|
Antep Baklavası (Gaziantep) |
 |
şahver
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 13.12.2011
Mesajlar: 47 Şehir: Aydın |
Kısa URL: https://ml.md/lc70753
Gönderme Tarihi: 14.Arl.2011
3,080 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı sıvıyağ
2 adet yumurta
1 çay kaşığı karbonat
Yeterince un
2 su bardağı nişasta (hamur açmak için)
Şerbeti için:
5 su bardağı şeker
6 su bardağı su
Nişasta hariç bütün malzemeyi yoğurup cevizden biraz büyük bezeler yapalım ardından bu bezeleri çay tabağından daha büyük açarak arasına nişasta serpelim 11 tane bu şekilde açıp aralarına nişasta serpelim (Tabi 11 beze olmak zorunda değil Siz isteğinize göre yapabilirsiniz). Daha sonra oklava yardımıyla üst üste konulan bu bezelerimizi tepsi büyüklüğünde açalım ve yağlanmış tepsiye yerleştirelim aralarına blenderdan geçirdiğimiz Antep fıstıklarını serpelim (Fıstıklar fazla da küçük olmasın) diğer bezeleride aynı şekilde yapıp onuda tepsiye yerleştirip dlimleyelim üzerine eritilöiş tereyağı gezdirelim ve dilimleyelim ve fırında pişirelim.şerbeti için de şekeri ve suyu kaynatalım kaynamaya başladıktan sonra 20 dakika bekletip altını kapayalım ve baklava sıcak şerbette soğukken üzerine dökün.

|
Antep Usulü Baklava |
 |
Göksen
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 23.01.2015
Mesajlar: 6647 Şehir: Adana |
Kısa URL: https://ml.md/lc105120
Gönderme Tarihi: 11.Şub.2015
4,303 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 kilo baklavalık un
3 adet yumurta
2 bardak su
500 gr nişasta
400 gr tereyağı
1 kilo şeker
250 gr antepfıstığı
bir tutam tuz
Geniş bir leğene unu boşaltıp yumurtaları içine kırın. Sonra tuzu ekleyip bir bardak su ilave edin. Hamur sert bir hale gelene kadar yoğurun. Üzerini ıslak ve temiz bir örterek yaklaşık 20 dakika dinlendirin. dinlenen hamuru leğenden çıkararak 12 eşit parçaya bölün ve üzerine nişasta serpin elinizle yassı hale getirin. Mermer bir zemin veya sofra uzerinde oklavayla hamurlari olabildiğince ince bir şekilde açın. Hamur açılırken sürekli olarak nişasta serpin. açtığınız yufkaları tepsiye dizmeden once çok hafif bir şekilde tepsiyi yağlayın. Sonra birer birer yufkaları tepsiye dizin. yufkalari tepsiye dizerken her bir defasında daha önce kısık ateşte eritmiş olduğunuz tereyağını bir fırça yardımı ile yufkanın üzerine sürün. Hamurun yarısını tepsiye dizdikten sonra fıstıklari tepsiye yayın kalan hamurları da aynı şekilde fıstıkların üzerine dizin. Bıçağın tersiyle tepsinin kenarından hamuru içeriye doğru sıkıştırın. Yine bıçak yardımıyla istediğiniz şekilde havuç dilimi, kare, dikdörtgen, vb. şekilde dilimleye bilirsiniz. Eritmiş olduğunuz yağı dilimlerin üzeri kapanacak şekilde dökün hazırladığınız baklavayı orta hararetli bir fırında yaklaşık yarım saat pişirin. Bu süre içinde baklavanın içi pişecek ve yüzeyi portakal rengini alacaktır. diger taraftan bir tencereye su ve şekeri boşaltip kaynatıyoruz baklavamız piştikten sonra şerbeti üzerine dagıtıyoruz. Soguduktan sonra servis edin.

|
Antep Baklavası |
 |
yeni üye
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 27.01.2016
Mesajlar: 42 Şehir: Kütahya |
Kısa URL: https://ml.md/lc114471
Gönderme Tarihi: 28.Oca.2016
1,961 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı süt
Yarım su bardağı yoğurt
Yarım limon
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
3 yumurta
2 paket tereyağı
aldığı kadar un
2 kilo toz şeker
2 kilo su
Yarım limon
1 kilo çekilmiş ceviz
Yarım kilo çekilmiş antepfıstığı
Öncelilkle seker su ve yaım limon hari bütün malzemeleri kulak memesi kıvamında hamur haline getirelim. Bu hamuru 12 parçaya bölelim. Her parçayı 10 eşit şekilde fındık büyüklüğünde yuvarlayalım. Bu yuvarlaklar nişasta unu ile açalım. 1 çay tabağı büyüklüğünde 10 taneyi üst üste koyalım. Açılmış nişastası ve üzerine ceviz serpelim, bol olsun. Sonra büyük açalım tepsiye koyalım. Bu işlem 12 kez yapalım ve sonra keselim üzerine erimiş tereyağı dökelim ve fırına sürelim. Yaklaşık 40 ila 45 dakika fırını açmadan pişirelim. Sonra üzerine gazete serelim ve toplam 1.5 saatte düşük ayarda pişirelm. Şerbetini hazırlayalım 2 kilo toz şekeri 2 kilo su ve yarım limonu tencereye koyalım ve kaynatlım. Şerbet kıvama gelirken bu arada baklavamız soğusun. Tatlı soğuk, şerbet sıcak olacak şekilde tatlının üzerine dükelim ve çekilmiş antep fıstığını üzerine dilediğimiz gibi serpelim. 4 saat sonra tatlımız tadını çekecek ve yenebilecek kıvama gelecektir.

|
Antep Baklavası |
 |
dolu
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 28.01.2014
Mesajlar: 3327 Şehir: Denizli |
Kısa URL: https://ml.md/lc182588
Gönderme Tarihi: 14.Nis.2025
38 defa indirildi / yazdırıldı
|
2 adet yumurta
1,5 çay bardağı süt
1 çay bardağı Ayçiçek yağı
4 yemek kaşığı eritilmiş tereyağı
1/3 su bardağı su
4 su bardağı un
Baklava şerbeti için:
3,5 su bardağı un
3 su bardağı toz şeker
¼ adet limon suyu
İçine Koymak için:
300 gram iri çekilmiş ceviz
Açmak için:
1 su bardağı nişasta
Araları için:
250 gram eritilmiş tereyağı
Un haricindeki bütün malzemeleri derin bir kabın içerisine koyun. Unu azar azar ilave edip yoğurmaya başlayın. Ele yapışmayan bir hamur elde edene kadar yoğurmaya devam edin.
Yoğurduğunuz hamurunuzun üzerine nemli bir bez örterek oda sıcaklığında bekletin. Derin bir tencere içerisinde su ve toz şekeri koyalım. Orta ateş üzerinde suyun içinde şeker tamamen eriyene kadar kaynatalım.
Fokurdayınca üzerine limon suyunu ekleyip bir süre daha kaynattıktan sonra ocaktan alıp oda sıcağında soğumaya bırakın.
Dinlendirmiş olduğununuz hamurunuzu 20 eşit parçaya ayırarak üzerlerine nişasta serperek tepsinin büyüklüğünde incecik bir biçimde açın.
Tepsiyi yağladıktan sonra yufkaları üst üstte koymaya başlayın ilk on katı bitirdiğinizde arasına eritilmiş tereyağını sürüp ceviz içlerini koyun.
Geriye kalan on katıda bitirdikten sonra bıçakla baklava hamurunuza şekil verin. Artmış olan tereyağını gezdirin.
Önceden ısıttığınız 180 derecelik fırında 30 dakika kadar pişirin. Fırından çıkarttığınız baklava hamurunuza ılımış olan şerbetinizi ekleyin. Baklava şerbetini çektikten sonra dondurma veya kaymakla servis edebilirsiniz.

|
|