|
|
Hardaliye (Kırklareli) |
|
Cankat
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 04.04.2009
Mesajlar: 725 Şehir: İzmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc77522
Gönderme Tarihi: 03.Tem.2012
7,647 defa indirildi / yazdırıldı
|
Anadolujet Magazin
1 adet tercihen camdan yapılmış, önünde musluğu bulunan büyük kavanoz
Kavanoza yetecek kadar olgunlaşmış ve hafifçe ezilmeden ince çizikler atılmış üzüm
Yeterince vişne yaprağı
Yeterince yarı dövülmüş siyah hardal tohumu
Yeterince taze sıkılmış üzüm suyu
Kavanoza bir sıra üzüm, bir sıra vişne yaprağı, bir sıra hardal tohumu serpilir. Bu işlem kavanozun ağzında belli miktar boşluk bırakılana kadar devam eder. Üzerine taze üzüm suyu da dökülür. Serin ve kuru bir ortamda 20-25 gün bekletilir. Hardaliye kullanıldığı süre boyunca aşağıdaki musluktan alınan hardaliye gün aşırı tekrar fıçının ağzından dökülerek karıştırılır. Hardal konmasının sebebi üzüm suyunun fermante olmasının engellenmesidir. İçilmeye hazır hale gelen hardaliye mutlaka serin ortamda saklanmalıdır.
NOT: Atatürk’ün 1930 yılında Kırklaeli’ni ziyarete geldiğinde kendisine o yörenin meşhur bağlarında yetişen üzümlerden yapılmış, tadı ferahlatıcı olan hardaliyeden ikram edilmiş. Atamız bu tadı çok beğenmiş ve kendini karşılayan erkâna “bu enfes tadın milli içecek olması adına elinizden geleni yapın” diye tavsiyede bulunmuş. Hardaliye o dönemlerde evlerde üretilmekteydi. Günümüzde ise ufak da olsa sadece hardaliye yapan ticarethaneler bulabilmekteyiz. Hardaliye hararet kesmesinin yanı sıra iştah açma ve vücudu kuvvetlendirme gibi özellikleri taşıdığı için bulunduğu bölgede yüzyıllardır tüketilmekte.
|
Hardaliye (Kırklareli) |
|
Göksen
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 23.01.2015
Mesajlar: 6647 Şehir: Adana |
Kısa URL: https://ml.md/lc116057
Gönderme Tarihi: 10.Nis.2016
1,502 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.kulturportali.gov.tr
Hardaliye (Kırklareli'ne özgü özel bir içecek) Kırklarelinde, ezilmiş hardal tohumu ve benzoik asit ilave edilerek kırmızı üzüm ya da kırmızı üzüm suyundan laktik asit fermentasyonu ile üretilen, kendine özgü hoş bir tat ve kokuya sahip, beğenilerek tüketilen alkolsüz bir içeceğimizdir. Kırklarelinde geleneksel hardaliye yapımı; bağ bozumunun başladığı Ekim, Kasım aylarında yeterli olgunluğa ulaşan Papazkarası, Pamit, Cardinal, Alphonse, Cabarnet, Merlot, Cinsaut, Şiraz ve Öküzgözü cinsi üzümlerden üretilir. Üzümler toplanıp yıkanır ve salkımından ayrılır. Ezildikten sonra alt kısmından 10 cm yükseklikte musluğu bulunan meşe ağacından yapılma fıçılara 1 kat ezilmiş üzüm, bir kat ezilmiş siyah hardal tohumu ve benzoik asit ilave edilir. (Miktar: 1 kg. üzüm + 2 gr siyah hardal tohumu + 1 gr benzoik asit) Siyah hardal tohumu, ürüne adını verdiği gibi aroma da vermektedir. Ayrıca ürünün muhafaza edilerek şaraplaşmamasını sağlar. Üzümlerin arasına vişne yaprağı da ilave edildiği olur. Biraz kabarma payı bırakılarak doldurulan fıçının üzeri hafif açık bırakılır. Fermantasyon başlangıcından sonra 1 gün arayla üzüm suyu musluktan alınıp üst kısmından tekrar fıçıya dökülür. Oda sıcaklığında 7-10 gün bekletilerek fermantasyonu sağlanır. Bu süre 20 güne kadar uzatılabilir. Bu sürenin sonunda şişelenerek taze olarak tüketilebileceği gibi soğukta muhafaza edilirse 3 yıla kadar bekletilip içilebilir. 20 Aralık 1930 tarihinde İlimizi ziyaret eden Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, hardaliyeden içmiş, çok beğenmiş ve Kırklareli halkından milli bir içecek haline getirilmesini istemiştir. Hardaliye, üzümden üretilmesi ve fermente bir ürün olması nedeniyle besleyici değeri oldukça yüksektir. Hardaliyenin hammaddesi flavonoidler ve fitokimyasallar açısından zengin olan üzüm ve üzüm suyudur. Flavonoidler, kanser engelleyici radikaller olarak çalışır. Kanser hücrelerini istila ederler ve hücre bölünme proseslerini durdurarak hastalıklara karşı doğal bir savunma mekanizması sağlarlar. Flavonoidler kanser hücrelerini bloke etmenin yanında antioksidan olarak görev alarak kalp hastalıklarını azaltmakta ve kan damarlarına zarar veren oluşumları önleyerek kalp krizlerini engellemektedir.
|
Hardaliye (Kırklareli) |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc173987
Gönderme Tarihi: 02.Eyl.2023
236 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.hurriyet.com.tr
1 kilogram siyah üzüm
Yarım çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı siyah hardal tohumu
1 tatlı kaşığı şeker
İlk olarak üzümleri bol suyla güzelce yıkayın.
Yıkama işleminin ardından üzümleri mutfak robotundan geçirin.
Elde ettiğiniz karışımın suyunu süzerek bir kavanoza alın.
Hardal tohumunu sahanda döverek toz haline getirin.
Dövdüğünüz tohumları kavanozdaki üzüm suyunun içerisine ekleyin.
Daha sonra tuz ve şekerini ekleyerek karıştırın.
Kavanozun kapağını hava almayacak şekilde kapatın.
Kavanozun dış kısmını kağıt ile sardıktan sonra siyah bir poşetin içerisine koyun.
Kavanozu poşetle birlikte serin ve karanlık bir ortama yerleştirin. Burada 10 gün bekletin.
10 günün sonunda ev yapımı hardaliyeyi afiyetle içebilirsiniz.
|
|
Hardaliye (Kırklareli) Tarifleri Bilecik Yemekleri
|
|