|
|
Mardin Mutfak Kültürü |
|
ASIK
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 22.11.2006
Mesajlar: 48 Şehir: Sinop |
Kısa URL: https://ml.md/lc28030
Gönderme Tarihi: 15.Ekm.2008
2,815 defa indirildi / yazdırıldı
|
Bir çok kavime ev sahipliği yapması ve kervan yollarının kesiştiği bir noktada yer almasından dolayı Mardin'in yemek kültürü gelişmiş ve çeşidenmiş. Güney ve Doğu Anadolu'nun bol baharatlı, yağlı beslenme özelliği Mardin'de de görülüyor. Et ve süt ürünlerine hemen tüm yedeklerde rastlanır. Sebzenin beslenmedeki yeri oldukça sınırlı. Biber, patlıcan pbi sebzeler kurutularak, domates de salça yapılarak kışa hazırlanır. Kavurma, sucuk, üzüm sucuğu yanında evde hazırlanan kışlık yiyeceklerin başında bulgur ve şehriye geliyor. En yaygın yiyeceklerden çiğ köfte ve pilav ana yemekler arasında. Her iki yemek de bulgurdan yapılıyor. Yörede bulgur ağırlıklı yemek kültürünü görmekteyiz. Et yemekleri, çorbalar, dolmalar ve köftelerde yaygın olarak kullanılıyor. Çorbalık olarak hazırlanan "dövme" yanında, kullanım alanlarında bulgur çeşitlilik gösterir. Köftelik bulgur denilen "ihşane", içli köfte yapımında kullanılıyor. Mardin Mutfağı özelliğini; yörede yetişen baharatların çeşitliliği, yemekler yapılırken gösterilen özen ve et ile uyumundan olduğu kadar, hazırlık süresinin uzun bir zaman dilimine yayılmasındaki gizemsel havadan da alıyor. Tarçın, kişniş, mahlep, zencefil, yeni bahar, sumak, pul biber ve bademi "Mardin Mutfağı"na zenginlik katan malzemeler olarak nitelendirebiliriz. Mardin Mezopotamya Ovası'na bakan çok sayıda uygarlığa ev sahipliği yapmış medeniyederin beşiği. Herkesçe bilinen yemeklere dahi çeşitli Mardin baharatlarından bir tutam atınca bambaşka bir lezzete bürünüyor. Buna gizemli pişirme şekilleri de diyebiliriz. Çeşitli milleder ve farklı inanışlar haliyle, yöre mutfağına da yansımış. Kaburga dolmasının ve sembüseğin Süryani yemeği olduğu söyleniyor.
Birbirine kaynaşıp karışan Mardin'in yöresel yemeklerinden birkaçını sayacak olursak; çorbalardan; lebeniye, un çorbası, kelle paça, çorten, et yemeleri; kibbe, etli ekmek, Mardin çiğ köftesi, fikriye, alluciye, dobo, pilavlardan; kinneberli pilavı, şehriyeli bulgur pilavı, ciğer pilavı, hamur işleri; sembüsek, cevizli börek yörenin sevilen yemeklerinden.
|
Mardin Yöresi Yemekleri |
|
yetkinkavak
Aşçı
Kayıt: 23.03.2009
Mesajlar: 10 Şehir: İstanbul |
Kısa URL: https://ml.md/lc34868
Gönderme Tarihi: 28.Mar.2009
3,431 defa indirildi / yazdırıldı
|
Mardin, tarih boyunca bir çok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Yedi kültürün, dillerin ve dinlerin birlikte kardeşçe yaşadığı örnek bir il olan Mardin'in zengin mutfağı da bu kültürlerden etkilenmiştir. Tadına doyum olmayan yemeklerinde genelde hayvani yağ ve etler tercih edilmektedir.
Baharatın da hakim olduğu Mardin yemekleri, tüm yörede çok güzel yapılmaktadır.
Kaburga dolması ve işkembe dolması (Kibe) Süryaniler ile ortak kültürün yemeklerinden olduğu ileri sürülmekte ise de, Süryanilerden gelen yemekler olduğu belirtilmektedir.
Mardin yöresinde bayramlarda ve mevlütlerde yapılıp dağıtılan ikliçe (çörek) süryanilerin paskalya çöreği ile aynı olduğu görülmektedir.
|
Mardin Yöresel Yemeği |
|
Göksen
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 23.01.2015
Mesajlar: 6647 Şehir: Adana |
Kısa URL: https://ml.md/lc110167
Gönderme Tarihi: 30.Tem.2015
1,737 defa indirildi / yazdırıldı
|
Mardinin kendine özgü yemekleri, yörede yetişen bitkilerin yardımı ve yaşam tarzının belirleyiciliğiyle geleneksel bir boyut kazanmıştır. Mardin mutfağının zenginliği, geçmiş uygarlıkların kültür birikimleri ve yöre halkının medeniyetteki değişim sürecinde kendilerini yenilemedeki yetenekleri ile kendilerini yenilemedeki yetenekleri ile açıklanabilmektedir.
Çeşitli dinlerin dinsel törenleri için hazırlanan yemekler, düğün, doğum ve ölüm sonrası geleneksel günler ve ayinler için özel olarak yapılan hayır yemekleri, yöre mutfağını oluşturan çeşitlerinden bazılarıdır.
Yöreye has baharatlar kullanılarak lezzeti arttırılan geleneksel yemekler arasında, İkbebet (İçli köfte), Sembusek, Irok (kızarmış içli köfte), Kibe, Kitel, Raha, Kuzu çevirme, Kaburga dolması, Lebeniyye, zerde ve peynirli katmer sayılabilir.
|
Mardin Mutfağı |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc125498
Gönderme Tarihi: 22.May.2017
1,103 defa indirildi / yazdırıldı
|
İpek Yolu'nun Yukarı Mezopotamya'daki duraklarından ve imparatorlukların gözde şehirlerinden biri olmak, binlerce yıllık medeniyetlerin izlerine ve geleneklerine sahip olmak demek. Mardin'i görünce bu fikre kapılırsınız. Bu zenginlik sadece yapılara değil insan hazinesine ve geleneklere de yansır. Yüzyıllardır Türkler, Kürtler, Ermeniler ve Arapların yaşadığı coğrafya, ticaret ve savaşlarla kültürel trafiğin de güzergâhlarından biriydi.
Bu yüzden kentin yemek kültürü, onlarca farklı malzeme ve pişirme tekniği ile bol seçenekli bir menü sunar. Tepelikteki eski Mardin, her biri tarihî bir hadisenin hatırasını bugüne fısıldayan lezzetlerin mutfağıdır; Birinci Cadde'nin sağlı sollu sokaklarında onlarca lezzetin iştah kabartan kokusu havaya karışır.
Farklı coğrafya, inanç ve kültürlerden beslenen Mardin mutfağı kentin iklimi, tarımsal özellikleri ve gelenekleri ile özgünleşmiştir. Ticaretle uğraşan Mardinliler seyahat ederken birbirinden farklı yemek kültürlerinin etkilerini de kent mutfağının hafızasına nakşetmişler.
İşte, Birinci Cadde ve sokaklarında görecekleriniz bu zengin hafızanın izdüşümleridir. Her gün taze kavrulup çekilen ve kakuleyle harmanlanan kahvesiyle damakları şenlendiren Yemen Kahvecisi, Ulu Cami etrafında yine günlük kavurup satan Mardin leblebicileri veya şimdilerde zencefillisi de yapılan badem şekeri hemen dikkatinizi çekecek.
Mardin'de bir gün hangi lezzetlerle geçmeli, şimdi ona bakalım. Şehir merkezinde konaklıyorsanız sabah erkenden sebze-meyve pazarına gitmekte fayda var. Köylerden gelen taze koyun yoğurdu, peynir çeşitleri ve yeni toplanmış mis gibi tere ile maydanozu alıp fırından çıkmış sıcak tırnaklı pideyle Şehidiye Camii'nin üst tarafındaki ovanın manzarasında kendinize güzel bir piknik kahvaltı ziyafeti çekebilirsiniz. Buranın çayı da çok farklı ve güzeldir, eminim size farklı bir keyif yaşatacak.
Kent merkezindeyken öğle vakti mi geldi? Hasan Ayar Çarşısı ve civarındaki mütevazı esnaf lokantalarında kavurma, güveç ve tencere yemekleri boldur. Kebap severlerden iseniz sadece satır kıyması ile kebap sunan Kebapçı Rıdo'ya gidebilirsiniz.
Akşamüstü bir şeyler atıştıranlardansanız fırından Mardin usulü peksimet veya Mardin çöreği almanızı, ya da bir kasaptan sembusek (kapalı lahmacun) içi alıp fırına pişirtmenizi tavsiye ederim. Sonrasında istikametiniz yine Şehidiye olsun.
Şimdi kitel için öğünlerden bağımsız ayrı bir yer açalım; kitel, Mardin mutfağında oldukça önemli bir yere sahip. Kentin yerel mutfak dinamiğini oluşturan Araplar, Süryaniler ve Kürtler kiteli farklı büyüklüklerde pişirirler. Farklı dinî bayramlarda farklı büyüklükte kitel pişirilir; görür görmez alın.
Akşam yemeği için öneride bulunmayacağım zira Mardin'de gün içinde görecekleriniz, benim anlatacaklarımdan daha iyi fikirler verecek.
Biraz da şehrin dışına ve oralardan eve götüreceklerinize bakalım İlkbaharın sonu, yazın başında Kızıltepe ve Midyat'a giderseniz yolda göreceğiniz tarlalar Türkiye'nin kırmızı mercimek ve nohut depolarından birinde olduğunuzu anlatacak. Midyat, enfes lezzetiyle insanda adeta bağımlılık yapan acur turşusu ve yoğun aromalı kavunuyla tanınıyor. Buradaki tarlalarda yetiştirilen durum buğdayından dünyanın en kaliteli bulgurları arasında yer alan Mardin bulguru üretilir. Kavrulmuş tel şehriye ile harmanlanarak sunulan bu bulgur, pilavın yanı sıra Mardin'e özgü bir çiğköfte olan Acin'in ve haşlanmış içli köfte olan kitelin yapımında da başrolü oynar.
Mardin, mutfağının olmazsa olmazlarından eti de bizzat kendi üretir. Kısa süren baharın ardından gelen sıcak ve kurak uzun yaz mevsimi ile sert geçen kış, burada küçükbaş hayvancılığı egemen kılmış. Yemeklerin çoğunun kuzu etiyle yapılması, tencere ve güveç yemeklerinde iç yağının kullanılması bu yüzden.
Mardin'in yemeklerinin bir kısmını anlattık ama bu şehir taşın şiiri olan mimarisiyle, bir arada yaşama kültürü ve hayranlık uyandıran kültürel zenginliğiyle Türkiye'nin muhteşem bir hazinesi. Yapacağınız bir seyahatte yemeğin hayatla, ölümle, inançla, müzikle, halayla ve değerlere olan bağlılıkla ne kadar iç içe geçtiğini fark edeceğiniz eşsiz bir deneyim yaşayacaksınız.
|
Mardin Yemekleri |
|
dolu
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 28.01.2014
Mesajlar: 1959 Şehir: Denizli |
Kısa URL: https://ml.md/lc179867
Gönderme Tarihi: 12.Ekm.2024
29 defa indirildi / yazdırıldı
|
Mardin'in çok özel yöresel yemekleri mevcuttur. Özellikle kıbbe, çiğ köfte, keşkek, zerde, cevizli sucuk, helva çeşitleri, cevizli tatlılar yenebilir.
|
|
Mardin Mutfak Kültürü Tarifleri Diğer Konular
|
|