|
|
Şerbetli Tatlılar Hakkında
Hamura değişik şekiller verilir ve pişirilir, üzerine şeker ve sudan oluşan şurup gezdirilir, işte bu usul hazırlanan tatlılara şerbetli tatlılar adı verilir.
Şerbetli tatlılar daha çok Türk mutfak kültürünün ürünüdür. Hazırlanması oldukça zaman alan çeşitleri vardır, ancak lezzetinin dünyada başka bir eşi olmaması, zahmetine değer bir tat oluşturur.
Lezzeti dorukta olan şerbetli tatlıların hazmı biraz zordur ve kilo yapıcı etkisi vardır. Özellikle belirli bir yaştan sonra bu tür tatlıları tüketirken dikkatli olmak gerekir.
Şerbetli tatlıları hazırlarken bazı noktalara dikkat etmek gerekir.
Şerbet genelde bir ölçü şekere, bir ölçü su olarak kaynatılır, limon suyu eklenir.
Şerbete eklenen limon, kesinlikle önceden katılmaz, çünkü önceden eklenirse, şerbetin tadını acılaştırır. Su ve şeker kıvam alınca eklenir.
Şerbete limon suyu eklemenin amacı, şerbetin kristalize olmasına engel olmaktır.
Şerbet ne fazla sulu, ne de fazla koyu olmalıdır, koyu olursa tatlı şurubu emmez katı olur, sulu olursa tatlının biçimi bozulur yumuşar.
Sıcak tatlıya sıcak şurup dökülmez, ya tatlı soğuk olmalı ya da şurup soğuk olmalıdır, yani biri sıcak biri soğuk olmalıdır. Ilık tatlıya ılık şurup bazı durumlarda dökülebilir.
Revani, yoğurt tatlısı gibi tatlıların şerbetini iyice çekmesi için, piştikten sonra dilimleyip, şerbetini öyle dökmek daha iyi olur, ancak tatlı çok sıcakken dilimlenirse parçalanır.
Maliyeti yükseltse de tereyağı kullanmak, tatlının lezzetini tam vermek adına gereklidir.
Tatlı pişirilip, şerbetlendikten sonra en az 4 saat dinlendirilip, daha sonra servis yapılmalıdır.
Tatlının ana malzemesi olan ve süslemesinde kullanılan kuru yemişler kavrulmamış çiğ olmalıdır.
Bayramlar ve özel günler için hazırlanan şerbetli tatlıların, bir kaç gün önce yapılmasında hiç bir sakınca yoktur, aksine durdukça lezzeti güzelleşir.
Şerbetli tatlılar oda ısısında saklanır, buzdolabına konursa şekerlenebilir.
|
|