Yiyiniz iciniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
lezzetler.com yemek tarifleri paylaşım sitesi

Yemek Tarifleri > Diğer Konular > Siyah Çay (2,326 defa yorumlandı, indirildi, yazdırıldı)

Siyah Çay



Fotoğraflı Yemek Tarifleri

Ana Sayfa
Video Yemek Tarifleri
Yemek Galerileri
Ana Yemek Tarifleri
Tatlı Tuzlu İkram Tarifleri
Yöresel Yemek Tarifleri
Geleneksel Yemek Tarifleri
Etnik Yemek Tarifleri
Dünya Mutfaklarından Yemek Tarifleri
Diyet Yemek Tarifleri
Markalardan Yemek Tarifleri
Ustalardan Yemek Tarifleri
Bebek Yemek Tarifleri
Vejetaryen Yemek Tarifleri
Osmanlı Yemek Tarifleri
Kamp Yemek Tarifleri
Sebze Yemek Tarifleri
Meyve Tarifleri
Kırmızı Et Yemek Tarifleri
Av ve Kümes Etleri Tarifleri
Balık ve Deniz Ürünleri Yemek Tarifleri
Sakatat Yemek Tarifleri
Çerez Tarifleri
Tahıl Yemek Tarifleri
Diğer Malzemelerden Yemek Tarifleri
Pişirme Yöntemlerine Göre Yemek Tarifleri
Tatlarına Göre Yemek Tarifleri
Kolay Yemek Tarifleri
En Yeni Yemek Tarifleri
Malzemeye Göre Arama
Genel Konular
Besinlerin Değerleri
Şifalı Bitkiler
Aşçılığın Püf Noktaları
Sofra Düzeni ve Servis
Mutfak Takımları
Yemek Hakkında Sözler
Yemek Rüyaları
Yemek Fıkraları
Diğer Konular
Sağlık Konuları
Site Hakkında
Makaleler
Söyleşiler
Anketler
Mütevazı Lezzetler®

Üye Girişi
Üye Ol



Siyah Çay

Rivayet odur ya; çay tiryakisi Türk'e sorarlar 'Niye içiyorsun?' diye. Cevabı; 'Çay, dünyanın gürültüsünü unutmak için içilir.' Çayı Çinliler genç kalmak, Japonlar güzelleşmek, Hindistanlılar sağlıklı olmak, İngilizler hava atmak için içiyor olabilir. Türklerin çay içmesinin sebebi bambaşka. Zira ilaç bile olsa, sağlık veya güzellik için günde 10-20 bardak içilemez. Bunun için ya tiryaki ya da meftun olmak gerek. Anlayacağınız Türkler çayı dünyevî kaygılarla içmiyor. Ona misyon yüklüyor, muhabbete katık yapıyor, yoğun iş saatlerinde uğruna mola verdiriyor... Türkler için çay, çorba içmek, ekmek yemek kadar hayatî bir fonksiyon. Türkler çayı dünyada en çok tüketen millet değil elbet ama hayatlarmdaki yeri ayrı. Çaysız Türk kahvaltısı düşünebiliyor musunuz mesela? Kahvenin şanı varsa çayın da bizzat kendisi var. Bu sebeple kahvehanede oturur, çay içeriz. Hele yanında pasta börek varsa çörek öyle bir lezzetlenir ki 5- 10 bardak içilir. Hâlbuki çayla tanışıklığımızın taş çatlasa 60 yıllık bir mazisi var. Daha 1930'lu yıllarda Rize'de yetişip yetişmeyeceği tartışılıyordu. Şimdi Rize çayı vazgeçilmezimiz oldu. Durup dururken 'Çaya bu güzelleme neden?' diyenlerin merakını giderelim hemen. Türk çayının şu sıralar tahtı sarsılmaya çalışılıyor. Bunu yapanlar bitki ve meyve çayları. Onlara bu gücü verenler ise medya ve uzmanlar. Atalarımız "Eğri otur, doğru konuş!" demişler, yeşil çayın faydaları, kekik çayının ne kadar sağlıklı olduğu, böğürtlen çayının lezzeti, Çin çayının etkileyici seremonisi derken siyah çay ötelendi sanki. Neyse ki tüketim oranları incelenince görülüyor ki medya ve trendler ne derse desin, bir bardak demli siyah çayın tahtı kolay kolay sarsılmaz. Son zamanlarda market reyonlarında bitki ve meyve çaylarına daha çok yer verilmesi hakkında Doğuş Çay'ın Genel Müdürü Alpaslan Karakan, "Çok yer kaplayabilirler ama toplam çay satışının ancak yüzde birini meyve ve bitki çayları oluşturuyor. Bakmayın siz rengarenk kutularına ve faydalarına, ne kadar yararlı olursa olsun Türk çayı kadar çok tüketilmiyor." diyor. "Öyleyse neden üretiyorsunuz?" sorumuza Karakan'm cevabı 'rekabet' oluyor.
Çayla ilgili kitap yazan gurme Deniz Gürsoy da çeşitli rahatsızlıklara iyi geliyor diye satın alman bitki ve meyve çaylarının evde kaldığını söylüyor. Gürsoy, "Bir şeye iyi geliyor diye itikat oluşuyor, almıyor, iki üç defa içiliyor, kutu Ditmeden öyle kalıyor ve tekrar Türk çayına dönülüyor." diyor ve ekliyor: "Çok çay tattım, benim nezdimde en makbul çay Türk çayıdır." Gürsoy'un gençlerle ilgili bir iddiası var. Hani şu kahve dünyalarından çıkmayan, 'üçü beşi bir arada'ların müdavimi olan gençler var ya, işte onlar Gürsoy'a göre heveslerinin kurbanı... Bu hevesleri geçtikten yani olgunlaştıktan sonra aslına rücu edecekler ve çaya dönecekler. Bir nesil öncesi de benzer bir akıbet yaşandı. Toz kahvenin müdavimi olduklarını söylediler, çayı dünyalarına sokmadılar ama yaşları 40 oldu mu çaya geri döndüler.

Neden çok çay içiyoruz?
Peki, adı kahveyle özdeşleşen Türk toplumu çaya neden ve nasıl bu kadar hızlı meftun oldu? Gürsoy'un bu konudaki tespitleri dikkat çekici. Malûm kahveyi dışarıdan alıyoruz. 1945 ve sonrasında Ecevit döneminde yaşanan ithalat zorluklarında tiryakiler, kahve bulamayınca çay içmeye başladı. Sonraki yıllarda ekonominin iyi gitmemesi kahvenin eskisi kadar çok tüketilmesini engelledi. Derken ucuz ve bol olan çay kahvaltıda, gün içinde ve akşam oturmalarında başrole geçti. Sadece ekonomik sebepler değil bizi çaya meftun eden. Rize'de yetişen çayın hafif buruk tadını da çok sevdik. Çayı sevmemizde üçüncü ve önemli bir sebep daha var ki diğerlerine göre daha ağır basıyor. İnsan bedeninin sıvıya ihtiyacı var ve insanlar gün içinde bir şeyler içmek zorunda. Alkol kullanan milletler bu ihtiyacını alkollü içeceklerle gideriyor. Türkiye'de daha çok çay tercih ediliyor. Osmanlı zamanında kahvenin çok tüketilmesinin de, kahve fincanın yanında getirilen bir bardak suyun da sebebi buydu. Çay, kahveye göre daha sulu ve içimi kolay. Dolayısıyla daha çok tüketilebiliyor. Çin çayları ve yeşil çay gibi çok içildiğinde rahatsızlık vermediği için de çok içiliyor. Zaten Türk çayına alternatif kahve veya uzak doğu çayları değil. Çay artık gazoz, limonata ve kola gibi içeceklerle yarışıyor.


lezzetler.com sitesinde bulunan .
Siyah Çay tarifi, Diğer Konular bölümüne ait bir tariftir.
Siyah Çay tarifi, 2,326 defa yorumlandı, indirildi ve yazdırıldı.










lezzetler.com
Site Hakkında
Kullanım Kuralları
Üyelik Kuralları
Gizlilik Bildirimi
Hediyeli Üyelik
Bölümler
Yemek Kitapları
Mütevazı Lezzetler® Yemek Kitabı
Mütevazı Lezzetler® İkramlar
Mütevazı Lezzetler® Kurabiyeler
Mütevazı Lezzetler® Çorbalar
Mütevazı Lezzetler® Pilavlar
Mütevazı Lezzetler® Videoları
Mütevazı Lezzetler® Fotoğrafları
Mütevazı Lezzetler®
Mütevazı Lezzetler® Sertifikaları
Mütevazı Lezzetler® Türkçe
Mütevazı Lezzetler® Azəricə
Mütevazi Lezzetler® English
Mütevazi Lezzetler® Español
Mütevazi Lezzetler® Deutsch
Mütevazi Lezzetler® Français
Mütevazi Lezzetler® Italiane
Скромные Вкусы® Русский
لذيذ المتواضع ®عربية
Video Sunucuları
video.lezzetler.com
video.ml.md
Youtube
Dailymotion
Facebook
İzlesene
Mynet
Sosyal Medya
lezzetler.com facebook uygulaması
lezzetler.com facebook sayfası
lezzetler.com twitter sayfası
Mütevazı Lezzetler® facebook sayfası
Mutevazı Lezzetler® twitter sayfası