|
|
Sütlü Tatlılar Hakkında |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc95612
Gönderme Tarihi: 04.Şub.2014
1,878 defa indirildi / yazdırıldı
|
Milli Eğitim Bakanlığı
Mesleki Eğitim ve Öğretim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi
Ankara 2006
Ana malzemesi süt olan un, nişasta, pirinç unu vb katkı malzemeleri kullanılarak hazırlanan tatlı çeşitleridir. Süt; iyi kalite protein, mineral madde ve vitamin yönünden zengindir. Ancak dikkat edilmesi gereken nokta sütün tazeliği ve su katılmamış olmasıdır. Sütlü tatlılarda daha çok inek sütü kullanılır. Kazandibi, tavuk göğsü ve muhallebi gibi bazı çeşitlerinde istenirse yağlı olması nedeniyle de manda sütü kullanılabilir.
Sütün tatlıyla ilişkisi bildiğimiz ve sık rastladığımız sütlü tatlılarla sınırlandırılamaz.
Dondurmalar, kaygana (krep) tipi tatlılar, kremalar bunlardan bazılarıdır.
Sütlü tatlının hemen hepsi açık ateşte veya fırında pişirilerek hazırlanır. Bazıları sıcak tüketilse de çoğunluğu soğuk tüketilir. Dondurma ile servisi yapılanlar da vardır.
Sütlü tatlıların bazısında (fırında sütlaç) kullanılan yumurtanın mutlaka taze olması gerekir. Yumurta tatlıya lezzet ve besleyici değer kattığı gibi özellikle sarısının koyulaştırıcı özelliğinden yararlanılır.
Sütlü tatlılarda, aroma katmak için genellikle vanilya kullanılır. Bazılarında vanilyanın yerini limon veya portakal kabuğu rendesi de alır.
Klasik Türk tatlıcılığının bir özelliği de koyulaştırma işleminin SÜBYE adı verilen pirinç özüyle yapılmasıdır. Bu gün neredeyse hiç kullanılmamakla birlikte sübye klasik Türk tatlıcılığında temel unsurlardan biridir. SÜBYE, pirincin ayıklanıp yıkandıktan sonra ılık su ile bir gece önceden ıslatılması ve üzerindeki fazla suyu dökülerek kalan pirinçli suyun öğütülerek sıvı hale getirilmesiyle oluşur. Kullanılmadan önce ince bir süzgeçten geçirilmesi gerekir. Sübyenin yerini bugün pirinç unu ve nişasta ayrı ayrı veya birlikte almış durumdadır.
Türk sütlü tatlılarının temelinde muhallebi, sütlaç ve kazandibi vardır. Muhallebi süt anlamına gelen <<halip >> sözcüğünden türemiş Arapça bir kelimedir. Bütün dünyada görülebilecek en basit tatlı türüdür. Sadece pirinç unu ya da nişasta süt ve şekerden meydana gelmiştir. Orijinal olarak fıstıklı ve sakızlı iki tipi çok tanınsa da, içine eklenebilecek çeşitli malzemelerle çok farklı muhallebiler yapmak mümkündür. Sütlacın ise eskiden kullanılan açık adı Sütlü Aş tır. Bu birleşik kelime Türkçenin kurallarına uygun olarak kaynaşıp sütlaç biçimini almıştır.
|
Sütlü Tatlılar Püf Noktaları |
|
fincan
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 05.08.2009
Mesajlar: 57 Şehir: Kırklareli |
Kısa URL: https://ml.md/lc38985
Gönderme Tarihi: 07.Ağu.2009
2,747 defa indirildi / yazdırıldı
|
Sütlü tatlılarda nefaseti sağlayabilmek için kullanılacak sütlerin, hilesiz, yani içine su katılmamış ve kreması alınmamış olması gerekir. Mümkünse, inek sütü kullanmak gerekir. Ancak iyi inek sütü bulunmadığı takdirde manda, o da yoksa koyun sütünü tercih etmelidir. İnek sütü her ne kadar manda ya da koyun sütü kadar kuvvetli değilse de, lezzet bakımından hepsinden üstündür. Öbür taraftan, koyun sütünün de kendine özgü bir kokusu vardır. Bu bakımdan sakıncalıdır. Sonra, bu sütlerden inek, koyun ve özellikle manda sütlerini kaynatır ya da pişirirken bir tahta kaşıkla tencerenin altını kazırcasına karıştırmak suretiyle kaynatmalı ya da pişirmelidir. Aksi halde, tencerenin altı tutar, bu nedenle de sütün is kokmasına sebebiyet verilmiş olur.
Bir de bu sütlü tatlıları koyulaştırmak için, bunlara katılacak pirinç unu ya da nişastasının bayatlama sonucu bir koku meydana getirmemiş olmasına çok dikkat etmelidir. Hatta bir parça zahmetli olmakla beraber, pirinç unları evde hazırlanacak olursa, muhakkak ki sütlü tatlılara daha fazla lezzet verilmiş olur.
Bunun için bir miktar pirincin üstünü kaplayabilecek kadar su doldurduktan sonra bunları ertesi güne kadar su içinde bırakmalıdır. Ertesi günü suyunu dökerek pirinçleri bir kaç su iyice yıkadıktan sonra kurutmalı, pi rinçler un haline gelinceye kadar bunları azar azar olmak üzere havanda döğmeli, sonra da doğulmuş bu pirinçleri bir kez de elekten geçirdikten sonra elekte kalanları tekrar döğerek un haline getirmeli ve tekrar elekten geçirip bir kaç gün bir tarafta bırakmalıdır. Sonra da elde edilen pirin unlarını kavanozlara doldurarak istenildiği zaman, tatlı tariflerinde gösterilen miktarda alarak kullanmalıdır.
|
Sütlü Tatlılar Hakkında |
|
sevim
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 14.12.2007
Mesajlar: 52 Şehir: Nallıhan/Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc21310
Gönderme Tarihi: 12.Şub.2008
2,318 defa indirildi / yazdırıldı
|
Mineral madde, vitamin ve proteinden zengin olan sütün besleyici değeri çok yüksektir.
Pişirilirken bu kıymetli besinlerin kayba uğramaması için şu hususlara dikkat edilmelidir:
1— Sütlü tatlılar hazırlanırken, şeker tatlının pişmesine yakın katılmalı, şekerle süt uzun süre birlikte kaynatılmamalı,
2— Sütlü tatlıların rengi değişeceğinden pişirilirken alüminyum kaplar kullanılmamalı,
3— Sütlü tatlılar pişirilip soğutularak buzdolabında muhafaza edilmelidir.
Sütlü tatlılar kıyılmış fıstık, fındık ve badem ile süslenebilir.
|
|
Sütlü Tatlılar Hakkında Tarifleri Aşçılığın Püf Noktaları
|
|