KÜMES HAYVANLARININ SERVİS VE YENME ŞEKİLLERİ
Tavuk, piliç, hindi, kaz ve benzeri kümes hayvanlarının servisi son derece dikkat isteyen bir iştir. Sofraya bütün halinde, parçalanmamış olarak getirilmesi gereken örneğin; tavuğun servisine başlanmadan önce tabağını değiştirmek gerekir. Getirildiği tabaktaki salçanın, parçalama ve dağıtım sırasında etrafa, özellikle konukların üzerine sıçramamasını sağlamak için bu şekilde hareket edilir.
Bütün halindeki tavuk tabağa sırt üstü konulduktan sonra ev sahibesi büyük bir servis çatalını tavuğun tam göğsüne, kesme sırasında hareket etmesini önleyecek derecede kuvvetlice batırır. Ondan sonra çok keskin bir büyük bıçakla butları kalça hizasından kesilerek gövdeden ayrılır. İkinci aşamada, çatal kanat altına batırılır, bıçakla göğüs etleri kesilir. Daha sonra ise sırt ile baş ve arka kısımları parçalar halinde kesilir. Sonra bu parçalar konuk sayısına ve etlerin büyüklüğüne göre daha küçük parçalara ayrılarak taksim edilir, tabaklara servis yapılır.
Bu işlem bütünü ile ev sahibesi tarafından yapılmalıdır. Bu işi garsonlara ya da hizmetçilere yaptırmak doğru değildir, yaptırılmamalıdır.
Ancak ev sahibesi sofrada, herkesin gözü önünde bu işi kimseyi rahatsız etmeyecek şekilde ve eşit olarak dağıtma imkân verecek biçimde yapamayacaksa, o zaman konuyu daha önce mutlaka halletmeli ve servis, tabağı içinde, sırası geldiği zaman, tavuğu parçalanmış olarak konuklara ikram ettirmelidir.
Kesme işi mutfakta yapıldıktan sonra da parçalar tabaklara orada yerleştirilip garnitürü konularak hazırlanabilir ve konuklara, sofraya tabaklar içinde servis yaptırılabilir.
Tavuk, piliç gibi kümes hayvanlarının sofrada yenmesi de önemli bir konudur. Bazı çevreler bunların eile yenmesinde bir sakınca bulunmadığını ileri sürerlerse de bu görüşe katılmak kabil değildir. Her halde bıçak ve çatal kullanmak suretiyle yenmelidir. Ancak bu şekilde karşımızdakileri iğrendirmeden, tiksindirmeden yemek mümkün olur.