Yiyiniz iciniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
lezzetler.com yemek tarifleri paylaşım sitesi

Konserve Yapımının Püf Noktaları


Fotoğraflı Yemek Tarifleri

Ana Sayfa
Video Yemek Tarifleri
Yemek Galerileri
Ana Yemek Tarifleri
Tatlı Tuzlu İkram Tarifleri
Yöresel Yemek Tarifleri
Geleneksel Yemek Tarifleri
Etnik Yemek Tarifleri
Dünya Mutfaklarından Yemek Tarifleri
Diyet Yemek Tarifleri
Markalardan Yemek Tarifleri
Bebek Yemek Tarifleri
Vejetaryen Yemek Tarifleri
Osmanlı Yemek Tarifleri
Kamp Yemek Tarifleri
Sebze Yemek Tarifleri
Meyve Tarifleri
Kırmızı Et Yemek Tarifleri
Av ve Kümes Etleri Tarifleri
Balık ve Deniz Ürünleri Yemek Tarifleri
Sakatat Yemek Tarifleri
Çerez Tarifleri
Tahıl Yemek Tarifleri
Diğer Malzemelerden Yemek Tarifleri
Pişirme Yöntemlerine Göre Yemek Tarifleri
Tatlarına Göre Yemek Tarifleri
Kolay Yemek Tarifleri
En Yeni Yemek Tarifleri
Malzemeye Göre Arama
Genel Konular
Besinlerin Değerleri
Şifalı Bitkiler
Aşçılığın Püf Noktaları
Sofra Düzeni ve Servis
Mutfak Takımları
Yemek Hakkında Sözler
Yemek Rüyaları
Yemek Fıkraları
Diğer Konular
Sağlık Konuları
Site Hakkında
Makaleler
Söyleşiler
Anketler
Mütevazı Lezzetler®

Üye Girişi
Üye Ol


Konserve Yapımının Püf Noktaları

kod adı:
Aşçıbaşı
Aşçıbaşı

Kayıt: 11.01.2010
Mesajlar: 20
Şehir: Ankara
Kısa URL: https://ml.md/lc46011
Gönderme Tarihi: 11.Oca.2010
2,135 defa indirildi / yazdırıldı




Gerek meyve gerekse sebze konservesi yapılmasında mutlaka, özel konserve kavanozu ve kapağına ihtiyaç vardır.
Konserve kavanoz kapağının içi sentetik kauçukla kaplıdır, 'Sızdırmaz' denen kapanmayı bu conta sağlar. Bu tabakanın bozulmamış, çizilmemiş, sıyrılmamış olması şarttır.
Bir kapak sadece bir defa kullanılabildiği halde, kavanozun kendisi kırılana kadar kullanılabilir.
Bir kiloluk konserve kavanozu ancak 1 kilo su alır, yarım kiloluk bir konserve kavanozu 650 gr su alır.
Meyve konserveleri yapımında, pastörizasyon için uygun derinlikte tabanı düz olan bir tencere veya küçük bir kazan yeterlidir.
Sebze konservesi yapımında 'basınçlı tencereye' ihtiyaç vardır. 'Otoklav' da denen bu tencerenin doğru gösteren bir basınç göstergesi bulunmalıdır.
Kavanozların çatlamasını önlemek için konserveyi sterilize edeceğiniz tencerenin altına tahta ya da ızgara yerleştirmelisiniz.
Konserveyi sterilize ettikten sonra tencereden çıkarınca kuru bir havlu veya kalın bir bezin üzerine yerleştirmelisiniz.



KONSERVELEME

bitmeyen şarkı
Editor
Editor

Kayıt: 07.01.2011
Mesajlar: 2219
Şehir: İzmir
Kısa URL: https://ml.md/lc71274
Gönderme Tarihi: 01.Oca.2012
2,632 defa indirildi / yazdırıldı




Konserveleme, sebze ve meyvaları steril ve hava geçirmez kavanozlarda saklama yöntemidir. 1-yi hazırlanıp serin ve karanlık bir yerde saklandıklarında, konservelenen sebzeler ve meyvalar uzun süre dayanırlar.

SEBZELERİN KONSERVELENMESİ
Sebzeleri fırında yada sıcak su banyosu ile konservelemek, bakterileri öldürecek yeterli sıcaklığa bu yöntemlerle erişilemediğinden, güvenli sayılmaz. Bu nedenle, sebzeleri konserveleme işlemi düdüklü tencere ile yapılmalıdır.

MEYVALARIN KONSERVELENMESİ
Meyvaların konservelenmesinde, alınması gereken önemli iki önlem vardır. Bunlardan birincisi, konservelenen meyvanın, içindeki tüm bakterilerin ölmesini sağlıyacak sıcaklığa erişene kadar ısıtılması, ikincisi ise, kavanozların kesinlikle hava geçirmez olmasıdır.

ARAÇ - GEREÇ
İki cins konserve kavanozu vardır: Metal kapaklı ve klipsli olanlar. Kavanozların ağız kısmında çentik, çatlak vb. kesinlikle bulunmamalıdır. Kapaklar kavanozların ağzına tam olarak oturmalıdır. Lastik halkalar tam boyutunda olup, yeterince esnek olabilmeleri için 10 dakika suda bekletilerek, kapağı kapatmadan hemen önce kaynar suya batırılıp. çıkartılmalıdırlar. Konserveleme işlemi sırasında kavanozun dibinin, içinde suyun kaynatıldığı tencerenin dibine değerek çatlamaması için, yükseltici bir şey, sözgelimi bir tel ızgara kullanılmalıdır.

MEYVANIN HAZIRLANMASI
Meyvaları konservelemeden önce bol soğuk suda iyice yıkayıp, gerekiyorsa kabuklarını soyunuz. Ezik, hattâ çok olgulanmış olanları çıkarıp atınız. Çilek, böğürtlen vb. meyvaları konservelemeden önce, tuzlu suya atarak kurt ve sineklerin çıkmasını sağlamanız, daha sonra da, ezilmemeye dikkat ederek yıkayıp, kağıt peçete üstünde kurutmanız gerekir.
Kayısı, erik, şeftali vb. meyvalar bütün olarak ya da ikiye bölünüp çekirdekleri çıkarılarak hazırlanırlar. Elma ve armutlar da yarıya kesilip, çekirdekli kısımları oyulup atılarak ya da bütün olarak konservelenirler.
Hazırlanmış meyvaları kavanoza düzgün bir şekilde yerleştiriniz.
Kullanılan meyvaya göre kavanozu şurup yada su ile doldurunuz.
Kavanozu kapattıktan sonra kapaktan tutup kaldırarak kontrol ediniz.

ŞURUPLAR
Meyvalar su ile konservelenebilirse de, şurupla konservelenen meyvaların daha güzel bir tadı olur. Şurup hafif orta koyulukta ya da koyu olabilir. Hafif olması için 850 cl (4+1/4 su bardağı) suya 120 gr (1/2 su bardağı) şeker katınız. Orta koyulukta şurup elde etmek isterseniz aynı miktarda suya 240 gr (1 su bardağı) şeker, koyu şurup elde etmek içinse yine aynı miktarda suya bu kez 450 gr (2 su bardağından biraz az) şeker ekleyiniz. En çok kullanılan oran 850 sl suya/240 gr şekerdir. Bu, çok asitli meyvalar dışında, meyvalarm hemen tümünün konservelenmesinde kullanılabilir.
Domates ise bütün, dilimlenmiş yada salça olarak konservelenebilir. Bütün olarak konservelenecekse, sıcak ya da soğuk salamura ile kaplanmalıdır. (Salamurayı hazırlamak için 4 su bardağı suya 1 çorba kaşığı tuz ve 1/2 çorba kaşığı şeker ekleyerek kaynatınız.)

KAVANOZLARIN DOLDURULUP KAPATILMASI
Kavanozları sıcak, sabunlu suyla iyice yıkayıp soğuk suyla duruladıktan sonra, ters çevirerek kağıt peçete üstünde fazla suyunu süzdürünüz. (Kavanozların içinin nemli kalması için, peçete ile kurulamayınız.) Hazırlanmış meyvaları fazla sıkıştırmadan ve kapakla meyvalar arasında 2 cm kadar boşluk kalacak biçimde, kavanoza doldurunuz.


Konserve Yapımının Püf Noktaları

gül
Şef Aşçıbaşı
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638
Şehir: izmit
Kısa URL: https://ml.md/lc175527
Gönderme Tarihi: 15.Arl.2023
88 defa indirildi / yazdırıldı




Konserve yapılacak sebzelerin hijyen koşullarına dikkat edilmelidir. Konserve için kullanılacak sebzeler taze, olgun ve çürüksüz olmalı, kesinlikle küflü olmamalıdır. Ön hazırlık yapılırken sebzeler iyice yıkanmalı ve konservelemeye uygun şekilde doğranmalıdır. Konserve içerisinde mikroorganizma oluşumunu engellemek için sebzelerin doğru yöntemle kaynatılması önemlidir. Konserve yapılacak sebzeler, düdüklü tencere gibi basınçlı kaplarda asitlik derecesine bağlı olarak 10-20 dakika kaynatılmalıdır.
Kullanılacak kavanozlar, ısıya dayanıklı cam kavanozlar olmalıdır. Kavanoz ve kapaklar kullanılmadan önce gözden geçirilmeli ve ezilmiş, kırılmış, çatlak veya kırık olanlar kullanılmamalıdır. Kavanozlar fazla doldurulmamalı, kaynatılıp soğutulmuş tuzlu su konulabilmesi için en az şişenin 1/5'i kadarı boş bırakılmalıdır. Sebzeler kavanozlara doldurulduktan sonra, üzerine ağırlık konularak ya da tuzlu su konulduktan sonra bir spatula yardımı ile hava kabarcıklarının oluşumu engellenmelidir. Evde yapılan konserveler, basınçlı kapta kaynatılarak asit seviyesinin artırılması gerekmektedir. Toksin oluşturan bakteride asit düzeyi önemlidir. Yani asitliği düşük olan gıdalar, bakteri oluşumu açısından daha risklidir. Özellikle, yeşil fasulye, bezelye, ıspanak, mısır, pancar, bamya, kabak gibi düşük asitli sebzelerle yapılan konservelerde bu konuya dikkat edilmelidir. Sebzelerin asitliği sirke, limon suyu vb. eklenerek artırılabilir. Evde konserve yapılırken gıdanın güvenli olmasını sağlayacak olan en önemli nokta; şeker ve tuz ilavesi değil, etkin olarak uygulanacak ısıl işlemin süresi ve sıcaklığıdır. Konserveler hazırlandıktan sonra mutlaka yapıldıkları yıl ve mevsim yazılarak etiketlenmelidir. Ek önlem olarak konserve gıda, tüketilmeden önce en az 10 dakika kaynatılmalıdır.






Konserve Yapımının Püf Noktaları Tarifleri Aşçılığın Püf Noktaları



(3 adet Konserve Yapımının Püf Noktaları 125,082 defa bakıldı)

1 2 3

lezzetler.com
Site Hakkında
Kullanım Kuralları
Üyelik Kuralları
Gizlilik Bildirimi
Hediyeli Üyelik
Alan Adlarımız
Bölümler
Yemek Kitapları
Mütevazı Lezzetler® Yemek Kitabı
Mütevazı Lezzetler® İkramlar
Mütevazı Lezzetler® Kurabiyeler
Mütevazı Lezzetler® Çorbalar
Mütevazı Lezzetler® Pilavlar
Mütevazı Lezzetler® Videoları
Mütevazı Lezzetler® Fotoğrafları
Mütevazı Lezzetler®
Mütevazı Lezzetler® Sertifikaları
Mütevazı Lezzetler® Türkçe
Mütevazı Lezzetler® Azəricə
Mütevazi Lezzetler® English
Mütevazi Lezzetler® Español
Mütevazi Lezzetler® Deutsch
Mütevazi Lezzetler® Français
Mütevazi Lezzetler® Italiane
Скромные Вкусы® Русский
لذيذ المتواضع ®عربية
Video Sunucuları
video.lezzetler.com
video.ml.md
Youtube
Dailymotion
Facebook
İzlesene
Mynet
Sosyal Medya
lezzetler.com facebook uygulaması
lezzetler.com facebook sayfası
lezzetler.com twitter sayfası
Mütevazı Lezzetler® facebook sayfası
Mutevazı Lezzetler® twitter sayfası