Yiyiniz iciniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
lezzetler.com yemek tarifleri paylaşım sitesi

Yemek Tarifleri > Börek Tarifleri > KIYMALI NEMSE BÖREĞİ (4 adet - 150,994 defa bakıldı)

KIYMALI NEMSE BÖREĞİ


Fotoğraflı Yemek Tarifleri

Ana Sayfa
Video Yemek Tarifleri
Yemek Galerileri
Ana Yemek Tarifleri
Tatlı Tuzlu İkram Tarifleri
Kek Tarifleri
Kurabiye Tarifleri
Pasta Tarifleri
Hamur İşleri
Börek Tarifleri
Alt Üst Böreği Tarifleri
Açma Börek Tarifleri
Baklava Yufkasından Börek Tarifleri
Bohça Böreği Tarifleri
Cevizli Börek Tarifleri
Çarşaf Böreği Tarifleri
Etli Börek Tarifleri
Gül Böreği Tarifleri
Ispanaklı Börek Tarifleri
Hazır Yufkadan Börek Tarifleri
Kabaklı Börek Tarifleri
Karnıyarık Böreği Tarifleri
Kıymalı Börek Tarifleri
Kol Böreği Tarifleri
Makarna Böreği Tarifleri
Mantarlı Börek Tarifleri
Mercimekli Börek Tarifleri
Milföyden Börek Tarifleri
Muska Böreği Tarifleri
Paçanga Böreği Tarifleri
Pastırmalı Börek Tarifleri
Patatesli Börek Tarifleri
Patlıcanlı Börek Tarifleri
Pazılı Börek Tarifleri
Peynirli Börek Tarifleri
Pırasalı Börek Tarifleri
Puf Böreği Tarifleri
Rulo Börek Tarifleri
Sebzeli Börek Tarifleri
Sigara Böreği Tarifleri
Sodalı Börek Tarifleri
Sosisli Börek Tarifleri
Su Böreği Tarifleri
Sucuklu Börek Tarifleri
Talaş Böreği Tarifleri
Tava Böreği Tarifleri
Tavuklu Börek Tarifleri
Tepsi Böreği Tarifleri
Zarf Böreği Tarifleri
Çörek Tarifleri
Şerbetli Tatlı Tarifleri
Sütlü Tatlılar Pelteler
Meyve Tatlıları
Helvalar
Dondurmalar
Kanepeler
İçecekler
Şekerlemeler
Tatlı Soslar
Diğer İkram Tarifleri
Yöresel Yemek Tarifleri
Geleneksel Yemek Tarifleri
Etnik Yemek Tarifleri
Dünya Mutfaklarından Yemek Tarifleri
Diyet Yemek Tarifleri
Markalardan Yemek Tarifleri
Ustalardan Yemek Tarifleri
Bebek Yemek Tarifleri
Vejetaryen Yemek Tarifleri
Osmanlı Yemek Tarifleri
Kamp Yemek Tarifleri
Sebze Yemek Tarifleri
Meyve Tarifleri
Kırmızı Et Yemek Tarifleri
Av ve Kümes Etleri Tarifleri
Balık ve Deniz Ürünleri Yemek Tarifleri
Sakatat Yemek Tarifleri
Çerez Tarifleri
Tahıl Yemek Tarifleri
Diğer Malzemelerden Yemek Tarifleri
Pişirme Yöntemlerine Göre Yemek Tarifleri
Tatlarına Göre Yemek Tarifleri
Kolay Yemek Tarifleri
En Yeni Yemek Tarifleri
Malzemeye Göre Arama
Genel Konular
Mütevazı Lezzetler®

Üye Girişi
Üye Ol


KIYMALI NEMSE BÖREĞİ

bitmeyen şarkı
Editor
Editor

Kayıt: 07.01.2011
Mesajlar: 2219
Şehir: İzmir
Kısa URL: https://ml.md/lc62988
Gönderme Tarihi: 05.May.2011
2,569 defa indirildi / yazdırıldı




Hamuru:
500 gr (4 su bardağı) un
1 çay kaşığı tuz
500 gr tereyağı
250 gr (1+1/4 su bardağı) soğuk su
Harcı:
300 gr kuzu kıyması (yağsız)
30 gr (2 çorba kaşığı) tereyağı
2 orta boy soğan
2 yumurtanın sarısı
2 çorba kaşığı maydanoz (ince kıyılmış)
1 kahve kaşığı tuz
1/2 kahve kaşığı karabiber

Harcı hazırlamak için, küçük bir tencerede iki çorba kaşığı tereyağı orta ateşte eritiniz. Yağ kızınca soğanları ekleyip 4-5 dakika, karıştırarak pişiriniz. Soğanlar pembeleşince kıymayı, tuzu ve biberi ekleyip ara sıra karıştırarak, 8-10 dakika pişiriniz.
Tencereyi ateşten alıp, yumurta sarılarını ve maydanozu katarak bir kez karıştırınız. Tencereyi bir kenara bırakınız.
Hamuru hazırlamak için unu ve tuzu büyük bir kaba eleyip, bir bıçak ile 125 gr tereyağı keserek, unun içine koyunuz. Tereyağı ve unu parmak uçlarınızla ufalayıp, arasıra soğuk su katarak sert bir hamur yapınız. Hamuru yoğurup, biçim verilebilir hale getirdikten sonra, top yapıp yağlı bir kağıda sararak, 15 dakika kadar buzdolabında dinlendiriniz.
Kalan tereyağı iki yağlı kağıdın arasına koyup, tahta bir kaşığın sapıyla 2 cm kalınlığına inene kadar döverek inceltip, uzun bir biçime sokunuz.
Hafifçe unlanmış tezgahta hamuru, 0,5 cm kalınlığında dikdörtgen biçiminde açınız. Dövdüğünüz tereyağı açtığınız hamurun ortasına yerleştirip, hamuru üstüne katlayarak, buzdolabında 10 dakika daha dinlendiriniz.
Hamuru buzdolabından çıkarıp ters çevirerek, tezgaha koyunuz. Dikdörtgen biçiminde ileriye iterek açınız. Dikdörtgeni üçe katlayınız. Açık tarafını kendinize çevirdikten sonra tekrar açınız. Hamuru yeniden 15 dakika, buzdolabında dinlendiriniz. Aynı işlemi 7 kez daha tekrarlayınız. En sonuncusunda katlanmış tarafı alta çevirip, hamuru ileriye doğru iterek açtıktan sonra, baştan 2 cm bırakarak, 2 cm'lik aralıklarla harcı döşeyiniz. Çapı yaklaşık 2 cm olan tırtıllı bir kalıpla, harç ortada kalacak biçimde, börekleri kesiniz. Her hirini ortadan ikiye katlayıp, uçlarını hafifçe bastırarak kapatınız.
Önce, fırınınızı orta sıcaklığa (200°C) getirip, ısıtınız. Fırın tepsinizi bir çorba kaşığı tereyağla yağlayınız. Börekleri tepsiye 2-3 cm ara ile yerleştiriniz. Tepsiyi fırına sürüp 20-25 dakika, börekler nar gibi olana kadar pişiriniz. Tepsiyi fırından alıp. Nemse böreklerinizi hemen servis ediniz.

Not: Nemse böreğini özellikle kış aylarında yapmanızı öğütleriz. (Yazın sıcakta hamurun hazırlanması oldukça güç olur.) Mutlaka yazın hazırlamak isterseniz, bütün malzemeyi soğuk olarak kullanmanız ve börek hamurunuzu serin bir yerde açmanız gerekir.


KIYMALI NEMSE BÖREĞİ

kantin
Şef Aşçıbaşı
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 28.03.2009
Mesajlar: 38
Şehir: Samsun
Kısa URL: https://ml.md/lc34886
Gönderme Tarihi: 29.Mar.2009
2,410 defa indirildi / yazdırıldı




HAMURU:
350 gram un (7 kahve fincanı)
30 gram tereyağı, ya da margarin (1 1/2 çorba kaşığı)
300 gram tereyağı, ya da margarin sıvamaya (15 çorba kaşığı)
185 gram su (3/4 bardak)
10 gram tuz (1 çorba kaşığı)
1 tatlı kaşığı limonun suyu, ya da 1 tatlı kaşığı sirke
AÇMAK İÇİN:
100 gram un (2 kahve fincanı)
KIYMA İÇİ:
250 gram orta yağlı koyun kıyması
150 gram soğan (3 orta)
30 gram margarin, ya da sadeyağ (1 1/2 çorba kaşığı)
Tuz
Karabiber
ÜSTÜNE:
1 yumurta

1 Hamur açılan taşa; 350 gram un eledikten sonra unun ortasını havuz gibi açmalı ve bu yere, iyice yumuşatılmış 300 gram tereyağı, ya da margarin, 1 tatlı kaşığı limon suyu, ya da sirke, 1 çorba kaşığı tuz ile, azar azar olmak üzere üç çeyrek bardak da su kattıktan sonra, bunları yoğurarak hamur yapmalı, sonra elde edilen bu hamuru beş dakika kadar hamur açılan taşa vururcasına yoğurarak iyice özîendirdikten sonra, buna bir kubbe şekli verdirmeli, sonra da hamuru bir yağ kâğıdına sararak, serince bir yerde yarım saat dinlenmeye bırakmalıdır.
2 Yarım saat sonra, hamuru kâğıttan çıkararak üstü unlanmış taşa koymalı ve merdane ile aşağı yukarı yarım santim inceliğinde dört eşit köşeli yıldız şeklinde açmalı, sonra dört eşit köşeli yıldız hamurun tam ortasına, kesinlikle yumuşamamış, hattâ iyice dondurulmuş bir halde bulunan kalıp şeklindeki 320 gram tereyağını üstüne kapatmalı, kapatılanın üstürte karşı köşeyi ve bunların üstlerine de sağ ve soldakini kapatarak hamuru tereyağının üstüne tıpkı bohça katlar gibi katlamalı, sonra da bu bohça hamuru bir yağ kâğıdına sıkıca sardıktan sonra bunu buzdolabı, ya da iki kalıp buz arasına konulan kapta bir saat dinlendirmelidir.
3 Bir saat sonra buzdolabından alarak, üstündeki yağ kâğıdım çıkarmalı sonra da bu hamuru, yine unlanmış taş üstünde merdane ile yarım santim inceliğinde uzunlamasına doğru açmalı ve uzun açılan bu hamuru her iki ucunu eşit bir şekilde üste kıvırmalı, sonra da aynen cep cüzdanlarını kapatır gibi üste kıvrılmış olan bir çift katı diğer kıvrılmış çift katın üstüne kapatmalı ve dörde katlanmış olan bu hamuru aynen yukarıda yaptığımız gibi yarım santim inceliğinde tekrar uzunluğuna açmalı ve yine aynı şekilde dörde katladıktan sonra hamuru tekrar bir yağ kâğıdına sarmalı ve yine buzdolabında 1 saat dinlenmeye bırakmalıdır.
4 Bir saat sonra, aynen 3 üncü maddede tarif ettiğimiz katlama işlemi tıpkı aynı şekilde iki kez daha tekrarladıktan sonra hazırlanmış olan hamuru, bir yağ kâğıdına sararak buzdolabında bir saat daha dinlendirmelidir.
5 Bir saat sonra hamuru merdane ile aşağı yukarı yarım santim inceliğinde uzunca açmalı ve uzunca açmış olduğumuz bu hamurun baş kısmından iki parmak ilerisine olmak üzere ve ikişer parmak ara ile; malzemesinden hazırlanmış ve çok iyi soğutulmuş kıymalı içten bütün böreklere yetebilecek miktarda aşağı yukarı yarım - üç çeyrek çorba kaşığı hesabiyle iç sıraladıktan sonra, hamurun kenarlarını hafifçe ıslatmak, sonra da hamurun baştaki iki parmak uçlarını için üstüne çevirerek içleri görünmez bir hale getirmeli, üstlerine de hafifçe bastırarak yapışmalarını sağladıktan sonra içleri tam ortaya gelmek şartiyle bunları tırtıllı bir nemse kalıbı, ya da bardak ile yarım ay şeklinde keserek orta büyüklükte börekler oluşturmalıdır.
6 Bundan sonra, yarım ay şeklinde kesmiş olduğumuz bu hamurları, içi hafifçe yağlanmış bir fırın tepsisine ikişer parmak ara ile sıraladıktan sonra, üstlerine fırça ile, çalkanmış yumurta sürmeli, sonra da tepsiyi orta kuvvetteki fırına sürerek, hamurlar kabarıp da üstleri iyice kızarincaya kadar aşağı yukarı 25 - 30 dakika arasında pişirmeli ve servis yapmalıdır.


KIYMALI NEMSE BÖREĞİ

Meriç
Şef Aşçıbaşı
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 16.11.2007
Mesajlar: 43
Şehir: Edirne
Kısa URL: https://ml.md/lc20661
Gönderme Tarihi: 13.Oca.2008
2,175 defa indirildi / yazdırıldı




Yaprak hamuru malzemesi:
5 su bardağı un
1/4 limon
1 büyük paket margarin (250 gr.)
1 tatlı kaşığı tuz
İçi için:
250 gr. kıyma
1 iri soğan

Yaprak hamurunu hazırlayınız. 3-4 mm. kalınlığında kare veya dikdörtgen açınız. 5 cm. lik karalere kesiniz. Ortalarına ince kıyılmış soğan ve kıymayla kavrulmuş iç koyunuz. Üçgen şeklinde kapatıp, kenarlarını bastırmayınız. Tepsiye dizip, üzerine yumurta sarısı sürerek orta hararetli fırında pişiriniz.

Yaprak Hamurunun Yapımı:
Unu eleyip, ortasını açınız. Limon suyu, tuz, ve 1,5 su bardağı su koyarak bir hamur yapınız. İyice ozleştirip namli bez altında 10-15 dakika dinlendiriniz.
Normal yumuşaklıktaki yağı yağlı kâğıt arasında her tarafı aynı kalınlıkta olmak üzere merdane ile bastırarak iki misli büyütünüz. Hamuru ortası şişkin kenarları ince 40 cm. çapında daire halinde açınız. Yağı ortasına koyunuz. Hamurun kenarlarını yağın üzerine bohça gibi kapatıp her tarafının aynı kalınlıkta olmasını sağlayınız.
Un serperek merdane ile yarım parmak kalınlığında uzun dikdörtgen şeklinde açınız. Hamurun karşılıklı kısa kenarlarını ortaya katlayıp kapatınız. Hafif un serpilmiş tahta üzerinde aynı işlemi bir kere daha uygulayınız. Üzerine nemli bez örterek 1 saat dinlendiriniz.
Dinlenen hamuru hafif un serpilmiş tahta üzerinde açma ve katlama işlemini üstte anlatıldığı şekilde birkere daha tekrarlayınız. Son katlamadan sonra kullanınız.


KIYMALI NEMSE BÖREĞİ

Atiye Alkış
Aşçıbaşı
Aşçıbaşı

Kayıt: 23.11.2007
Mesajlar: 29
Şehir: Zonguldak
Kısa URL: https://ml.md/lc19483
Gönderme Tarihi: 23.Kas.2007
2,210 defa indirildi / yazdırıldı




Malzeme :
Hamur:
500 gr. un,
500 gr. yağ,
biraz tuz,
1/2 limon.
İçi İçin :
250 gr. koyun kıyması,
1 baş soğan,
1 kaşık yağ,
1/2 demet maydanoz,
tuz,
biber.

Yapılışı:
1- Yağ kalıp halinde değilse 2 adet olmak üzere kalıp haline getiriniz, ve soğuk bir yerde donmayacak şekilde bekletiniz. (Bıçakla düzelterek kalıp haline getirilir.)
2- Unu hamur tahtasına eleyiniz.
3- Tuz, 2-3 damla limon suyu ve su koyarak yoğurunuz. (Hamurun kıvamı kulak memesinden biraz yumuşak olmalıdır.)
4- Hamuru yoğurarak iyice özleştiriniz, (özleştiğini anlamak için hamur kesilir gözenekler yoksa hamur özleşmiştir.)
5- Üstüne nemli bir bez örterek 10 dakika dinlendiriniz.
6- Hamuru 2 eşit parçaya ayırıp her bir parçayı ayrı ayn altına ve üstüne un serperek ortası kalın kenarları ince daire şeklinde açınız.
7- Yağın bir parçasını merdane ile hafif vurarak yassılatınız ve dire şeklinde açtığınız hamurun ortasına koyunuz. Sonra diğer parçayı açıp yağını koyunuz.
8- Yağın bir parçasını tamamen kapatacak şekilde hamurun kenarlarını çekerek yağın üstüne getirip bohça gibi kapatınız. '
9- Kapatılan hamuru merdane ile boylamasına dikdörtgen açınız, kavuşturmaca 3'e katlayınız (Birinci tur) serin bir yerde 25 dakika dinlendiriniz. Dinlenme esnasında üzerine ıslak bez örtmeyi unutmayınız.
10- Dinlenen hamuru tekrar dikdörtgen açıp kitap gibi katlayınız. Katlanan hamuru aynı şekilde dikdörtgen açıp tekrar kitap şeklinde katlayınız. (Her defasında hamur 2. defa açılır. Kitap şeklinde katlanır.) Bu şekilde hamur acele ise 30 dakika değilse 24 saat bekleyebilir. 2. tur (24 saat beklettiğinizde hamurun kurumanıası için ıslak beze sarınız.)
11- 3'üncü defa yine aynı şekilde açıp kitap gibi katlayınız, tekrar açıp yine aynı şekilde katlayınız. 3'ncü tur (30 dakika yine dinlendiriniz.)
12- 4'üncü açılışta hamuru 1/2 cm. kalınlıkta açıp istenilen börek ve tatlılarda kullanınız.
13- 4'ncü defa hamuru 1/2 cm. kalınlıkta daire şeklinde açınız.
14- Dairelerin kenarlarına aralıklı peynirleri koyunuz. Hamurun kenarını peynirleri tamamen kapatacak şekilde örtünüz.
15- Nemse kalıbıyla hamurları yarım dairelere kesiniz.
16- Yumurta sarısı sürerek önceden ısıtılmış fırında alt ve üstü pembe renkte pişiriniz.

İçin Yapılışı:
1- Bir tencereye veya tavaya kıymayı, ince doğranmış soğanı, yağı koyunuz.
2- Soğanlar sararıncaya, ette kendi bıraktığı suyu çekinceye kadar kavurunuz.
3- Ateşten alınız, içerisine maydanoz, tuz karabiberi koyunuz.
4- Karıştırarak börekde kullanınız.

NOT: İyi hazırlanmış bir yaprak hamuru pişme esnasında yağını vermez. Hacminin 2-3 misli kabarması lazımdır.


ML® Nemse Böreği için tıklayın







KIYMALI NEMSE BÖREĞİ Tarifleri Börek Tarifleri



(4 adet KIYMALI NEMSE BÖREĞİ 150,994 defa bakıldı)

1 2 3 4

lezzetler.com
Site Hakkında
Kullanım Kuralları
Üyelik Kuralları
Gizlilik Bildirimi
Hediyeli Üyelik
Bölümler
Yemek Kitapları
Mütevazı Lezzetler® Yemek Kitabı
Mütevazı Lezzetler® İkramlar
Mütevazı Lezzetler® Kurabiyeler
Mütevazı Lezzetler® Çorbalar
Mütevazı Lezzetler® Pilavlar
Mütevazı Lezzetler® Videoları
Mütevazı Lezzetler® Fotoğrafları
Mütevazı Lezzetler®
Mütevazı Lezzetler® Sertifikaları
Mütevazı Lezzetler® Türkçe
Mütevazı Lezzetler® Azəricə
Mütevazi Lezzetler® English
Mütevazi Lezzetler® Español
Mütevazi Lezzetler® Deutsch
Mütevazi Lezzetler® Français
Mütevazi Lezzetler® Italiane
Скромные Вкусы® Русский
لذيذ المتواضع ®عربية
Video Sunucuları
video.lezzetler.com
video.ml.md
Youtube
Dailymotion
Facebook
İzlesene
Mynet
Sosyal Medya
lezzetler.com facebook uygulaması
lezzetler.com facebook sayfası
lezzetler.com twitter sayfası
Mütevazı Lezzetler® facebook sayfası
Mutevazı Lezzetler® twitter sayfası