Tatar Böreği (Kıbrıs)
KKTC'de İmgesel Yemekler
Doğu Akdeniz Üniversitesi
Un
1 adet yumurta
Dana kıyması
Hellim peyniri
Limon suyu
Soğan
Maydanoz
Tuz
Ayçiçeği yağı
Karabiber, kırmızıbiber, baharat, kekik ve nane
Öncelikle hamur kulak memesi denilen kıvama gelinceye değin yoğrulur ve ardından birkaç dakika dinlenmeye bırakılır. Bir taraftan da iç malzemesi hazırlanılır. Soğanlar, iç hazırlarken kıyma ile kavusabilsin diye rende ile küçük küçük dilimlenir. Bu arada ocağa bir tava konularak içine sıvı yağ dökülür. Ardından kıymalar tavaya ince ince yerlestirilir. Kıyma aralıklı olarak karıstırılır ve üzerine soğanlar eklenir. Dç malzemesine ayrıca biraz maydanoz, karabiber, kırmızıbiber, baharat ve kekik konulur. Bir adet de yumurta kırılır. Yumurtanın kokusu olmaması için, birkaç damla limon damlatılır. Göz kararı tuz eklenir ve karıstırılır. Son olarak hellim peyniri rendelenir ve içe ilave edilir. Üzerine de nane serpilir. Artık iç malzemesi hazırdır. Diğer taraftan yağda kavrulan kıyma soğumaya bırakılır. Artık yoğrulan hamuru açmaya sıra gelmistir. Hamur biraz açıldıktan sonra, ortasına tuz konulur. Hazırlanan iç ve kıyma karıstırılarak açılan hamurlara yerlestirilir. Bu hamur parçaları dilim dilim, üst üste kesilir ve seritlere ayrılır. Daha sonra ise, hazırlanmış olan içli hamurlar ocakta kızaran yağın içine tek tek atılır. Yaklasık on, on beş dakika sonra börekler pismiş olarak tavadan çıkarılır.
Not: Bazı yerlerde gobete, kobete, göbete de denen bu yemek, geleneksel bir tatar yemeğidir. Eğer arasına patates konulursa çoban kobetesi denir. Tatar yemeği olmasına rağmen, Yahudi böreği de denilmistir. Hamuru çok ince olmamalıdır, yoksa çiğ börek gibi olur. Yağlı yufkaların arasına kıymalı pirinç konularak da yapıldığı görülmektedir.
Tatar böreği bir tür Trakya böreğidir. Bulgaristan, Kırım yörelerinden göçen ailelerin sofralarında bulunur. Yapımı da farklılıklar gösterir. Katmerlisi, tavuklusu, pirinçlisi olmak üzere çok fazla sayıda çesidi bulunmaktadır.
KKTCde yemeğin adı tatar böreği, kulak, mantı olmak üzere çesitli adlandırmalarla anılmaktadır. Tatar böreği daha çok, özel günlerde, düğünlerde, bebeklerin kırkı çıktığında hazırlanmaktadır.
Tatar böreğinin bir de öyküsü vardır. Bir gün han, emrindeki asçıya buyurmus; " bana öyle bir yemek yap ki içinde her sey bulunsun !" Asçı da bu yemeği yapmıs. Gerçektende tatar böreğinin içine hemen hemen her yiyecek konulabilmektedir.