Kısa URL: https://ml.md/lc55616
Gönderme Tarihi: 06.Eyl.2010
1,832 defa indirildi / yazdırıldı
Çiroz'un Mayıs Kanadı denilen büyük cinslerini ayırarak bunları 24 saat tuz içinde yatırınız. Sonra kulakları ile beraber bağırsaklarını çıkarıp kuyruklarından bir sicime çift çift bağlayınız. Fakat her sicimdeki çirozların 10 çiftten fazla olmamasına dikkat ediniz. İpe dizdiğiniz bu çiroz dizilerini suya atıp silke silke çok temiz olarak yıkayınız. Üstlerindeki kan tamamiyle çıkınca güneşli ve havadar bir yerde yapılmış olan sergiye asıp iyice kurumaya terk ediniz.
Not: Bu balıkların içinde (Lipari) denen yağlı cinsleri de vardır. Bunlar kolay kurumazlar, kuruyan balıkların içinden bunları ayıklayıp çıkarınız. Çiroz sergideyken ne kadar gündoğusu rüzgârını yerse o kadar beyaz olur. Bir de çirozları kuruturken daima yağmurdan korumak gerekir.
Kısa URL: https://ml.md/lc56066
Gönderme Tarihi: 15.Eyl.2010
1,710 defa indirildi / yazdırıldı
Kuru çiroz balığının başlarını koparınız ve karnının iki tarafında olan deri gibi yumuşak ve boş yerlerini de çıkarınız. Sonra çiroz balıklarını teker teker küle batırıp silkeleyiniz. Sonra bunların 40 - 50 adedini bir kağıda sararak ve yağlayarak rutubetsiz bir yere asınız. Bu şekilde çiroz balıkları 1 yıl kadar saklanabilir. Fakat saklanacak çiroz balıklarında asla rutubet kalmamasına ve karnının içindeki rutubeti bile yok edip silkeleyerek tamamen giderilmesine zorunluluk vardır.