Egzotik Ve Özel Çin Mutfağı
Değişik, egzotik, sağlıklı ve özel. Çin mutfağı denince akla ilk bu tanımlamalar geliyor. Dünyanın en önemli ve eski mutfaklarından olan Çin mutfağını biraz daha yakından tanımaya, hatta evde Çin yemekleri yapmaya ne dersiniz?
5000 yaşındaki kadim Çin mutfağında pirinç, soya, yeşil ve kök sebzeler, beyaz ve kırmızı et, balık ve deniz ürünleri kullanılarak envai çeşit yemek hazırlanıyor. Bambu dallarının içindeki yumuşak kısımlar; fıstık, badem, mahun ağacı fıstığı gibi kuru yemişler; 500e yakın değişik baharat; çeşit çeşit soslar da Çin yemeklerini lezzetlendiriyor.
Çin mutfağında çorba dışında neredeyse tüm yemekler çubuklarla yeniyor. Yemek çubukları, Çin mutfağına en karakteristik özelliği veren unsurların başında geliyor. Çubuklarla yemeği kolaylaştırmak için yiyecekler küçük parçalar halinde hazırlanıyor. Yine çubukla yemeyi kolaylaştırmak adına, yiyecekler fazla sulu yapılmıyor. Çorbalar yenirken ise geniş hacimli ama kısa saplı kaşıklar kullanılıyor.
İnce ve derin Çin tavası wok ise bir başka önemli unsur; bu tavalar yemeklerin kızgın yağda, yüksek ateşte, hızlıca ve çevrilerek pişirilmesini sağlıyor. Dışı kızaran, içi sulu kalan ve az pişen sebzelerle etler bu şekilde vitamin ve mineral değerlerini kaybetmiyorlar.
Ayrıca yüksek sıcaklıktaki yağ, yemek malzemelerinin içindeki şekerin karamelize olmasını sağlıyor, bu da yemeklerin lezzetini artırıyor. Çin böreği ve hamura bulanarak pişirilmesi gereken bazı et ve deniz ürünleri ise derin yağda kızartılıyor. Bunlar dışında Çin mutfağında buharda pişirme ve haşlama yöntemleri de sıklıkla kullanılıyor.
Çin mutfağında yemekler çok kısa sürede pişirilerek servise hazır hale geliyor. Buna rağmen genelde ön hazırlık süreleri daha uzun oluyor. Etler ve sebzeler usulüne göre kesiliyor ve terbiye ediliyor. Pek çok yemekte tavuk suyu kullanılıyor. Tavuk suyu ise genel çabuk pişirme yönteminin aksine ağır ağır pişiriliyor.
Tavuk kemikleri, havuç ve soğanlarla bir tencereye konuyor, içine su katılıyor ve normal ateşte 2 saat kadar haşlanıyor. Sonra süzülüyor ve elde edilen tavuk suyu yemekleri lezzetlendiriyor.
Çin lahanası, Çin brokolisi, Çin su kestanesi, körpe mısır koçanı, körpe bambu çubukları, su teresi gibi sebzeler Çin mutfağına renk katıyor. Ama soya fasulyesinin ve soya fasulyesinden türeyen soya sosu, soya sütü, fasulye filizi gibi ürünlerin yeri herkesin bildiği gibi apayrı.
13üncü yüzyıldan bu yana tüketilen Pekin ördeği, ayrıca domuz ve tavuk eti, balıketi, karides ve midye başta olmak üzere su ürünleri de bin bir kılığa giriyor ve lezzet kahramanları olarak karşımıza çıkıyor.
Çin sofralarında ekmek tüketimi neredeyse yok gibi. Ekmeğin yerine pirinç pilavı yeniyor. Pirinç ve suyun birlikte pişirilmesiyle hazırlanan en basit halinden birçok ürün katılarak oluşturulan en karmaşık haline kadar pirinç pilavı, Çin mutfağının vazgeçilmezi.
Ayrıca pirinç unu makarnası ve pirinç şarabı da bu mutfağın sevilenleri arasında. Çeşitli sebze, et ve soslarla pişirilen Noodle isimli erişteler de yaygın olarak tüketiliyor. Çin mutfağının diğer çok sevilen hamur işi yemekleri ise, Çin mantısı ve Çin böreği. Yemeklerle birlikte soya sosu, istiridye sos, tatlı ekşi sos, çeşitli mantar soslarını yoğun olarak kullanılıyor.
Çin mutfağında çayın da özel bir yeri var. Yeşil çay ve yasemin çayı en çok bilinenleri olsa da değişik tatta ve renkte pek çok çay sevilerek içiliyor. Çay hem yemeklerin eşlik ediyor hem de yemek sonralarına.