|
|
Tunus Mutfağı |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc39421
Gönderme Tarihi: 14.Ağu.2009
6,019 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.lezzetsirri.com
Tunus Mutfağı, Kuzeybatı Afrika Ülkelerinin hemen hepsi gibi kendi özelliklerini taşıyan tipik bir mutfaktır. Magrib Ülkelerinin ortak yemekleri olan "Kuskus"un hazırlanışı bile kendilerine özgüdür.
Tunus Mutfağı, kuzu eti, koyun eti, balık, deniz mahsulleri ve sebzeye dayanır. Makama çeşitlerinin de İtalyan etkisi ile mutfaklarında önemli bir yeri vardır.
Tunus Mutfağında en çok kullanılan baharatlar, kakule, kişniş, kimyon, karabiber, toz kırmızı biber ve tarçındır. Ot olarak taze ve kuru nane kullanılır. Kırmızı biberden yapılan "Harissa" Tunus'ta çok yaygındır. Harissa bir nevi, az tuzlu ve daha sıvı olan biber salçasıdır. Özellikle zeytinyağı ile biraz daha açılarak yemeklerin, özellikle de kuskusun yanında sos olarak yenir. Zeytin Tunus Mutfağı'nın vazgeçilmez öğelerinden biridir. Tunuslular zeytini kahvaltıda, sıcak ve soğuk yemeklerde, salata ve girişlerde bol miktarda kullanırlar. Ayrıca bol zeytinyağı da tüketen Tunuslular, bazı sıcak yemeklerini bile zeytinyağı ile pişirirler.
Tunuslular köfte ve kebap çeşitlerini çok tüketirler. Yine bir çeşit baharatlı sosis olan Merguez mutfağın en tipik besin maddelerindendir. Merguez'i, ızgarada ve tavada hazırladıkları gibi, yemeklerde ve tabii ünlü kuskuslarında da kullanırlar.
Tunus'ta çok tüketilen bir diğer besin maddesi de yumurtadır. Genelde etin yerine kullanılır ve sebze yemeklerine ilave edilir. Kullanılan yumurtanın miktarı, yemeğin temel yemek olup olmamasına göre değişir. Sebze yemeklerinde yumurta genellikle katı pişmiş olarak kullanılır.
Tunuslular çok sebze yerler. Değişik sebzeleri yalnızca yemeklerde değil, közlenmiş olarak da, harissa veya zeytinyağı ve sirke ile hazırladıkları soslarla salata veya iştah açıcı olarak yerler.
Tunuslular tencere yemeklerine genellikle "Tagine" (tajin) derler. Tajin aslında yemeğin içinde servis yapıldığı, hemen hemen 3 cm. derinliğinde büyük bir servis kabıdır. Ters huni gibi bir kapağı vardır. Bizim kapaklı sahanlarımızın çok daha büyüğüdür. İçinde seramikten, kaba tam oturan ikinci bir kısım vardır. Sıcak yemek veya kuskus bu seramik kaba konularak kapaklı tajinin içine yerleştirilir ve servis yapılır. Tunuslular ve genelde Magrip Ülkeleri bu nedenden dolayı tajinde servis yapılabilecek her yemeğe tajin derler. Tajin sulu bir yemek olduğu kadar kuru bir yemek de olabilir
Bu arada zeytini, bademi ve hurmayı da unutmamak gerekir. Badem ve hurma ile Tunuslular çok değişik ve lezzetli, tatlılar ve kurabiyeler yaparlar. Tunusluların en ünlü sıcak içeceği nane ve yeşil çay ile hazırlanan yeşil çaydır. Bu çayı üzerine çamfıstığı serperek içerler.
Tunuslular sabah kahvaltısında sütlü kahve içer, yanında reçel ve tereyağı sürülmüş ekmek yerler. Bu onlara Fransızlardan kalmış bir alışkanlıktır. Tunuslular kahvaltıda ayrıca zeytin, yoğurt ve yumurta da yerler. Öğle yemekleri akşam yemeklerine göre daha ağır olan Tunuslular bu öğünde genellikle kuskus, tajin veya makarna çeşitleri tüketirler. Tabii Tunus'a özgü zeytinle hazırlanan salatalar da bu öğünlerin vazgeçilmez yiyeceğidir. Akşam yemeklerini hafif olarak yiyen Tunuslular, bu öğünde genellikle salata çeşitleri ve tajini tercih ederler.
Tunusluların en tipik yemeklerinden biri "Brique" dedikleri, bizim çiğ böreğimize benzeyen börektir. Bu börek için; yufka ince olarak açılır ve bir tatlı tabağı büyüklüğünde kesilerek içine kıymalı iç konur. Bu arada tavada bol sıvıyağ kızdırılır ve böreğin içine bir yumurta bütün olarak kırılarak kapatılıp hemen kızgın yağa atılır. Börek nar gibi kızarınca ki bu 1-2 dakikalık bir süredir, çıkarılıp sıcak sıcak servis yapılır. Brique iki ucundan tutularak yenir. İyi pişen bir Brique'te yumurtanın beyazının pişip, sarısının akıcı kalması gerekmektedir.
Tunus'ta bir aileden kız istemeye gidildiği zaman, aile damat adayına Brique ikram eder. Eğer damat döküp saçmadan ve yumurtanın sarısını akıtmadan böreği yemeğe muvaffak olursa, becerikli bir insan olarak kabul edilir ve kız verilir. Diğer durumda zavallı damat adayının hiç şansı yoktur.
|
Tunus Mutfağı |
|
sırça kümes
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 03.11.2011
Mesajlar: 37 Şehir: Çankaya-Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc69584
Gönderme Tarihi: 03.Kas.2011
2,796 defa indirildi / yazdırıldı
|
Arap ve Fransız Mutfağı etkisindeki Tunus Mutfağı'nda en göze çarpan özellik zıt tatları bir arada sunmasıdır.
Tüm doğu ülkelerinde olduğu gibi Tunus Mutfağı'nda da sofradaki doyurucu porsiyonlar konuklara gösterilen ihtimamla paralellik taşır.
Bu mutfak doğu ülkeleri arasında en acılı olanıdır. Çorbaların önemli yer tuttuğu mutfakta, mutlaka baharat kullanılır. Yemeğe katılacak baharatın çeşidi bölgelere göre farklılıklar gösterir. Tarçın, kurutulmuş gül goncası ve safran en çok tercih edilenler arasında yer alır.
"Brudu" olarak adlandırılan çorbalar, sebzeler, mercimek, bakla, haşlanmış nohut veya buğday ile hazırlanır. Kuskus, Tunus'un ulusal yemeğidir ve tavuklu, kuzu etli, köfteli olarak pek çok çeşidi yapılır. Mevsime göre bu geleneksel yemeğe balık ve işkembe de konur.
Hindistancevizli, bademli ve limonlu tatlıların ağırlıkta olduğu Tunus Mutfağı'nda, tatlılar bal veya şurup eşliğinde servis edilir. Bu mutfakta tatlılar ayrı bir önem taşıdığından ana yemekten bağımsız tutulur. Bu sebeple gün içinde nefis aramalı çaylarla servis edilir.
|
Tunus Mutfağı |
|
Göksen
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 23.01.2015
Mesajlar: 6647 Şehir: Adana |
Kısa URL: https://ml.md/lc110612
Gönderme Tarihi: 12.Ağu.2015
2,241 defa indirildi / yazdırıldı
|
Dr. Mehmet AKMAN - Dr. Mustafa METE
Türk ve Dünya Mutfakları
Dokuz milyon nüfuslu bir Kuzey Afrika ülkesi olan Tunus'un en önemli yemekleri aşağıdadır.
* Kuskus (baş yemek)
* Tajine (börekle omlet arası bir yemek)
* Muhlia (soslu et)
* Frikase (pide arasında sucuk, tavuk veya ton balığı)
* Birikalöf (yağda kızartılan hamurun içine kralmış yumurta)
* Makrut (hamur tatlısı)
Nane ile birlikte kaynatılan çayın küçük bardaklarda servis edilmesi esasına dayanan naneli çay Tunus'ta popiler ve lezzetli bir içecek olarak tanınmaktadır. Bu içeceğin bir özelliği de servis yapılmadan önce içine nane yaprağı ve badem tanesi konulması olarak belirtilmektedir.
|
|
Tunus Mutfağı Tarifleri Diğer Konular
|
|