Yiyiniz iciniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
lezzetler.com yemek tarifleri paylaşım sitesi

Yemek Tarifleri > Diğer Konular > Kuşkonmaz (4 adet - 142,520 defa bakıldı)

Kuşkonmaz


Fotoğraflı Yemek Tarifleri

Ana Sayfa
Video Yemek Tarifleri
Yemek Galerileri
Ana Yemek Tarifleri
Tatlı Tuzlu İkram Tarifleri
Yöresel Yemek Tarifleri
Geleneksel Yemek Tarifleri
Etnik Yemek Tarifleri
Dünya Mutfaklarından Yemek Tarifleri
Diyet Yemek Tarifleri
Markalardan Yemek Tarifleri
Bebek Yemek Tarifleri
Vejetaryen Yemek Tarifleri
Osmanlı Yemek Tarifleri
Kamp Yemek Tarifleri
Sebze Yemek Tarifleri
Meyve Tarifleri
Kırmızı Et Yemek Tarifleri
Av ve Kümes Etleri Tarifleri
Balık ve Deniz Ürünleri Yemek Tarifleri
Sakatat Yemek Tarifleri
Çerez Tarifleri
Tahıl Yemek Tarifleri
Diğer Malzemelerden Yemek Tarifleri
Pişirme Yöntemlerine Göre Yemek Tarifleri
Tatlarına Göre Yemek Tarifleri
Kolay Yemek Tarifleri
En Yeni Yemek Tarifleri
Malzemeye Göre Arama
Genel Konular
Besinlerin Değerleri
Şifalı Bitkiler
Aşçılığın Püf Noktaları
Sofra Düzeni ve Servis
Mutfak Takımları
Yemek Hakkında Sözler
Yemek Rüyaları
Yemek Fıkraları
Diğer Konular
Sağlık Konuları
Site Hakkında
Makaleler
Söyleşiler
Anketler
Mütevazı Lezzetler®

Üye Girişi
Üye Ol


KUŞKONMAZ

aydan müftüoğlu
Şef Aşçıbaşı
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 16.07.2010
Mesajlar: 63
Şehir: Kastamonu
Kısa URL: https://ml.md/lc53706
Gönderme Tarihi: 18.Tem.2010
2,232 defa indirildi / yazdırıldı




Kuvvetli, hafif ve sindirimi çok kolay bir besindir. Nisan ve Mayıs aylarında çıkar. Demet halinde bağlanmış olarak hafif tuzlu bol suda pişirilmelidir. Pek tazeleri en çok 15 dakikada pişer. Kuşkonmazları suya dikine koyup haşlamalıdır. Böyle yapılmaz, bütünüyle atılırsa yeşil olan tepeleri saplarından önce pişer, yumuşar ve kırılır. Bunun için tepeleri suyun dışında kalmalı; bunlar, suyun buharıyla pişmelidir.



Kuşkonmaz

Göksen
Şef Aşçıbaşı
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 23.01.2015
Mesajlar: 6647
Şehir: Adana
Kısa URL: https://ml.md/lc107466
Gönderme Tarihi: 10.May.2015
1,867 defa indirildi / yazdırıldı




Metin Okutan

Bahar mevsiminin gülen yüzünü göstermesine, verimli topraklar da en güzel karşılığı veriyor. Bu taze güzellik, birçok yemek çeşidiyle sofraları şenlendiriyor. Kuşkonmaz ve Şevket-i Bostan mevsimin her damak tadına uygun lezzetleriyle ön plana çıkıyor.

Kış uykusunda uyananan tabiat, baharla birlikte uzun sürecek çok renkli bir şölen için tüm lezzetlerini sunma hazırlığına başlar. Çarşı-pazar daha bir renklenir. Lezzet tutkunlarını ise tatlı bir heyecan sarıp sarmalar. Güneşin ışığını yeryüzüne gönderme konusunda kış mevsimine göre fazlasıyla cömert olduğu bu günler, toprağın ısınmasıyla boy veren "taze güzelliklerin" de başlangıcıdır aynı zamanda. Meselâ kuşkonmaz; biz de çok fazla bilinmese de, "ecnebi" diyarların en makbul bahar lezzetleri arasında saymak zor değildir. Oralarda kuşkonmaz neredeyse bir kültür.

HAŞLAMASI, SALATASI, DONDURMASI…
Özel haşlama tencerelerinden tutun, gümüşten, porselenden yapılan servis tabaklarına, maşalarına varıncaya dek pek çok mutfak gerecini bulabilmek mümkün. Gösterilen ilginin büyüklüğüyle doğru orantılı olarak yemek sayısı da hayli fazla. Çorbası yapılıyor. Çeşitli soslarla tatlandırılan haşlanmış kuşkonmaz en gözde olanlar arasında. Etlerin yanına garnitür oluyor. Fırında enfes yemekleri yapılıyor. Makarnalara ayrı bir tat katarken, salatası sofraları şenlendiriyor. Hatta dondurması yapılıyor ki, bu konuda İtalyanlar hayli iddialı.

HER DAMAK TADINA AYRI ÇEŞİT
En makbul olanı beyaz kuşkonmaz. Yetiştirme esnasında, toprağın dışına çıkmasına izin verilmediği için güneş yüzü göremeyen kuşkonmaz beyaz kalıyor. Uçları mor renk olanların ise güneş görmesine çok az "müsaade ediliyor" ve hemen toplanıyor. Bu yüzden de yeşile dönüşemeden uçları mor kalıyor. Anlaşılacağı üzere fazlasıyla "güngörmüş" olanları da yemyeşil renklere sahip... Kendine has lezzetiyle hepsinin meraklısı bulunuyor.

YABANİSİNİ SEVİYORUZ
Bizde daha çok yabanî olanları tüketiliyor. Sarmaşık otu, dilfilcan, yılan kuyruğu, avronez, acı filiz sarmaşık, tilkişen, kedirgen verdiğimiz isimler. Batılılar ise bu hususta daha "sakin." "Asparagus" deyip geçiyorlar.

GEÇMİŞİ 2000 YIL ÖNCESİNE DAYANIYOR
Pırasa, sarımsak ve soğanı da içeren Lilly ailesinin mensubu olan kuşkonmaz, insanlığın en eski yiyecekleri arasında sayılıyor. Yaklaşık 2000 yıl önce Doğu Akdeniz'de tıbbî ve afrodizyak özellikleriyle tanınıyordu. Magnezyum, fosfor, selenyum, çinko, sodyum, demir, kalsiyum gibi mineraller açısından çok zengin. C, K, B6 ve A vitaminleri açısından da cömert sayılabilecek bir sebze... Toprağa yakın kısımlar bir hayli sert olduğu için daha yumuşak olan uç kısımların tüketilmesi uygun olanı. Ayıklama işleminin elle yapılması gerekiyor. Bıçak değdiğinde tadının acı olması işten bile değil. O yüzden bu noktayı bir kenara özenle not etmekte fayda var.



Kuşkonmaz

çaylı
Şef Aşçıbaşı
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 04.05.2018
Mesajlar: 34
Şehir: Ankara
Kısa URL: https://ml.md/lc134038
Gönderme Tarihi: 12.May.2018
761 defa indirildi / yazdırıldı




Anadolujet Magazin

Mısır’da ve Roma’da gösterişli sofraların en göz alıcı lezzetlerinin başında geliyordu kuşkonmaz. Antik Roma ve Yunan’da özel olarak yetiştirilip ilaç niyetine de kullanılırken, Almanlar çok eski dönemlerden beri bildikleri bu sebzeyi baharın simgesi kabul ediyordu. XIV. Louis döneminde Avrupa'nın mutfak başkenti Paris tanıştı kuşkonmazla. Sonrasında Avrupa'nın diğer saraylarında da ünlenip kralların sofrasındaki şanıyla adeta “efsane” oldu.
Tarihin çok eski zamanlarında sadece Batı Asya’da, bazı Avrupa ülkelerinde ve Kuzey Afrika’nın birkaç bölgesinde bulunan kuşkonmaz, günümüzde dünyanın hemen her yerinde yetiştiriliyor, ihraç ediliyor ve sofralarda kendine özel bir yer buluyor. Almanya’dan sonra en çok Çin, Meksika ve Peru’da üretiliyor. İki bin yıldır şeflerin ve gurmelerin gönlünde özel bir yeri olan bu sebzenin üretimi Türkiye’de de giderek artıyor.
Otsu olduğu için sert bir yapısı var gibi düşünülse de aslında kırılgan ve hassas bir bitki kuşkonmaz. Pırasa, sarımsak ve soğanın akraba olduğu Lily (Liliaceae) ailesinin bir ferdi. Daha çok yeşil olanını bilsek ve görsek de güneş almadığı ve klorofil oluşmadığı için toprağın altında yetişen türünün rengi beyaz.
A, B ve C vitaminleri ile folik asit açısından zengin olan, kalbimizi ve kemiklerimizi koruyan, kolesterolümüzün düşmesine yardım eden kuşkonmazın çok önemli bir faydası daha var: probiyotik bakterilerin gelişimini desteklemek.
Giderek daha fazla yetiştirilse de ülkemizdeki marketlerde ithal olan yeşil ve beyaz çeşitleri hâlâ yaygın. Mevsiminde pazarlarda tazesini bulmak bile mümkün. Taze kuşkonmazı tanımak, iyisini seçmek hiç de zor değil: sert, bükülmez, tek renk olmalı ve kırıldığı zaman iç kısmı parlak görünmeli.
Pazardan satın aldığınız taze kuşkonmaz fazla gelir ve bir kısmını saklamak isterseniz, nemli bir beze sarılı olarak buzdolabında üç gün kadar koruyabilirsiniz.



Kuşkonmaz Hakkında

elmalı
Aşçıbaşı
Aşçıbaşı

Kayıt: 16.10.2018
Mesajlar: 26
Şehir: Antalya
Kısa URL: https://ml.md/lc137724
Gönderme Tarihi: 17.Ekm.2018
765 defa indirildi / yazdırıldı




https://carrefoursa.com

Latince adı asparagus olan kuşkonmaz, kök, tomurcuk ve gövdesi birlikte tüketilen nadir sebzelerden biri. Zambakgiller ailesinin bir üyesi olan kuşkonmaz, hem sebze hem de bir süs bitkisi olma özelliği taşır. Yunan mitolojisinde sağlık bitkisi olarak kabul edilen kuşkonmaz, adını yapraklarının kuş tüyü kadar hafif olmasından alır. Fransa, İtalya, Çin ve Amerika’da yetiştirilen kuşkonmaz, ülkemizde Trakya çevresinde de yetiştirilmeye başlanmıştır. Et ve balık yemeklerinin yanında garnitür, salatalarda ve zeytinyağlılarda ana malzeme olarak yer alabilen kuşkonmazın besin değerleri oldukça zengindir.

Kuşkonmazın faydaları:
Tam bir bahar sebzesi olan kuşkonmaz, protein bakımından zengindir. Eğer az et tüketiyorsanız ya da vejetaryenseniz kuşkonmaz sizin için alternatif bir protein kaynağıdır. Bunun yanında kalori ve karbonhidrat değerleri düşük olan kuşkonmaz; diyet listelerinde tercih edilebilmektedir. Potasyum, kalsiyum, magnezyum, folat, A, B kompleks, C, E ve K vitaminleri bakımından zengin olan kuşkonmazın faydaları şunlardır:
Cilde canlılık verir: Antioksidanlar hücre yenileyicidir. Antioksidan deposu kuşkonmaz, cilt üzerinde gençleştirici, yaşlanma izlerini yok edici etkiye sahiptir. Kuşkonmaz sayesinde canlı, ışıldayan bir cilde sahip olabilirsiniz.
Bağışıklığı güçlendirir: Hastalıklara karşı korunmanız için bağışıklığınızın güçlü olması gerekir. Bunun için de dengeli beslenmeli, bağışıklığı kuvvetlendirici besinler tüketmelisiniz. Kuşkonmaz sayesinde kış hastalıklarında, bahar alerjisinde, yorgunlukta bağışıklığınız güçlü kalır.
Doğal probiyotiktir: Probiyotikler, sindirim sistemindeki dengeyi sağlayarak sağlıklı bir metabolizmaya sahip olmanızı sağlayan yararlı bakterilerdir. Probiyotikler, mide ve bağırsak sorunlarını önler, bağışıklık sistemini güçlendirir. Kuşkonmaz da bir probiyotiktir ve bağırsaklarınız için faydalı bir sebzedir.
Kaliteli bir diyet lifidir: Lif değeri yüksek olan kuşkonmaz sindirim sistemine destek olur ve sindirimi kolaylaştırır. Bir porsiyon kuşkonmaz lif ve protein açısından zengin olduğu için aşırı yeme alışkanlığını engeller ve kilo kontrolü sağlar.
Kalp sağlığını korur: Kuşkonmaz kalp hastalığına yakalanma riskini azaltır. Kuşkonmaz sağlıklı bir kardiyovasküler sistem için gerekli olan folik asiti içermektedir.
Kemik sağlığını destekler: Kuşkonmaz osteoporoz ve osteoartrit gibi kemik rahatsızlıklarının önlenmesinde, kemik sağlığının korunmasında etkilidir. Kuşkonmazdaki K vitamini sağlıklı kemik yapısının oluşmasında etkilidir.
Strese iyi gelir ve sakinleştirir.
Doğal bir idrar söktürücüdür. Yüksek oranda amino grup asit içerir. Böylece vücuttan aşırı tuzun ve suyun atılmasını destekler.
Kanı temizler.
Hazımsızlığın, şişkinliğin giderilmesine ve ödem atılmasına yardımcıdır.
İyi bir detoks besinidir.

Uyarı: Gut hastalığı ve böbrek rahatsızlığı olan kişiler, hamilelerin ve emzirenler kuşkonmazı seyrek ve dikkatli tüketmelidir.

Taze kuşkonmaz çiğ yenir mi?
Taze kuşkonmaz çiğ tüketebileceğiniz bir sebze değildir. Çünkü çiğ şekilde yenmesi alerjiye neden olabilmektedir. Bu nedenle buharda ya da haşlanarak pişirilmesi gerekir.

Kuşkonmaz nasıl haşlanır?
Kuşkonmazın kök kısımları daha sert, tomurcuk kısmı ise daha yumuşaktır. Sebzenin eşit şekilde pişirilebilmesi için tencereye kök kısmı aşağı bakacak şekilde dik yerleştirilmesi ve tomurcukların suyun dışında kalması gerekir. Kuşkonmazı haşlamak için çapı dar, ve derin bir tencere kullanabilirsiniz.

Kuşkonmaz nasıl saklanır?
Satın aldığınız taze kuşkonmazı birkaç gün içinde tüketecekseniz, kullanılacağı zamana kadar nemli tutmalısınız. Ayıklayıp yıkadığınız kuşkonmazları nemli olarak buzdolabı poşetine ya da cam saklama kabına koyarak buzdolabında en fazla 5 güne kadar saklayabilirsiniz. Eğer kuşkonmazı aynı gün kullanacaksanız, sapından biraz kesip su dolu bir bardağa dik olarak yerleştirin. Taze kuşkonmazı uzun süre muhafaza etmek için, ayıkladıktan sonra buzdolabı poşetine koyarak derin dondurucuda saklayabilirsiniz.

Kuşkonmaz nasıl yenir?
Farklı pişirme teknikleriyle sofranızda yer verebileceğiniz kuşkonmazı saplarından ve kabuklarından ayırdıktan sonra aşağıdaki yöntemlerle sunuma hazırlayabilirsiniz:
Haşlayarak ekşili salatalarda kullanabilirsiniz
Haşlanmış ya da buharda pişirilmiş kuşkonmazı balık, tavuk ve kırmızı et tabaklarında garnitür olarak tercih edebilirsiniz
Kuşkonmazı ızgara yapabilirsiniz
Domates sosu ile soteleyerek zeytinyağlı olarak pişirebilirsiniz
Tropikal meyve kumkuat ile hazırlayabileceğiniz Kavrulmuş Kuşkonmaz ve Kumkuat tarifi için blog yazımızı inceleyin.

Öneri: Kuşkonmazın dışındaki sert kabuğu soyarken ve kabuğu soyduktan sonra ortaya çıkan yumuşak kısmı parçalarken bıçak kullanmamalı, tüm bu işleri elinizle yapmalısınız.







Kuşkonmaz Tarifleri Diğer Konular



(4 adet Kuşkonmaz 142,520 defa bakıldı)

1 2 3 4

lezzetler.com
Site Hakkında
Kullanım Kuralları
Üyelik Kuralları
Gizlilik Bildirimi
Hediyeli Üyelik
Alan Adlarımız
Bölümler
Yemek Kitapları
Mütevazı Lezzetler® Yemek Kitabı
Mütevazı Lezzetler® İkramlar
Mütevazı Lezzetler® Kurabiyeler
Mütevazı Lezzetler® Çorbalar
Mütevazı Lezzetler® Pilavlar
Mütevazı Lezzetler® Videoları
Mütevazı Lezzetler® Fotoğrafları
Mütevazı Lezzetler®
Mütevazı Lezzetler® Sertifikaları
Mütevazı Lezzetler® Türkçe
Mütevazı Lezzetler® Azəricə
Mütevazi Lezzetler® English
Mütevazi Lezzetler® Español
Mütevazi Lezzetler® Deutsch
Mütevazi Lezzetler® Français
Mütevazi Lezzetler® Italiane
Скромные Вкусы® Русский
لذيذ المتواضع ®عربية
Video Sunucuları
video.lezzetler.com
video.ml.md
Youtube
Dailymotion
Facebook
İzlesene
Mynet
Sosyal Medya
lezzetler.com facebook uygulaması
lezzetler.com facebook sayfası
lezzetler.com twitter sayfası
Mütevazı Lezzetler® facebook sayfası
Mutevazı Lezzetler® twitter sayfası

izmir escort - alsancak escort