Kısa URL: https://ml.md/lc136784
Gönderme Tarihi: 08.Eyl.2018
646 defa indirildi / yazdırıldı
Toprakaltı yumrularından elde edilen otsu bir bitkidir. Ayrıca salep orkide türlerine Anadolu'da verilen genel ismidir. Salepgiller familyasından; tel köklü otsu bir bitkidir. Kökünde 2 tane yumru vardır. Gövdesi dik ve silindirimsidir. Çiçekleri salkım veya başak şeklindedir. Çiçeklenme zamanında çapa ile sökülerek toplanan o yılın salep yumruları, suyla yıkanarak temizlenir, ipe dizilerek su veya sütle kaynatılır, sonra açık havada kurutulur. Kurutulan yumrular dövülerek toz salep haline getirilir. Salep yumruları kremsi renkte, yumurta seklinde, çatalsı veya saçaklıdır. Kullanılan yeri köklerindeki yumrularıdır. Yurdumuzda bir çok çeşidi vardır. Salep yumruları müsilaj glikoz ve uçucu bir yağ taşır. içerdiği en önemli madde glikomannandır. Su ve sütle birlikte kullanıldığında şiştiği için yaygın bir şekilde dondurma hammaddesi olarak kullanılır.
Kısa URL: https://ml.md/lc163482
Gönderme Tarihi: 07.Mar.2022
253 defa indirildi / yazdırıldı
Salep Antik Roma dönemine kadar uzanan bir içecek. Anadolu orkidesinin toprak altındaki yumrularından elde edilir. Aktarlardan ya da marketlerden satın aldığımız salep tozunun hikayesi ise kısaca şöyle: söz konusu yumrular temizlendikten sonra süt ya da ayranla kaynatılır ve sonrasında açık havada kurutulur. İşte bu kurumuş yumruların toz haline getirilmesiyle de salep tozu oluşur. Şöyle bir sayıda verelim ki şaşkınlığınız iyice artsın; salep tozundan sadece 1 kilogram elde etmek için tam tamına 2600 tane orkideye ihtiyaç duyulur.
Bu lezzetli içecek, Osmanlı Devleti zamanında da sıkça tüketilirdi. Hatta padişahlar için hazırlanan kuvvet macununa katılan baharatlardan bir tanesi de salepti. Şifa deposu olarak bilinen salebe, İbn-i Sina’nın kayıtlarında da rastlanır. İbn-i Sina’nın tarif etmiş olduğu ‘filozoflar macunu’nun içeriğinde de salep vardır.
Kısa URL: https://ml.md/lc174966
Gönderme Tarihi: 07.Kas.2023
172 defa indirildi / yazdırıldı
Türk kültüründe önemli lezzetlerdan bir tanesi olan salep, Orchidaceae ailesinin birçok türün toprak altı yumrularından elde edilen bir lezzettir. Türkler tarafından orkide olarak adlandırılan bu özel nitelikli içecek Anadolunun tel köklü orkide bitkisi olarak öne çıkar.
Hem ülkede hem de dünya üzerinde keyifle tüketilen lezzetlerden bir tanesi olan salep genellikle kışın tercih edilir. Salep bitkisi “orchis” adıyla bilinir. Mor ve sarı ağırlıklı çiçekleri sahip olan salep bitkisinin çiçekleri salkım şeklindedir.
Tüketim için kalan kısmı içse toprak altında olan bu lezzet topraktan dikkatlice çıkarılır, güzelce yıkanır ve kaynatılır. Daha sonra kuruması için ipe dizilir. Doğrudan güneş ışığına maruz kalmayacak şekilde kurtulma işlemi gerçekleştirildikten sonra ölçülür ve toz haline getirilir.
Bu işlemlerden geçtikten sonra piyasada kendine özel bir yer edinen salep faydaları bakımından da oldukça önemli bir yere sahiptir.