Keskin Tava Hakkında (Kırıkkale)
Ahiler Kalkınma Ajansı
Fırında pişirme tekniği, gastronomide kullanılan en eski pişirme tekniklerindendir.
Geçmişten bu yana özel yemeklerin hazırlanmasında daha çok taş fırınlar kullanılmaktadır. Anadolu’da hâlen pek çok yemeğin pişirilmesinde bu özel fırın ve ekipmanlara başvurulmaktadır.
Yemeğin yapımında, fırında pişirilecek yemeklerin hazırlandığı tava olarak nitelendirilen, ısıya dayanıklı alüminyum, bakır ya da toprak kaplar kullanılmaktadır. Tavada hazırlanmış ve taş fırınlarda pişirilen etin lezzetinin daha güzel olduğu söylenmektedir. Bu da birçok şehrin kendi usulüyle, kendine has tava yemekleri ortaya çıkarmasını sağlamıştır.
Mahreç işareti ile tescilli Kırıkkale Keskin Tava (Türk Patent ve Marka Kurumu, 2017), yöre halkı tarafından uzun yıllardır yapılan ve sevilerek tüketilen bir et yemeğidir. Bir örneğine Maraş’ta da rastlanan ve bu nedenle bir fırında kuzu çeşitlemesi olarak değerlendirilebilecek yemek, yöre halkı, yerli ve yabancı turistler tarafından sıkça tercih edilmektedir.
Keskin Tava’nın, ilçedeki esnafların birinin sebzesini bir başka esnafın etini getirmesiyle imece usulü hazırladığı bir esnaf yemeği olarak ortaya çıktığı da düşünülmektedir.
Özellikle Ramazan aylarında ve toplu yemeklerde tüketilen Keskin Tava’nın olmazsa olmaz kriterleri olarak, Lüy ve Kavak, kuzu pirzola, kuyruk yağı, tereyağı ve ince bir alüminyum tepsi unsurlarını saymışlardır.
Tarifin esasen taze domatesten hazırlanırken, kış aylarında domateslerin renk ve aroma açısından zayıf olması nedeniyle, mevsiminde yapılan domates salçası kullanılarak hazırlanmaktadır.
Keskin Tava yemeğinde sarımsakların muhakkak bütün hâlde olması gerektiğini, bu şekilde tadını daha iyi verdiği, yapımında kara fırınlar kullanılırken günümüzde taş fırınlara dönüldüğünü belirtmişdir.