Kısa URL: https://ml.md/lc17177
Gönderme Tarihi: 19.Ağu.2007
2,638 defa indirildi / yazdırıldı
300 gr. bal
Yarım kg. su
200 gr. tereyağı
400 gr. un
100 gr. antepfıstığı
Bir tencerede bal ile suyu birlikte kaynatarak sıcak tutun. Diğer tencerede tereyağını eritin ve kızmadan ateşten alın. Bir elinizle unu serpip öbür elinizle unu yağa yedirin. Tencereyi kısık ateşe oturtup, tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak helvayı 10 dakika kavurun. Fıstıkları katın.
Sıcak olan şurubu azar azar helvaya ekleyip topak kalmayıncaya kadar yedirin. Yeniden biraz kavurup, aynı işlemi yapın.
Un kokusu tümüyle gidince karıştırıp kapağım kapatın. Ateşten alın ve 30 dakika dinlenmeye bırakın. Dinlenmiş helvayı iyice taneleninceye kadar bir tahta kaşıkla ezmeden karıştırıp, servis yapın.
Not: Bu helvaya antepfıstığı yerine kabuğu soyulmuş badem, findık ya da çam fıstığı konulabilir.
Kısa URL: https://ml.md/lc121207
Gönderme Tarihi: 23.Kas.2016
1,387 defa indirildi / yazdırıldı
İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
Bir ölçü sade yağ (tereyağı)
2 ölçü un
3 ölçü şeker veya 2 ölçü bal
2 ölçü süt/su
Badem içi
Un tereyağda kısık ateşte pembeleşinceye kadar kavrulur. Bir aşamasında kabukları soyulmuş badem içleri de dahil edilerek onlarında kavrulması sağlanır. Ayrı bir kapta yapılan sütlü/sulu bal şerbeti soğuk olarak ateş yanarken kavrulmuş una katılarak karıştırılmaya devam edilir, suyu çekilince tencerenin kapağı kapatılıp 3-5 dakika dinlenmeye bırakılıp servis yapılır.
Not: Edirne'de askerler helva ile uğurlanıp, döndüklerinde de helva ile karşılandığı için bu tatlıya gaziler helvası denmiş. Ayrıca, sohbetlerde de ikram edilen gaziler helvası geleneksel sohbet tatlısı haline de gelmiş. Edirne'ye özgü olan ise bal ile hazırlanması.