Kısa URL: https://ml.md/lc24495
Gönderme Tarihi: 09.Haz.2008
2,848 defa indirildi / yazdırıldı
Ekili ovalarda yaşayan bu kuş, bizde en çok göç mevsiminde yakalanır. Mayıs ayında, Haziran başlarında büyük sürüler hâlinde Karadeniz'den Anadolu, Trakya kıyılarına giderler. Bıldırcınlar çok defa ancak birkaç metre yüksekten uçtukları için kıyılara gelişleri sırasında gerilen özel ağlarla yakalanırlar. Bu şekilde avlanan kuşlar canlı canlı kafeslere konarak şehirlere gönderilip satılır. Ancak kafes kuşu olmadıklarından hürriyetlerini kaybedince zayıflar ve lezzetlerinden kaybederler. Sonbaharda da Akdeniz kıyılan bıldırcınla dolup taşar. Av mevsimi sonbaharla kış başıdır. Bıldırcın da keklik gibi Türkiye'nin her yerinde bulunur. Göç mevsiminde ağ gerilerek yakalandığı gibi av tüfeğiyle de vurulur. Bıldırcınlara! sürü hâlinde sökün etmesine «curnata» denir.
Kısa URL: https://ml.md/lc53211
Gönderme Tarihi: 02.Tem.2010
2,622 defa indirildi / yazdırıldı
Geçici bir kuştur ve avların en beğenilenidir. Sonbaharda yağlı ve eti pek lezzetli olur. Bağ bıldırcını diğer cinslerine üstün tutulur. Ne kadar taze olursa o kadar iyidir. Fakat çok yağlı olduğu için sindirimi güçtür. Bunun için fazla miktarda yememelidir.
Kısa URL: https://ml.md/lc34402
Gönderme Tarihi: 08.Mar.2009
2,447 defa indirildi / yazdırıldı
Aşağı yukarı 100 - 120 gram arasında olan bu hayvanlar av etlerinin en makbulüdür. Bıldırcınlar, birinci geçit olan mayıs ayı ile ikinci geçit olan eylül - ekim arası olmak üzere yılda iki kez avlanmaktadır. Birinci geçitte avlanan mayıs bıldırcınları yağsız, ikinci geçit-tekiler ise yağlı ve çok lezzetli olurlar. Bir de ağla tutularak kafeste satılan bıldırcınlar vardır ki, bunlar zayıf olduklarından hiç makbul sayılmazlar. Bıldırcınları bekletmen hemen pişirmelidir.