|
İçli Köfte (Kahramanmaraş) |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc47045
Gönderme Tarihi: 10.Şub.2010
4,061 defa indirildi / yazdırıldı
|
Kahramanmaraş'lılar Vakfı Genel Merkezi Ankara
1 kg Orta yağlı kıyma
500 gr Kuru soğan
1 Su bardağı ince doğranmış ceviz
1 Bağ maydanoz
3-4 Yemek kaşığı tereyağ
1 Tutam karabiber
1 Tutam kırmızı toz biber veya pul biber
1 Tatlı kaşığı biber salçası
Kıyma ateşe koyularak suyu çekilene kadar ezilerek karıştırılır. Suyu çekilmiş kıymanın içerisine ince doğranmış soğanlar yağ ile konur ve çok iyi kavrulur. Kavrulan kıymaya biber salçası, yaprak biber, karabiber, tuz ilave edilerek karıştırmaya devam edilir. Diğer tarafta ince doğranmış cevizler kavrulur. Ocaktan alınan kıymaya, ceviz ve doğranmış maydanoz ilave edilerek soğumaya bırakılır, (sık sık karıştırılır)
Dış köfte için
500 gr Köftelik et
1 Su bardağı irmik
1 Su bardağı şehriye
Malzemenin hepsi karıştırılarak (Şehriye önceden ıslatılmalı) et makinasında çekilir. Daha sonra elde işlenerek veya makinadan geçerek işlenir. İşlenen köftelerin içleri doldurularak ağzı kapanır. Kaynayan tuzlu suda haşlanır ve servise hazırlanır.
Fotoğraf "Göksen" tarafından gönderildi. 12.07.2015
|
İçli Köfte (Kahramanmaraş) |
|
siyami
Super MOD
Kayıt: 26.09.2006
Mesajlar: 1925 Şehir: izmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc74457
Gönderme Tarihi: 06.Nis.2012
3,637 defa indirildi / yazdırıldı
|
Kahramanmaraş Belediyesi
500 Gr Yağlı Kıyma
200 Gr İnce Köftelik Bulgur
250 Gr Yağsız Kıyma
2 Adet Kuru Soğan
1 Çay Bardağı Doğranmış Ceviz İçi
5 10 Bağ Maydanoz
2 Yemek Kaşığı Karabiber, Pul biber, tuz karışımı
Sıvıyağ
İç Harcın Hazırlanışı:
İnce kıyılmış soğan pembeleşinceye kadar bir miktar tuz atılarak yağda kavrulur. Üzerine 500 Gr orta yağlı kıyma koyularak kavurma işlemine devam edilir, soğutulur.
Soğuduktan sonra üzerine 1 çay bardağı doğranmış ceviz içi, kıyılmış maydanoz, tuz, karabiber, kırmızıbiber konur. (İsteğe göre çedene İçi (Çam fıstığı) da ilave edilebilir.
Dış Köftesinin Hazırlanışı:
500 Gr ince bulgur içerisine, 250 gr yağsız kıyma, tuz, soğan, irmik karıştırılarak et makinesine atılır. Çıkan karılışıma 1 yumurta akı ilave edilerek et makinesinde tekrar çekilir. Daha sonra köftenin durumuna göre az miktarda su ilave edilerek iyice yoğrulur.
Yoğrulan bu karışımdan yumurta büyüklüğünde parçalar alınarak ıslatılmış avuç içerisinde işaret parmağı yardımıyla dolmalık biber gibi içi boş olacak şekilde inceltilir. (istenirse et makinelerinin içli köfte kalıpları kullanılabilir.)
İnceltilen içi boş köfteler bir ucundan kapatılarak içerisine içli köfte harcı koyulur, diğer ucu da kapatılır.
Tencereye su bırakılarak kaynatılır. İçerisine köfteler atılarak pişirilir.
Bu işlemden sonra soğutulan köfteler isteğe göre yağda kızartılarak tüketilebilir.
|
İçli Köfte (Kahramanmaraş) |
|
Göksen
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 23.01.2015
Mesajlar: 6647 Şehir: Adana |
Kısa URL: https://ml.md/lc106983
Gönderme Tarihi: 21.Nis.2015
3,039 defa indirildi / yazdırıldı
|
Kahramanmaraş Valiliği
Hacı Ali Özturan
4 su bardagı bulgur
1 yemek kasıgı karısık salça
1 tatlı kasıgı pul biber
1 çay kasıgı köfte baharı
1 çay kasıgı karabiber
Yarım kg köftelik siyah kıyma (iki kez çekilmis)
250 g yaglı kıyma
1 su bardagı sıvı yag
10 tane ceviz
1 sogan
1 yumurta
1 kasık nisasta
Tuz
Bir tepsiye 4 su bardagı bulgur alınır. Yaprak biber, salça, köfte bahar ve tuz konarak karıstırılır. Siyah kıyma da konarak yogrulur. İçli köftedeki yogurma çiğ köftedeki kadar olmaz,malzemenin sakızlanması yeterlidir. Sakızlanma için gerekirse 1 yemek kasıgı nisasta da konabilir. Ama genellikle 1 yumurta kırılmasıyla yeterli sakızlanma elde edilir.
İçin hazırlanması: 250 g yaglı kıyma bir tencereye alınır. Kendi yagıyla biraz kavrulduktan sonra üzerine 1 su bardagı sıvı yağ konur ve kavurma sürdürülür. Kavurmanın sonlarına dogru küçük dogranmış sogan, nohut kadar ufalanmış ceviz, karabiber, köfte bahar ve pul biber konarak az daha kavrulur. Sonra ocaktan indirilerek sogumaya bırakılır.
Yogrulan köfteler her biri bir içli köfte olacak büyüklükte sıkımlanır. Bu sıkımlar sol avuca alınır ve sağ elin orta ve isaret parmaklarıyla sıkım hâlindeki köftenin içi çukurlastırılır. İçli köfteye verilen sekil yumurtanın biraz daha uzun seklidir. Önce tepesi açık yumurta sekline getirilir. Sonra bu açık kısımdan iç konur ve köftenin agzı el becerisiyle sıvazlanarak kapatılır.
İçli köfteler hazırlandıktan sonra bir tencereye hafif tuzlu su konarak kaynatılır. (Et suyu da olabilir.) Kaynayan suya içli köfteler konarak 10 dakika kadar pisirilir. (İstenirse dolapta korunarak gerektigi zaman da pisirilebilir.)
Not: İçli köfte Maraş mutfagının en özel yemeklerinden biridir. Konuk agırlama yemeklerinin basında gelir. İçli köfte Urfa, Antep gibi komsu illerde de yapılır ama aralarında söyle bir ayrım vardır: Antep içli köftesi ısırıldıgında insanın çenesinden asagı sıpır sıpır yaglar akar. Urfa içli köftesini yerken insanın çenesinden asagı birkaç damla yağ akar. Maraş içli köftesi ısırıldıgında bir iki damla yağ çeneye dogru sızar ve damlamadan donar.
Fotoğraf "damat bey" tarafından gönderildi. 14.01.2020
|
İçli Köfte (Kahramanmaraş) |
|
Göksen
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 23.01.2015
Mesajlar: 6647 Şehir: Adana |
Kısa URL: https://ml.md/lc116327
Gönderme Tarihi: 21.Nis.2016
1,840 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.kulturportali.gov.tr
Ön kol ya da döş etinden 1 kilogram kıyma
750 gram kuru soğan
3 yemek kaşığı tereyağı
1 bardak ince doğranmış diş büyüklüğünde ceviz
Karabiber
Kırmızı pul biber
Reyhan
Tuz
Ayrıca;
750 gram çiğ köftelik kıyma et
7-8 su bardağı köftelik bulgur
1 su bardağı tel şehriye
1 su bardağı kırık döğme (irmik)
1 kuru soğan
Karabiber
Kırmızı pul biber
Tuz
İç kıymanın hazırlık aşamasında kıyma ete az su ilave edilerek kendi suyunda bir miktar bekletilir ve ince doğranmış soğanlar ilave edilerek sıkça karıştırılır. Tuz eklenir, soğan suyunu çekince yağ ilave edilir ve uzunca bir süre özenerek başından ayrılmadan kavurma işlemi yapılır. Kavrulan kıymanın rengi açık kahveden bir-iki ton daha koyulaşınca kavrulmaya ara verilir ve kavurmadaki yağ süzülür. Alınan yağ ile ceviz içi hafifçe kavrulur. Kavrulmuş ete ceviz, karabiber, kırmızı pul biber, reyhan ilave edilir ve malzemenin birbirine geçişi sağlanıncaya kadar karıştırılır ve soğumaya (dinlenmeye) bırakılır. Dış köftenin hazırlık aşamaları: Çiğ köftelik siyah et, bulgur, az kıyılmış soğan, tuz, karabiber, kırmız pul biber karıştırılır. Kıymadan alınan su ile köfte yoğurulur ve kıvamına gelince, az su ilave edilir ve yoğurma işlemi sürdürülür ve bu ara ıslanmış şehriye (çiğ bulgur) ya da az miktarda irmik katılarak yoğurmaya devam edilir. Kıvamını alıncaya dek yoğurma işlemi sürdürülür. Az su alınır karıştırılır ve köfte leğeninin bir köşesine üzerine nemlendirme yapılarak biriktirilir. Dış köfte ile iç kıymanın buluşturulmasındaki aşamalar: nemli köfteden alınan parça elde yoğurulur, azıcık cıvıtılır ve kıvamı verilen parçalar beceriyle elde oyularak içine yeterince kıyma konulur ve ağzı kapatılır. Köfteler bu işlemlerden sonra kaynar tuzlu suda haşlanır, su yüzeyine çıkan köfteler kevgirle alınır, sesi çıtır çıtır geliyorsa işlem sonuçlanır. Haşlama suyu olarak kemikli et suyu da kullanılabilir. Haşlanmış halde servis yapılabildiği gibi kızartılarak da servis yapılır. Her iki durumda sıcak servis yapılmasına özen gösterilir ve içli köftenin yanında ayran yufka ekmek bulundurulur.
|
|