Buldan Denizli'de Kavurgalar
Yard. Doç. Dr. Ramazan GÖKÇE
Bütün Anadoluda oldugu gibi Buldanda da uzun kış gecelerinde ve kuruyemisçiligin gelişmedigi eski dönemlerde özellikle çocukların isteklerini karsılamak için çesitli kavurgalar yapılmıstır. Bunların yapımında yine bölgesel olarak üretilen ürünlerden faydalanılmış ve böylece hem eglenilmis, hem de enerjisi yüksek gıdalar alınmıstır. Ailelerin ekonomik gücüne paralel olarak çesitlilikleri artan bu kavurgalar en basit olarak içindeki yagı tükenen bir yağ tenekesinde atesin üzerinde hazırlanan bir kavurga veya gözden çıkarılan bir toprak su ibriginin içinde hazırlanan bir kölleme olmustur. Öte yandan bölgede oldukça yaygın olarak yapılan bagcılık nedeniyle kuru üzümün her çesidi kavurgaların sahı olarak hep baş kösede kendine yer edinmistir.
Kavurgaların basında bugday, darı, nohut, susam, çitlembik kavurgaları, kavun, karpuz, kabak çekirdek kavurgaları, hashaş ezmesi en çok bilinenlerdir. Bunlardan özellikle hashaş ve susam ezmesi pekmezle veya sekerle beraber hazırlandıgında aynı zamanda bir çesit tatlı olarak da tüketilebilmektedir.
Haşlanarak yenilen kavurgalara haşlama esnasında veya yerken mutlaka tuz konmasından dolayı olsa gerek duzlama denmistir ve en çok bilinen duzlama; nohut, darı, bugday karısımıyla hazırlanan duzlamadır. Bazen bu karısıma börülce ve hatta fasülyenin de dahil oldugu görülür.
Kavurgalar bahsinde Buldan için kestanen bahsedilmez ise çok önemli bir konu eksik kalmış sayılır. Yayla Buldan için fasulye ile en önemli geçim kaynaklarından birisi olan kestane, hem haslaması, hem de kebabı ile ama öncelikle kokusu ile uzun kış gecelerinin muhabbet tellalıdır adeta. Sobalarında kuru mese yanan köy evlerinin heyecanlı sobalarının üstünde mahcubiyetinden olsa gerek, hemen kendini paralayı veren kestanenin kırk yıl hatırlı kahve kadar olmasa da oldukça itibarlı bir kış meyvesi oldugu kesindir. Ugradıgı evlerde mutluluk verici ve mevcut mutlulugun dozunu arttırıcı etkisi oldugu herkes tarafından kabul edilir.