Kırıkkale Mutfağı
Ahiler Kalkınma Ajansı
Yörenin kültürünü yansıtan en önemli ögelerden biri yöresel mutfak kültürüdür.
Günümüzde turizmin vazgeçilmez faaliyetlerinden biri olan gastronomi unsurları, bir bölgeye seyahat nedeni oluşturacak temel sebepler arasına girmiştir. İllerin tanıtımında ve turizm faaliyetlerinin çeşitlendirilmesinde yerel mutfaklar gün geçtikçe daha da ön plana çıkmaktadır.
Kültürün turizm ögesi olarak da anlam ifade etmesi nedeniyle, yöresel mutfağın turizme kazandırılması kritik önemi haiz bir çabadır. Çünkü yemek sadece fonksiyonel bir ürün değil, kültürel bir simgedir. Çok eski kaynaklarda dahi mutfak kültürünün bir toplumun yansıması olduğu ifade edilmiştir. Yerel yemek tariflerinin envanterlerinin oluşturulması, anılar, âdet, gelenek ve zarafete ilişkin çağrışımlar gibi belli özel konuları içermesi nedeniyle kıymetlidir.
Yöresel mutfak kültürünün kuşaklar arası aktarımı kapsamında yerel yiyeceklerin yöredeki yiyecek-içecek işletmelerinin menülerinde bulunması, yörenin ekonomisine ve yöresel halka sosyokültürel yönden katkı sağlayacaktır. Bu nedenle unutulmaya yüz tutmuş bu yiyecekler ön plana çıkarılarak yöredeki yiyecek ve içecek işletmelerinin menülerine kazandırılmalıdır.
Yapılan araştırmalar, yerleşim yerleri ile yerel yiyecekler arasındaki bağlantının kuvvetli olması ve ziyaretçilere yiyecek aracılığı ile bir tür özgünlük yaşatmanın, sürdürülebilir turizmin gelişmesine katkı sağlayabileceğini belirtmektedir.
Yöresel mutfaklar, yörelerin kültürlerinden çeşitli izler taşımaktadır. Yöresel mutfakların daha fazla tanınması, gastronomi turizminin yaygınlaşmasında önem arz etmektedir. Gastronomi etkinlikleri ve aktiviteleri sayesinde bir yöreye ya da bölgeye özgü farklı lezzet grupları daha çok tanınma fırsatı yakalamaktadır. Dolayısıyla illerin yerel mutfaklarla ön plana çıkması, gün geçtikçe turistler tarafından ilgi çekici destinasyonlar hâline gelmesinde etkili bir faktördür.
Kırıkkale; İç Anadolu Bölgesi’nin Çorum, Yozgat, Kırşehir, Ankara ve Çankırı illerinin mutfak kültürleriyle benzerlik gösterse de henüz tam anlamıyla gastronomi ürünleriyle keşfedilmemiş bir destinasyondur. Böyle değerlendirildiği zaman Kırıkkale mutfak ürünlerinin öne çıkartılmasının hem bölge kültürüne hem de turistik ilgi yoğunlaşmasına katkı sağlayacak bir çaba olduğu görülmektedir.
Kırıkkale, şehre göç edenlerin geldikleri yerlerin yemeklerinin ve Anadolu yemeklerinin bulunduğu değerli bir mutfağa sahiptir. İl mutfağında, Tatar ve Türkmen kültürüne ait yemekler de bulunmaktadır. Bölgenin tarım, sebzecilik ve hayvancılık ürünleri, yemeklerin çeşitlenmesini sağlamıştır.
Öte yandan Kılıçlar Soğanı, Keskin Tava ve Delice Doğal Kaynak Tuzu, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaret ile tescillenmiştir (Kırıkkale Ticaret ve Sanayi Odası, 2022) ve dolayısıyla kentin önemli gastronomi ürünleri arasında yer almaktadır.
Kırıkkale’deki yerleşim yerlerinin çoğunu Yörük-Türkmen köyleri oluşturmaktadır. Bir sonraki bölümde bahsedilecek Kırım Tatar göçleri ile şekillenmiş yerleşim yerleri haricindeki yerleşimlerin genelinde, Yörük-Türkmen geçmişinin egemen olduğu değerlendirilebilir.
Ancak bu durumu, Kırıkkale’nin yeni bir yerleşim olması hususu ile değerlendirmek gerekir. Yani Yörük-Türkmen yerleşimlerinin çoğu, yine göçlerle ve iskân politikalarıyla şekillenmiştir.
Bunların arasında Karaahmetli, Çamlıca ve Delice ön plana çıkmaktadır.
Karaahmetli ve Çamlıca Bahşılı’da yer almakta olup Delice, "1760-1780 yıllarında Osmanlı İmparatorluğu’nun Türkmen ve Yörük boylarını zorunlu yerleşime tabi tutması sonucu Çorum Ayanı Mahmut Bey tarafından görevlendirilen Demirci Karabekir tarafından" kurulan bir yerleşim yeridir.