250 gr. margarin
250 gr. pudra şekeri
600 gr. kırma un
1 çay kaşığı karbonat
3 bütün yumurta
1 yumurta sarısı
Az tuz
Şurubu:
1 kg. Şeker
1200 gr. su
Az limon tuzu
Az vanilya
Bir mermerin üzerinde yağ, pudra şekeri, karbonat ve tuzu elinizle birbirlerine yedirerek 5 dakika çalıştırıp unu ilâve ediniz ve elinizin tabanıyla bastıra bastıra 5 dakika yoğurup yumurtaları ilâve ederek iyice karıştırıp elinizi bir spatula ile sıyırarak hamuru bir yere toplayınız ve üzerine bir rutubetli bez örtüp 10 dakika dinlendiriniz. Sonra ceviz büyüklüğünde hamuru iki avucunuzun içinde top gibi yuvarlayıp gayet hafif bastırıp yassıltarak tepsiye diziniz ve üzerlerine kabukları çıkıp yumurtaya batırılmış yarımşar badem koyup fırına sürerek pişiriniz. Fırından çıkar çıkmaz malzemesinden hazırlanmış şurubunu sıcak sıcak döküp soğuyunca servis ediniz.
Kısa URL: https://ml.md/lc165002
Gönderme Tarihi: 22.May.2022
253 defa indirildi / yazdırıldı
1 kg. un
500 gr. margarin
300 gr. pudra şekeri
15 gr. kabartma tozu
3 adet yumurta
150 gr. irmik
150 gr. toz fındık
2 litre su
2 kg. toz şeker
Yarım limonun suyu
Şekerpare yapımına ilk olarak kurabiye hamuru ile başlamalısınız. Bu doğrultuda un, irmik, pudra şekeri, hamur kabartma tozu, margarin ve yumurta karıştırma kabına alınır ve hamur kıvam alıncaya kadar yoğrulur.
Şekerpare hamurundan ceviz büyüklüğünde parçalar alınıp yuvarlanır ve yuvarlak parçalar fırın tepsisine dizilir.
Yuvarlanmış şekerpare hamurlarının tam ortasına birer fındık batırılır ve fırın tepsisi önceden ısıtılmış fırına verilir.
Şekerpare kurabiyeleri 170 dereceye ayarlı fırında 25 dakika boyunca pişerken şerbet yapımına başlanır. Bunun için su ve şeker karıştırılarak ocakta kaynatılır.
Kaynayan şerbete limon suyu eklenir ve birkaç taşım daha kaynatılır.
Pişen şekerpareler fırından çıkarılır ve hazırlanan şerbet üzerine dökülür.
Şekerpareler servis edilmeden önce şerbeti çekene kadar oda sıcaklığında bekletilir.
Not: Tarihi dönemde hem 'şeker-pâre' hem de 'şeker-bûre' olarak geçiyor. Şeker-bûre'deki bûre Farsça börek anlamına geliyor. Böylece 'şeker böreği' demek oluyor. Şeker-pâre'deki 'pâre' ise yine Farsça 'parça' anlamındadır. Şeker-pâre, şeker parçası anlamında kullanılıyor.