|
|
İyi makarna Pişirmek İçin 9 Kural |
|
Yemek Tarifleri
Robot
Kayıt: 18.06.2006
Mesajlar: 10595 Şehir: Türkiye |
Kısa URL: https://ml.md/lc28072
Gönderme Tarihi: 16.Ekm.2008
19,304 defa indirildi / yazdırıldı
|
Nuh'un Ankara Makarnası
Geniş ve derin bir tencere kullanın. Tencerenin 3/4 'ünü su ile doldurun.
Makarna pişirmede en ideal oran 1 litre suya 100 gram makarna ve 10 gram tuzdur.
Su kaynadıktan sonra ateşin altını kısarak tuz ekleyin ve iyice karıştırın.
Makarnayı tencerenin içine boşaltın ve ateşin altını açın. Karıştırmak için tahta kaşık kullanmaya özen gösterin.
Spaghetti için uzun saplı tahta çatal, diğer çeşitler için uzun saplı tahta kaşık kullanın.
Tencerenin kapağını kapatmadan pişirmeye devam edin.
Aldente (diri) makarna pişirebilmek için Nuh'un Ankara Makarnası paketlerinin arkasında belirtilen minimum pişirme süresini aşmamaya özen gösterin.
Tencereye bir bardak soğuk su ekleyin ve makarnanızı süzün, sos ile yavaşça karıştırın.
Makarnanızı sos ile karıştıracağınız kabı ısıtmanızı , sos hazırlarken zeytinyağı, arzu edilirse tereyağı kullanmanızı tavsiye ederiz.
Makarnanız ateşten indirilip süzüldükten sonra bile pişmeye devam ettiği için mümkün olduğunca kısa sürede sos ile karıştırıp servis yapın.
https://www.nuh.com.tr/turkish/altin.html
|
Makarna İpuçları |
|
Garam Masala
Aşçıbaşı
Kayıt: 05.07.2008
Mesajlar: 22 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc25059
Gönderme Tarihi: 05.Tem.2008
2,242 defa indirildi / yazdırıldı
|
italya'nın dünyaya yaydığı salgın bir hastalık! Gerçekten de büyük küçük, hemen herkes makarnanın çeşitli şekillerinden hoşlanır. Bu nedenle evlerde sık sık piştiğine göte İtalyanların makarna pişirmede kullandıkları bazı püf noktaları.
Makarnayı, bol tuzlu suda haşlayın. 100 gram makarna için, 1 litre su kullanın.
Haşlama suyuna birkaç damla sıvı yağ damlatın. Böylece makarnaların yapışmasını Önleyebilirsiniz.
Pişirirken paketlerin ürerinde verilen pişirme sürelerine kanmayın. Zaman zaman deneyerek kıvamını bulup bulmadığını siz kontrol edin.
Pişmiş makarnaları sudan deçirmeyin. Sadece süzgeçte süzdürüp, biraz savı yağ ya da tereyağı ilave edin.
Yaz aylarında, yani domatesin taze ve bol bulunduğu mevsimde domates soslu makarnanın tadına doyum olmaz. Sosu hazırlarken içine biraz sarımsak ve kekik eklerseniz, sosunuz daha lezzetli olur.
Ancak makarnanın sağladığı kalori, insanın aklına gelince, bütün iştahı kaçabilir. Küçük bir porsiyon soslu makarna, 450 kalori verir. Yani bir porsiyon patates salatası kadar şişmanlatır.
Fotoğraf "gül" tarafından gönderildi. 27.03.2024
|
MAKARNA PÜFÜ |
|
Son yolcu
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 29.08.2008
Mesajlar: 110
|
Kısa URL: https://ml.md/lc26926
Gönderme Tarihi: 31.Ağu.2008
2,121 defa indirildi / yazdırıldı
|
Makarnanın cinsi ne olursa olsun (çubuk, fiyong, sepet, düdük... v.s.) haşlama sırasında dikkat edeceğiniz husus, kaynamağa başlayan suya makarnayı attığınız zaman birkaç defa kaşıkla karıştırarak birbirine yapışmasını önlemektir. Makarna yumuşamağa başladıktan sonra karıştırma işi bırakılır.
|
Makarna Yapımının Püf Noktaları |
|
doğu gürbüz
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 18.11.2020
Mesajlar: 50 Şehir: Malatya |
Kısa URL: https://ml.md/lc154294
Gönderme Tarihi: 22.Kas.2020
267 defa indirildi / yazdırıldı
|
Büyük ve derin bir tencere seçilmelidir
Makarna yapımında ilk önemli nokta seçilecek tenceredir. Su yüksekliği tencerenin 3/4ünü geçmemelidir. Fazla su doldurulursa kaynadığı zaman tencereden taşar, az suda ise makarna iyi pişmez ve tencerenin dibine yapışabilir.
Tuz, su kaynadıktan sonra eklenmeli
Makarna bol tuzlu suda haşlanmalıdır. Tuzu baştan değil, su kaynadıktan sonra 5 litre suya 1 yemek kaşığı olacak şekilde eklemek gerekir.
Makarnanın yapışmaması için
Makarnayı zeytinyağı ve tuz ilavesiyle haşlayabilirsiniz.
Makarnaları suya atınca hemen karıştırmalıdır
Makarnayı suya atmadan önce iyice fokurdaması beklenmelidir Ne kadar aceleniz olursa olsun su iyice kaynamadan makarnaları tencereye atmamak gerekir.
Makarna harlı ateşte pişirilmelidir
Makarna kesinlikle ocağın altı hiç kısılmadan ve tencerenin kapağı kapatılmadan haşlanmalıdır.
Sos için makarnanın haşlama suyundan biraz ayrılmalıdır
Lezzetli bir sos için makarnayı haşladığınız sudan, makarnayı süzmeden önce 1 bardak ayrılmalıdır. Nişasta içeren bu su makarna sosuna kıvam ve lezzet verir, kolayca nüfuz etmesini sağlar.
Makarna süzgeçle süzülmeli, yıkanmamalıdır
Makarna pişer pişmez bekletmeden küçük delikli ve ayaklı bir süzgeçle süzülmelidir. Makarna kesinlikle yıkanmamalıdır. Makarnanın pişme derecesine göre yüzeyinde bir miktar nişasta kalır ve bu nişasta makarnanın az sonra karışacağı sosu yüzeyinde tutmasına da yardımcı olur. Eğer yıkarsak yüzeyinde hiçbir şey kalmaz ve sosla güzelce karışamaz, lezzetinden ve besin değerinden çok şey kaybeder. Sadece salatalarda soğuk olarak kullanılacağı zaman yıkanabilir.
500 gramlık bir makarnaya yaklaşık olarak bir kaşık kadar tuz atılması yeterli olacaktır. Lakin siz tuz tüketiminize göre bunu ayarlayabilirsiniz.
500 gramlık bir paket makarnadan yaklaşık olarak 4-5 porsiyonluk ana yemek olarak makarna çıkabilir. Lakin ana yemeğin yanında kullanılacaksa bu 8-9 porsiyona kadar olabilir.
Fotoğraf "gül" tarafından gönderildi. 27.03.2024
|
Makarna Pişirmek Sanattır! |
|
dolu
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 28.01.2014
Mesajlar: 1959 Şehir: Denizli |
Kısa URL: https://ml.md/lc179784
Gönderme Tarihi: 06.Ekm.2024
35 defa indirildi / yazdırıldı
|
Şimdi "makarna pişirmekte ne var?" diyebilirsiniz ama makarnanın tadına varabilmek maharet ister. Pek çok kişi makarnayı güzelleştiren şeyin sadece sosu olduğuna inanır. Oysa ki makarnanın kendine has bir tadı vardır ve sosla birleşince lezzeti daha da artar. Bu nedenle makarnayı pişirirken bazı noktalara dikkat ederseniz, elde edeceğiniz sonuçtan çok daha fazla memnun kalırsınız!..
1) Makarna bol suda pişmeyi sever.
Makarna pişirmek için evde mutlaka derin ve yüksek bir tencere bulundurmalısınız. Mesela şöyle 5 İt. su alabilecek büyüklükte. Tencerenin alüminyum gibi hafif bir metalden olması, ateşin eşit dağılımını sağladığı için tercih edilir. Ayrıca iki kulplu olması da sizin için çok faydalı çünkü süzerken tencereyi kulplarından tutarak kaldırmak daha kolay olacaktır.
2) Makarna tuzu sever.
Makarnayı pişirirken, haşlama suyuna attığınız tuz konusunda eliniz açık olsun. Tuz, makarnanın tadını ortaya çıkarır. Mümkünse kaya tuzu kullanmalısınız. Tuzu, makarnanın suyu kaynadıktan sonra atmalısınız. Tabii tuzun erimesine fırsat verip makarnayı daha sonra katmanız da önemli!..
3) Makarna eşlik edilmeyi sever.
Makarnayı pişirme süresince arada bir karıştırmak için, tahta kaşık veya çatal edinmenizde fayda var. Suya kattığınız tuz erir erimez, makarnanın hepsini bir arada katmalısınız ki eşit derecede pişsin. Tencerenin dibinin yapışmasını önlemek ve makarnanın suya bıraktığı tadın tam olarak dağılmasını sağlamak için sık sık karıştırmalısınız.
4) Makarna dakikliği sever.
Makarnayı paketteki pişirme süresine uygun olarak pişirmelisiniz. Bu süre, makarnayı kaynar suya kattıktan sonra suyun tekrar kaynama noktasına gelmesiyle başlar. Yine de kendi ağız tadınıza uygun olması için paketin üstünde belirtilen süreden 2 dakika önce bir parça makarnayı alıp tadarak, kontrol etmenizde fayda var. Makarnayı tattığınız anda şeklini ve dokusunu değiştirmemeli ama yumuşak olmalıdır. İyi pişmemiş makarna hala sarı renktedir ve ortası serttir. Çok pişmiş makarna ise bütünlüğünü kaybedip ağızda dağılır.
5) Makarna fazla süzülmeyi sevmez.
Makarnayı süzmek için küçük delikli ve ayaklı bir süzgeç daha iyi olur. İri
delikli süzgeçler pişme suyunun bir anda boşalıp makarnaların birbirine yapışmasına neden olur. Halbuki makarnanın cinsine göre nemli olrak bırakmakta fayda vardır. Böylece makarnanın, sosunu iyice özümsemesi sağlanır.
Makarna pişer pişmez süzülmelidir. Suyun içinde bıraktığınız her dakika, pişme süresine eklenecektir.
Makarnayı süzmeden önce pişme suyundan bir bardak kenara ayırmak faydalıdır. Makarnanın veya sosunun kuru olması durumunda bu sudan eklenerek ayarlama yapılabilir. Pişirme suyuna makarnanın tadı geçmiş olacağından bu suyla yapacağınız ilave, duru sudan daha lezzetli olacaktır. Makarna süzüldüğü zaman, kayganlığını yitirmeyecek kadar sulu kalmalıdır.
6) Makarna sosu sever.
Makarnanın sosunu daha çabuk yapmak isterseniz, geniş tabanlı açık bir tava veya küçük bir tencere işinize daha çok yarar. Bu, daha kısa sürede pişmesi gereken soslar için gereklidir. Yavaş pişmesi gereken soslar içinse, kenarları daha yüksek ve altı kalın tava veya tencereler kullanılmalıdır. Yüksek kenar buharlaşmayı yavaşlatır, kalın alt ise uzun pişme süresinde sosun tabana yapışmasını engeller. Makarnayı süzdükten sonra, sosla iyice karıştırmak için büyükçe bir çukur servis tabağınız olmalıdır.
Bu aşamada hız önemlidir. Makarna süzülür süzülmez sosla karıştırılmadır. Eğer makarnayı süzgeçte bekletirseniz makarnalar birbirine yapışır. Makarnanın soğumasını engellemek için, sosla ya sosu yaptığınız tencerenin içinde karıştırmalısınız. Isıtılmış servis tabağında karıştırmak da bir diğer çözüm. Sos, her bir makarna tanesine bulaşmalı ancak makarna sos içinde yüzmemelidir.
Doğru miktarda su kullanıyorsanız, makarnanızı suyunuz iyice kaynadıktan sonra katıyorsanız ve arada bir karıştırmayı ihmal etmiyorsanız, pişirme suyuna yağ eklemeniz gereksizdir. Ancak süzgeçte makarnayı biraz bekletecekseniz, bir parça yağ ile birbirlerine yapışmasını engelleyebilirsiniz.
Makarnayı servis yapmadan önce, herkesin masaya oturmasına dikkat etmelisiniz ki, sıcak sıcak ikram edebilesiniz.
|
|
Makarna İpuçları Tarifleri Aşçılığın Püf Noktaları
|
|