|
|
Susam |
|
hürcan
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 05.07.2014
Mesajlar: 47 Şehir: Erzurum |
Kısa URL: https://ml.md/lc105193
Gönderme Tarihi: 15.Şub.2015
1,793 defa indirildi / yazdırıldı
|
Metin Okutan
Susamsız bir simit pek çoğumuz için akla aykırı gelse de, susamı olmayan simitler de var. Tadını bilip de nasıl adlandırıldığını bilmeyenler için ben söyleyeyim; kel simit. Biraz aşağılayıcı olsa da verilen ad bu
Minicik susam tanelerinin hayatımızda ne kadar büyük bir yeri olduğunu düşündünüz mü hiç?.. Hayır diyorsanız şöyle bir düşünelim o zaman. Bakalım, "Aman susam işte" deyip geçebilecek miyiz? Cevap çok net; asla.
Her köşe başında satılan, üzerleri susam kaplı çıtır çıtır simitler, açlığımızı bastırmak için bizleri bekler adeta. O koşuşturma, hengâme içinde bir can kurtarandır ki, sevmeyeni henüz işitmedim. Susamsız bir simit pek çoğumuz için akla aykırı gelse de, susamı olmayan simitler de var. Tadını bilip de nasıl adlandırıldığını bilmeyenler için ben söyleyeyim; kel simit. Biraz aşağılayıcı olsa da verilen ad bu.
Tahin-pekmez ayrılmaz ikilidir bizler için. Tahin helvası ise yılardır yediğimiz, yemeklere doyamadığımız, sadesi, cevizlisi, fıstıklısı, kakaolusu, çikolatalısı, kürek helvası çeşitleriyle evlerin, mutfakların demirbaşlarındandır. Diğerlerine geçmeden önce isterseniz susamı biraz daha yakından tanıyalım.
1 yıllık otsu bir bitkidir. Sıcağı sever. Asya, Avrupa ve ülkemizin sıcak bölgelerinde yetiştirilir. Kapsüllerinin içinde çok sayıda tohum bulunur. Yağı yemeklik olarak kullanılır. Vücut sağlığı açısından da dermatolojik kullanıma uygun olduğu bilinir. Tohumların yüzde 50'si yağdır. Yetiştiği bölgenin sıcaklığı yağ oranını etkiler. Sıcaklıkla birlikte yağ oranıda artar.
Mutfağımızda ayrıcalıklı bir yere sahiptir. Sözünü ettiğim tahinin (tahan da denilmektedir) ana maddesi susamdır. Kabuklarından arındırılan susam ezilerek tahin elde edilir. Elde edilen bu tahinden de neler neler yapılır. İnce belli demli bir bardak çayın yanında damakları şenlendiren tahinli çörek oluverir.
Pekmezin can yoldaşı olarak kahvaltılarda, öğün aralarında, taptaze sıcacık ekmekle bedenlere can olur. Kışın vazgeçilmezi kabak tatlısının üzerini kıyılmış cevizle süsler ve lezzetine lezzet katar. Baklava yufkasıyla yapılan zarif lezzetiyle tahinli tatlıya hayır demek çok zordur.
Tuzsuz taze peynirden yapılan kaymak, fındık ve tahinle sunulan Hayrabolu Tatlısı'nı denemeyenler çok şey kaçırdı demektir. Tahinli kurabiye büyük-küçük herkese aynı neşeyi vermede pek mahirdir. Tahinli patlıcan ezmesi en sevdiğim yiyeceklerden biridir.
Antalya'nın tahinli piyazı ilk seferde biraz tuhaf gelse de, sonrasında müdavimi olmanız işten bile değildir. Özellikle kış aylarında tercih edilen tahin tok tutmasıyla bilinir. Hayli besleyicidir. Kışın grip gibi direnci düşüren hastalıkların tedavi sürecine destek olur. İçinde şeker olduğu için fazla tüketilmemesi gerekir.
Susam elbette yalnızca tahinden ibaret değil. Mutluluğun somutlaşmış hali Ramazan pidesinin üzerinde çörek otuyla olan birliktelikten doğan uyumu yakalamak zor değildir. Yalnızca pide mi, poğaçaların, sandviçlerin, çeşit çeşit çöreklerin, ekmeklerin üzerinde onu görmek, yüzlerin gülümseme sebebidir. Son yıllarda salataların üzerine serpilen susamı Türk lokumunda görmek sürpriz sayılmıyor. Lokum demişken haşhaş ve tahinle yapılan ve lokum denilen çörek türünü de anmadan geçmeyelim. Susamlı tavuk ise mutfakların yeni gözdesi ve de çok lezzetli. Bu kadar sözden sonra iş biraz da sizlere kalıyor. Neler yapacağınızı düşündürmek için kulaklara kar suyu kaçırmak benden oturup tatbik etmek sizlerden.
|
Susam |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc176194
Gönderme Tarihi: 29.Oca.2024
160 defa indirildi / yazdırıldı
|
Susam tohumu insanoğlunun bildiği en eski tohumlardan biridir. Hiç kimse susam tohumlarının kökenini kesin olarak bilmese de, Eski Mısırlıların bu tohumdan un elde ettikleri ve bu undan ekmek yaptıkları gerçeğini kabul etmektedirler. Susam tohumlarının, ilk defa yemeklere bir çeşni, tat vermek için katıldığına ve yağı çıkarılabilen ilk bitki olduğuna inanılır.
Türkçe'deki "susam" kelimesi, İngilizce'deki karşılığıyla "sesame", Arapça'daki "simsim", Afroasia dil kökündeki "semsem" ve daha eski Antik Mısırlılar dönemindeki adıyla "semsent" kelimelerinin izlerini taşır. Asya mitolojilerinden gelen susam tohumunun kullanımı ile ilgili kaydedilmiş en eski belgelerde Tanrının dünyayı yaratmadan bir gece önce susam şarabından içtiğine inanılır. Sesamum indicum (indicum=Hindistan) batı Hindistan'da doğal olarak yetişen bir susam cinsidir. Susam tohumlarının kullanımı milattan önce 3000 yıllarına dek gitmektedir. 5000 yıldan fazla bir süredir, Çinliler susam yağını sadece aydınlanmak amaçlı olarak yakmakla kalmayıp, aynı zamanda mürekkep blokları içerisinde kurum yaparak, bir çeşit mürekkep elde etmek amacıyla da kullanmışlardır.
Romalılar, susamı toplayıp geniş bir zeminde kimyon ile karıştırarak bu karışımdan bir çeşit ekmek yaparlardı. Afrikalı köleler susam tohumlarını Amerika'ya getirdiler, bu tohumlara benne tohumları demekteydiler. Şu anda özellikle Amerika ve Meksika yöresinde bu tohumlar halen "benne tohumları" adıyla bilinmektedir. Bu tohumlar küçük, inci beyazı rengindedirler. Kısa bir süre sonra özellikle Güney Amerika bölgesinde, yemeklerin ayrılmaz bir parçası haline gelen susam tohumlarını, günümüzde Orta Amerika bölgesinden, Asya ve Kuzey Afrika bölgelerine kadar her yerde bulmak mümkündür. Çağlar boyunca, susam tohumları yiyecek ve yağ kaynağı oldular.
Susam tohumları halen yakın ve uzak doğu yemeklerinde kullanılan yağın temel kaynağı konumundadır. Diğer şekerleme ürünlerinin yanı sıra, susam tohumlarının büyük bir kısmı helva ve tahin üretimi için de kullanılmaktadır.
|
|
Susam Tarifleri Diğer Konular
|
|