Yiyiniz iciniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
lezzetler.com yemek tarifleri paylaşım sitesi

Yemek Tarifleri > Besinlerin Değerleri > Yumurta (11 adet - 320,824 defa bakıldı)

Yumurta


Fotoğraflı Yemek Tarifleri

Ana Sayfa
Video Yemek Tarifleri
Yemek Galerileri
Ana Yemek Tarifleri
Tatlı Tuzlu İkram Tarifleri
Yöresel Yemek Tarifleri
Geleneksel Yemek Tarifleri
Etnik Yemek Tarifleri
Dünya Mutfaklarından Yemek Tarifleri
Diyet Yemek Tarifleri
Markalardan Yemek Tarifleri
Bebek Yemek Tarifleri
Vejetaryen Yemek Tarifleri
Osmanlı Yemek Tarifleri
Kamp Yemek Tarifleri
Sebze Yemek Tarifleri
Meyve Tarifleri
Kırmızı Et Yemek Tarifleri
Av ve Kümes Etleri Tarifleri
Balık ve Deniz Ürünleri Yemek Tarifleri
Sakatat Yemek Tarifleri
Çerez Tarifleri
Tahıl Yemek Tarifleri
Diğer Malzemelerden Yemek Tarifleri
Pişirme Yöntemlerine Göre Yemek Tarifleri
Tatlarına Göre Yemek Tarifleri
Kolay Yemek Tarifleri
En Yeni Yemek Tarifleri
Malzemeye Göre Arama
Genel Konular
Besinlerin Değerleri
Şifalı Bitkiler
Aşçılığın Püf Noktaları
Sofra Düzeni ve Servis
Mutfak Takımları
Yemek Hakkında Sözler
Yemek Rüyaları
Yemek Fıkraları
Diğer Konular
Sağlık Konuları
Site Hakkında
Makaleler
Söyleşiler
Anketler
Mütevazı Lezzetler®

Üye Girişi
Üye Ol


YUMURTANIN BESİN DEĞERİ ve ÖZELLİKLERİ

çarliston
Aşçı
Aşçı

Kayıt: 09.02.2009
Mesajlar: 19
Şehir: Antalya
Kısa URL: https://ml.md/lc33570
Gönderme Tarihi: 09.Şub.2009
4,549 defa indirildi / yazdırıldı




Ortalama olarak 75 kalori taşımakta olan 60 gram ağırlığındaki orta bir yumurtanın 18 gramım sarısı, 35 gramını beyazı ve 7 gramını da kabuğu meydana getirmektedir. Ancak yumurtalar; taşıdıkları kalori miktarlarını sakla-yabilmeleri için, bunların olanağınca taze olmaları gerekir. Bozuk yumurtaların besin olabilmeleri bir tarafa, bu gibi yumurtalardan zehirlenmek ihtimali bile vardır. Buzhanede saklanmış yumurtalar da çoğunlukla saman kokmaları dolayısiyle yerken ağızda hoşa gitmeyen bir koku bırakır.


YUMURTALARIN BESİN DEĞERİ HAKKINDA BİLGİ

meridyen
Şef Aşçıbaşı
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 16.01.2010
Mesajlar: 44
Şehir: Rize
Kısa URL: https://ml.md/lc46243
Gönderme Tarihi: 17.Oca.2010
3,891 defa indirildi / yazdırıldı




Yumurta katılarak hazırlanan yemeklere yumurtalı yemekler denir. Protein ve mineraller yönünden çok zengin olan yumurta sevilerek yenilir. Özellikle çocuklar tarafından. Yumurtanın içinde olan değerler tablo olarak aşağıda verilmiştir.
100 gr. Yumurtada: 159 kalori, 74,0 gr. su, 11,5 gr. yağ, 12,8 protein, 0,7 karbonhidrat, 54 mgr. kalsiyum, 2,7 mgr. demir, 52 mgr. sodyum, 98 mgr. potasyum, 569 mgr. fosfor, 1000 krotein, 0 sindirilmeyen kısım, % 10 atıktır.
Yumurtanın besin yönünden zengin olması taze olmasıyla orantılıdır. Yani taze yumurta besin değeri en yüksek olanıdır. Buzdolabında 1 yumurta 10-15 günden fazla bekletilmez. Yumurta yıkanmaz, yalnız kuru bezle silinebilir.
Yumurtayı sebzelerde kullanacağımız gibi, diğer yemek ve tatlı türlerinde de ek madde olarak kullanırız. Kek, çorba, börek vb. gibi.


Yumurta, vücut yağını yakıyor

gulsimsir
Şef Aşçıbaşı
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 13.01.2006
Mesajlar: 180
Kısa URL: https://ml.md/lc956
Gönderme Tarihi: 20.Oca.2006
2,883 defa indirildi / yazdırıldı




Yapılan bir araştırma, kahvaltıda yumurta tüketmenin, vücut yağlarının yakılmasında önemli rol oynadığını ortaya koydu.
Kahvaltıda yumurta, düşük yağlı süt ürünleri ve yağsız et gibi 'lösin' amino asidince zengin protein tüketen kişilerin, kahvaltılarında karbonhidratça zengin bir diyetle beslenen kişilere kıyasla iki kat daha fazla yağ kaybettikleri belirlendi.
İstanbul Teknik Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hikmet Boyacıoğlu, besinler içerisinde en kaliteli proteine sahip gıdanın yumurta olduğunu söyledi. Yumurta proteinin, dışarıdan alınması gerekli olan elzem amino asitleri yeterli ve dengeli miktarda içerdiğini vurgulayan Prof. Dr. Boyacıoğlu, yumurtanın sağlıklı yaşam açısından gerekli A, D, E ve B grubu vitaminleri başta olmak üzere birçok vitamini önemli oranda içerdiğini bildirdi.

Prof. Dr. Boyacıoğlu, protein, vitamin ve mineral açısından oldukça zengin olan yumurtanın, özellikle çocukların fiziksel ve zihinsel gelişimi açısından büyük önem taşıdığını ifade ederek, şunları kaydetti:
Kolin içeren yumurta, beynin gelişiminde önemli rol oynamaktadır. Yumurtanın faydaları saymakla bitmez. Yumurta konusunda dünyanın farklı ülkelerindeki üniversitelerde çeşitli araştırmalar yapılıyor. ABD?de bir üniversitede yapılan araştırmada, kahvaltıda yumurta yemenin vücut yağının kaybedilmesinde etkili olduğu belirlendi. Yağsız kas kitlesinin korunmasına yardımcı olan 'lösin' amino asidinin zengin bir kaynağı olan yumurta, vücut yağının yakılmasında önemli rol oynuyor.

Üniversitede 10 hafta süreli yapılan araştırmada, kahvaltıda yumurta, düşük yağlı süt ürünleri ve yağsız et gibi 'lösin' amino asidince zengin protein tüketen kişilerin, kahvaltılarında karbonhidratça zengin bir diyetle beslenen kişilere kıyasla iki kat daha fazla yağ kaybettiklerinin belirlendiğini söyleyen Prof. Dr. Boyacıoğlu, böylece yumurtanın farklı bir faydasının daha tespit edildiğini sözlerine ekledi


Fotoğraf "gül" tarafından gönderildi. 22.08.2023


Yumurta

Banu Atabay
Yazar

Kayıt: 26.05.2005
Mesajlar: 1489
Şehir: Beşevler ÇANKAYA
Kısa URL: https://ml.md/lc311
Gönderme Tarihi: 11.Eyl.2005
2,544 defa indirildi / yazdırıldı




%55-60 su, %13 protein, %10,5 yağ, %1 karbonhidrat, kolesterol, sodyum,demir, kalsiyum, iyot, A, D, E, B1, B2, B6 vitaminleri,kükürt folat içerir. Yumurtanın besleyici değeri çok yüksek olduğu için, karaciğeri hassas ya da yetersiz olanlara dokunabilir.


Yumurta

pür-i pak
Aşçıbaşı
Aşçıbaşı

Kayıt: 27.05.2008
Mesajlar: 22
Şehir: Bursa
Kısa URL: https://ml.md/lc24103
Gönderme Tarihi: 27.May.2008
2,513 defa indirildi / yazdırıldı




Yumurtanın beslenmemizde ne denli önem taşıyan bir besin maddesi olduğunu bilmeyenimiz yoktur. O küçücük oval kutunun içinde tüm gıdalar arasında en yüksek orandaki protein vardır. A, B, D, E ve K vitaminleriyle, kalsiyum, demir, fosfat ve iyot gibi, sağlığımız için hayati önem taşıyan mineralleri içeren de odur. Doktorların gerek büyüme ve gelişme çağındaki kişilere, gerekse çeşitli hastalıkların tedavisinde ilk tavsiye ettikleri "gıda deposu"dur yumurta.


Yumurta

Baharat
Şef Aşçıbaşı
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 06.04.2006
Mesajlar: 124
Şehir: manisa
Kısa URL: https://ml.md/lc1567
Gönderme Tarihi: 06.Nis.2006
2,506 defa indirildi / yazdırıldı




Çocukların her gün bir yumurta yemesi gerekir. 40 yaşından sonra ancak haftada 1- 2 yumurta yemelidir.
Bozuk yumurtalar mide ve barsaklara çok zararlıdır. Zira, sancı, ishal ve barsak iltihabı yapar ve karaciğer ve safra kesesi dahil olduğu halde birçok hastalıklara sebep olur. Bu sebepten yalnız gunluk ve ancak üç, dört günlük yumurtalar almak ve kullanmak şarttır. Faydası da sade bu tazeliğindedir.


YUMURTALARIN BESİN DEĞERİ

ziver47
Şef Aşçıbaşı
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 03.11.2007
Mesajlar: 52
Şehir: Mardin
Kısa URL: https://ml.md/lc19035
Gönderme Tarihi: 03.Kas.2007
2,429 defa indirildi / yazdırıldı




Yumurta beslenmede önemli rolü olan bir gıda maddesidir.
Hindi, Kaz, Ördek yumurtası yenebilse de en çok kullanılan Tavuk yumurtasıdır.
Yumurta vücut için gerekli protein, madensel tuz ve vitamince çok zengindir. Yumurta vücut için gerekli olup sentezlen-miyen «exogen amino» asitleri ihtiva eder. Bu bakımdan da önemli bir besindir.
Çocuklar, zayıf ve hastalıktan kalkan kimseler için kuvvetli bir besin maddesidir. Çocukların büyümesine, yetişkinlerin gelişmesine, yaşlıların eskiyen kısımlarının onarılmasına yardım eder.
Yumurtanın akı proteince, sarısı ise yağ, demir ve fosforca zengindir. Yumurta saçlar ve tırnaklariçin gerekli kükürtlü proteinleri ihtiva eder. Saç yıkama şampuanlarının yapılmasında da yumurta kullanılır. Bol yumurta yendiğinde bunlara lüzum kalmaz.
Pişirilince sindirimi daha kolaylaştırır. Az pişmiş yumurta 2 saatte çok pişmiş yumurta 3 saatte sindirilir.
Her insanın mutlaka günde en az bir adet yumurta yemesi gereklidir. Böylece vücuda gerekli proteinin 6-10 gramı yumurtadan sağlanmış olur. Bunun yanında bir yumurta 75 kalori verir. A, D ve B vitaminleri vardır. Yumurtalar menülerde çorbadan sonra gelir. Eğer menüde çorba yoksa ilk yemek olarak da verilebilir. Yumurta et yerine geçen bir besin olduğu için etin verileceği zamanda sofraya gelir. Bir sofrada hem et, hem yumurta olmaz. Bu bakımdan çorbadan hemen sonra verilmelidir. Bazı hallerde etle beraber de bulunabilir. Sağlık büfe gibi etle beraber yumurta yemeği de yemek listesinde yer almışsa önce yumurta, sonra et, tavuk v.s. servisi yapılmalıdır.


YUMURTALAR

nesrinateş
Aşçıbaşı
Aşçıbaşı

Kayıt: 24.12.2007
Mesajlar: 20
Şehir: Denizli
Kısa URL: https://ml.md/lc20186
Gönderme Tarihi: 24.Arl.2007
2,341 defa indirildi / yazdırıldı




Üstün kaliteli protein, madensel maddeler, A, D, E, K ve B grubu vitaminlerinden zengindir. İyi kaliteli hayvansal proteini kapsar. Ete nazaran ucuz olduğundan günlük protein ihtiyacımızı karşılamada önemli yar tutar. Tazesi makbuldür. Bayatladıkça besin öğelerinden kaybeder.


YUMURTA

Şeyma
Aşçıbaşı
Aşçıbaşı

Kayıt: 16.06.2006
Mesajlar: 27
Şehir: Lüleburgaz
Kısa URL: https://ml.md/lc16739
Gönderme Tarihi: 29.Tem.2007
2,115 defa indirildi / yazdırıldı




Yumurtadan ilaç olarak da yararlanabiliriz. Ateşli, bitap düşürücü hastalıklarda yumurta en iyi gıdadır. Hastanın toparlanmasında son derece etkindir. Ayrıca, yanıklara sürülen yumurta akı çarçabuk şifa sağlar. Yumurta mükemmel bir panzehirdir. Bakır, kurşun, süblime, tentürdiyot gibi maddelerle zehirlenenlerin mideleri yıkandıktan sonra, birkaç yumurta akını sulandırıp içirmek hem kurtarıcı, hem hastayı rahatlatıcıdır.


Yumurta

gül
Şef Aşçıbaşı
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638
Şehir: izmit
Kısa URL: https://ml.md/lc175470
Gönderme Tarihi: 12.Arl.2023
229 defa indirildi / yazdırıldı




Yumurta, anne sütünden sonra insanın ihtiyacı olan tüm besin öğelerini bulunduran tek besin kaynağıdır. A, D, E ve B grubu vitaminleri önemli oranda içeren yumurta, içinde bulunan Kolin sayesinde beyin fonksiyonlarının yerine getirilmesinde önemli rol oynar. Hayvansal kaynaklı bir besin olmasına rağmen yumurtanın yağ içeriği düşüktür. Yani yumurtada kalp damar hastalıkları için risk faktörü olan doymuş yağ asitleri ve toplam yağ miktarı azdır. Yapılan araştırmalar kahvaltıda yumurta tüketiminden vücut yağlarının yakılmasında önemli rol oynadığını ortaya koydu.
Yumurta sarısı, D vitamini sağlayan birkaç besinden biridir ve güneş ışıklarından da yeterince faydalanıldığı taktirde yumurta özellikle çocuklarda D vitamini eksikliğine bağlı kemik bozukluğu oluşmasını engeller.
Yumurta, demir ve çinko gibi sağlığımız açısından önem taşıyan mineralleri de içerir. Demir, kan yapımı için gereklidir. Ayrıca demirin büyüme, gelişme ve hastalıklardan koruma rölü vardır. Yetersizliği de çocukların öğrenme yeteneğini ve okul başarısını azaltır.
Yumurtadaki kolesterolden korkmayın. Yumurtanın kandaki zararlı kolesterolü düşürücü, faydalı kolesterolü artırıcı etkisi vardır. Kolesterol insanlar ve tüm hayvanlarda vücutta sentezlenen yağ benzeri bir maddedir. Sinir liflerinin yalıtımı hücre duvarlarının bütünlüğünün sağlanması, D vitamini sentezi, çeşitli hormonların ve sindirim salgılarının oluşumu için gerekli bir maddedir.
Yumurtadaki protein tüm besinler içinde en kalitelidir. Yumurtada proteinin biyolojik yararlığı yüzde 100 iken bu değer sütte yüzde 85, balıkta yüzde 76, sığır etinde yüzde 74'de kalmaktadır.
Yumurta öyle bir gıda maddesidir ki, dışarıdan hiçbir katkı ve destek almadan bir canlı oluşabilecek güç ve kabiliyettedir.
Yumurta, ambalajı hayvan tarafından yapılan tek gıda maddesidir. Bu nedenle ticari hileye tamamen kapalıdır.
Yumurta besin kalitesi açısından anne sütünden sonra 2. sıradadır.
Her anne çocuğunun sağlıklı olmasını ister.
Bebeklik çağındaki beslenmede (özellikle ilk üç yaşına kadar) hayvansal protein tüketimi, çocuğun beyinsel fonksiyonlarının gelişmesi için gereklidir.
Hayvansal proteinin en kolay sağlanacağı maddelerin başında da yumurta gelir.
Altıncı aydan sonra da değerli bir demir kaynağıdır.



Yumurtanın Faydaları

gül
Şef Aşçıbaşı
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638
Şehir: izmit
Kısa URL: https://ml.md/lc176065
Gönderme Tarihi: 20.Oca.2024
207 defa indirildi / yazdırıldı




Kemikleri Güçlendirir: Özellikle ileri yaşlarda sıkça görülen kemik rahatsızlıklarına iyi bir önlem almak isterseniz her gün 1 adet yumurta tüketmek iyi bir fikir olabilir. İçerisindeki bolca D vitamini ve kalsiyum sayesinde iskelet sisteminin güçlenmesini sağlar.
Güzellik Katar Günde 1 adet yumurta tüketerek kozmetik dünyasından alamadığınız kadar iyi sonuçlar alabileceğinizi biliyor musunuz? Her gğn tüketilen 1 adet yumurta, içerisindeki B vitamini ve Omega-3 sayesinde saçlarınızın, cildinizin ve tırnaklarınızın daha güçlü ve sağlıklı olmasını sağlar.
Hafızayı Güçlendirir: Yumurta içerisindeki “kolin” isimli madde, beynin büyümesini, gelişmesini ve işlevlerini daha sağlıklı bir şekilde yerine getirmesine katkıda bulunur. Bu özelliği ile yumurta, özellikle okul çağındaki çocuklar için önemli bir takviye sayılır.Tok Tutar B2, B12, A vitamini, selenyum ve fosfat gibi maddeleriyle yumurta; oldukça zengin bir içeriğe sahiptir. Bu özelliği sayesinde özellikle haşlama olarak tüketildiğinde uzun süre tok kalmanıza yardımcı olur.







Yumurta Tarifleri Besinlerin Değerleri



(11 adet Yumurta 320,824 defa bakıldı)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

lezzetler.com
Site Hakkında
Kullanım Kuralları
Üyelik Kuralları
Gizlilik Bildirimi
Hediyeli Üyelik
Alan Adlarımız
Bölümler
Yemek Kitapları
Mütevazı Lezzetler® Yemek Kitabı
Mütevazı Lezzetler® İkramlar
Mütevazı Lezzetler® Kurabiyeler
Mütevazı Lezzetler® Çorbalar
Mütevazı Lezzetler® Pilavlar
Mütevazı Lezzetler® Videoları
Mütevazı Lezzetler® Fotoğrafları
Mütevazı Lezzetler®
Mütevazı Lezzetler® Sertifikaları
Mütevazı Lezzetler® Türkçe
Mütevazı Lezzetler® Azəricə
Mütevazi Lezzetler® English
Mütevazi Lezzetler® Español
Mütevazi Lezzetler® Deutsch
Mütevazi Lezzetler® Français
Mütevazi Lezzetler® Italiane
Скромные Вкусы® Русский
لذيذ المتواضع ®عربية
Video Sunucuları
video.lezzetler.com
video.ml.md
Youtube
Dailymotion
Facebook
İzlesene
Mynet
Sosyal Medya
lezzetler.com facebook uygulaması
lezzetler.com facebook sayfası
lezzetler.com twitter sayfası
Mütevazı Lezzetler® facebook sayfası
Mutevazı Lezzetler® twitter sayfası