turizm Bakanlığı

Onlara “Pirinç Yiyenler” denir.Ayrıca soya ve balık da tüketilir.Süt üreten hayvanların azlığı nedeniyle yüzyıllarca süt ve ürünleri diyette hiç yer almaz.Süt ilaç gibi kullanılır.Çin’de ekmek yerine pirinç ya da çavdar unundan yapılmış yemekler yenir. Çin’de yemekler çok sıcak olarak yenir.Orada bir tür kanser yaygındır bu yüzden.Erkeklerde kadınlardan daha yaygındır bu hastalık.
Pekin ördeği de dünyaca tanınmış bir yiyecekleridir.Soya fasulyesi de çok yaygındır.Soya fasulyesinin sütü, unu, peyniri ve yağı kullanılır.Çin’de çay da çok üretilir.Çay yeşil çay olarak bolca tüketilir.Konuğa, gidinceye kadar çay ikramı yapılır.Pek çok yemeklerinde mantar kullanılır.
Yemeğin yalnız tadı değil, göze ve kulağa hitabına da özen gösterilir.Süsleme yapılır.Yemekler, sofrada kızgın biçimde birbirleriyle karıştırılır. Pek çok Avrupa ve diğer ülkelerde açılmış Çin lokantaları vardır. Bu lokantalarda sadece Çin yemekleri yenmeye gidilir.


Çin Mutfağı

Saadet
Türkçe Admin
Türkçe Admin

Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327
Şehir: Ankara
Kısa URL: https://ml.md/lc39206
Gönderme Tarihi: 12.Ağu.2009
4,145 defa indirildi / yazdırıldı




https://www.lezzetsirri.com

Çin, dünyanın en eski ve zengin yemek kültürlerinden birine sahiptir. 570 bin yıl önce Peking'in Zhou Koudian bölgesinde "Pekin Adamı" ateş yakarak yemek pişirmeye başladı. Bu olay dünyada pişmiş yemek yemenin başlangıcıdır. Bu olay aynı zamanda Çin Mutfağı'nın da temelini oluşturmuş ve binlerce yıl boyunca gelişen mutfak, dünyanın en zengin çeşitlerine, çeşnilerine ve pişirme tekniklerine sahip olmuştur. Tabii ki bu binlerce yıl boyunca yemekler tekrar tekrar pişirilmiş, uygun malzemeler bulununcaya kadar malzeme değiştirilmiş, çeşitli baharat ve değişik pişirme teknikleri uygulanmış ve tüm bu çabalar sonucunda bugünkü Çin Mutfağı ortaya çıkmıştır.
Çin yemekleri 6 öğeyi temel alır. Renk, şekil, koku, tat, beslenme değeri ve duyu.
Çok geniş bir ülke olan Çin'de mutfak bölgelere ve 56 etnik gruba göre çeşitlilik gösterir. Yemeklerde on binlerce malzeme kullanılır. Bu malzemelerin 3000 çeşidi sık kullanılır. Bu malzemeler her türlü beyaz ve kırmızı et, balık, deniz ürünleri, yeşil ve kök sebzelerdir. Bambu dallarının içindeki yumuşak kısımlarla da Çinliler çok lezzetli yemekler yaparlar.
Yemeklerin içinde fıstık, badem, cashew (mahun ağacı fıstığı) gibi kuruyemişleri de sık kullanan Çinliler, tüm bu yemeklerin yanında haşlanmış veya buharda pişmiş pirinç yerler. Çin'de ekmek bazı bölgelerde tüketilir.
Çin Mutfağı'nın bir diğer özelliği de pirinci ve pirinç unundan yapılan makarnayı kızartarak pişirmeleridir. Ayrıca gevrek pirinç de Çin Mutfağı'nın en özgün yemeklerindendir.
Çinlilerin en temel besin maddesi olan pirinci, bu ülke halkı en sade şeklinden en sofistike şekline kadar binbir ayrı lezzette pişirir.
Bizde çok ünlü olan mantının anavatanı Çin'dir. Tabii Çin mantısı Türk mantısından çok farklıdır. Daha büyük olarak, et veya sebze ile hazırlanan mantılar buharda pişirilir ve yoğurtsuz yenir.
Çin'de 500 farklı baharat vardır. Çin Mutfağı'nda baharat kullanımı çok yaygındır. En çok kullanılan malzeme ise soya sosudur. "Weijing" Çin tuzu da hemen her yemekte kullanılır. Besinlerin tadını ortaya çıkarmaya yarayan bir baharattır. Bu baharat glüten tahılından elde edilen "glutamate"dir ve kristal tuz görünümündedir.
Geleneksel olan pişirme yöntemleri bugün de hala kullanılır. Bu yöntemler, buharda pişirme, haşlama, bol yağda kızartma, kavurma ve fırında pişirmedir.
Çinlilerin en özgün pişirme şekillerinden biri "deep fry" dedikleri çok bol ve kızgın yağda çok kısa süre tutarak besinleri kızartmalarıdır. Etleri kızartmadan önce genellikle mısır nişastasına bularlar. Bu da etlerin kızartma sırasında suyunu kaybetmesini önler. Ayrıca bol kızgın yağa atılan et ve sebzeler çok kısa sürede kızartıldıkları için mineral ve vitaminlerini korurlar. Çinliler sebzelerini az pişmiş olarak yerler. Bu yüzden Çin Mutfağı sağlıklı bir mutfaktır.
Çinlilerin en özgün yiyeceklerinden biri Songhua Yumurtası'dır. Bunun için ördek yumurtası, pirinç kabuğu, çamur, tuz, kireç ve sudan oluşan karışım ile tamamen üstü kapanacak şekilde, hemen hemen 1/2 cm. kalınlığında kaplanır, daha sonra üstü plastik kağıtla sarılır ve 2 ay bekletilir. 2 ay sonra üstü soyularak yenir. Bu yumurta açık siyah renklidir ve çok besleyici olduğu bilinir. Çinliler yumurtaları toprağa gömerek 1 yıl beklettikten sonra da yerler.
Çinlilerin tatlıları da kendilerine özgüdür. Bu tatlılarda kırmızı fasulye, susam, ceviz ve lotus (Nilüfer) tohumu kullanırlar. Bu tatlıların pişirme yöntemleri buharda pişirme, haşlama, kızartma ve fırında pişirmedir. Ayrıca Çinlilerin meyve şekerlemeleri de çok güzeldir. Bu şekerlemeleri Çinliler kuruyemiş gibi kitap okurken veya çay içerken yerler.
Çin Mutfağı denilince tabii Çinlilerin ünlü çaylarını da unutmamak gerekir. Yeşil, kırmızı gibi değişik renk ve tatlardaki çayların en çok tanınanı ve içileni ünlü Yasemin çayıdır. Çinliler yemek boyunca ve yemekten sonra bu çaydan şekersiz ve çok sıcak olarak bol miktarda içerler.


Çin Mutfağı

Yemek Tarifleri
Robot

Kayıt: 18.06.2006
Mesajlar: 10595
Şehir: Türkiye
Kısa URL: https://ml.md/lc29050
Gönderme Tarihi: 26.Ekm.2008
2,633 defa indirildi / yazdırıldı




Çin Mutfağı 5000 yaşındadır. Celestial İmparatorluğu'ndan bu yana Çin mutfağı, Çinlilerin kültürlerinin ve tarihlerinin bir göstergesi olmuştur.
Pişirilen tüm yemekleri Çin'in her bölgesinde rahatlıkla bulabilirsiniz. Kuzey Çin' de Pekin dahil olarak bütün baharatlarla tatlandirilmiş, lezzetli yemekler, Nankin, Şankay ve Çin'in orta bölümünde; Szechuan, daha tatlı tadlarla pişirilen yemekler, Canton bölgesi ise Çin'in gastronomi üzerine merkezidir.
Çin yemeklerinde kullanılan ana malzeme pirinçtir. En basit malzemelerden biri soya fasulyesidir. (Cho-you).
Pişirme teknikleri olarak buharda, haşlama ve stir fry'dır. Çin mutfağında kullanılan pişirme teknikleri genellikle iki aşamalıdır.
Yemeklerden sonra yasemin çayi veya yeşil çay içilir. Çayın tarihi ise M.Ö. 2000 yıllarına kadar uzanır.
Çin'in dışında Çin yemeklerini orjinal olarak pişirmek zordur. Ancak tadı yakalayabilmek için pirinç, soya fasulyesi, baharatlar, zencefil, beyaz ve siyah mantarlar, turşular ve makarnalar kullanılabilir.

Çin Mutfağı Terimlerinden Bazıları:
Wok Tencere:
Isıyı içinden dışa doğru hızlı bir şekilde ileten ve yayvan şekilde özel bir tava-tenceredir.
Stir Fry (Karıştır-kızart)
Küçük parçalar halinde kesilen malzemelerin önce kızgın derin yağda kızartılıp, süzüldükten sonra diğer ek malzemeler ve soslar ile pişirilmesidir.
Susam Yağı
Susamdan elde edilen koyu renkteki yağdır.
Pirinç Sirkesi
Pirinçten elde edilen sirkedir.
Soya Sos
Çin mutfağının temelini teşkil eder. Soya fasulyesinin, buğday, maya ve tuz ile fermantasyonundan elde edilir.






Çin Mutfağı Tarifleri Diğer Konular



(7 adet Çin Mutfağı 254,975 defa bakıldı)

1 2 3 4 5 6 7

lezzetler.com
Site Hakkında
Kullanım Kuralları
Üyelik Kuralları
Gizlilik Bildirimi
Hediyeli Üyelik
Alan Adlarımız
Bölümler
Yemek Kitapları
Mütevazı Lezzetler® Yemek Kitabı
Mütevazı Lezzetler® İkramlar
Mütevazı Lezzetler® Kurabiyeler
Mütevazı Lezzetler® Çorbalar
Mütevazı Lezzetler® Pilavlar
Mütevazı Lezzetler® Videoları
Mütevazı Lezzetler® Fotoğrafları
Mütevazı Lezzetler®
Mütevazı Lezzetler® Sertifikaları
Mütevazı Lezzetler® Türkçe
Mütevazı Lezzetler® Azəricə
Mütevazi Lezzetler® English
Mütevazi Lezzetler® Español
Mütevazi Lezzetler® Deutsch
Mütevazi Lezzetler® Français
Mütevazi Lezzetler® Italiane
Скромные Вкусы® Русский
لذيذ المتواضع ®عربية
Video Sunucuları
video.lezzetler.com
video.ml.md
Youtube
Dailymotion
Facebook
İzlesene
Mynet
Sosyal Medya
lezzetler.com facebook uygulaması
lezzetler.com facebook sayfası
lezzetler.com twitter sayfası
Mütevazı Lezzetler® facebook sayfası
Mutevazı Lezzetler® twitter sayfası