Bamya Hakkında
Anadolujet Magazin
Yıllar önce bir çekim için bamya tarlası bulmamız gerekiyordu. İşte ilk kez o gün bamya topladım. Ne zaman ki bu tarlaya girdim işte o günden beri bamyanın tek bir tanesi boşa gitmez benim mutfakta.
Bilirim ki toplanması en meşakkatli sebzelerden. Gövdesini koruyan tüyler dalındayken oldukça haşin ve dokunanın canını fena yakabiliyor. Toplamayı bilmek ve dikkatli olmak gerekiyor. Genç taneler kendini gösterdiğinde de sekiz gün içinde toplanmazsa yemeklerde kullanılamayacak kadar büyümüş oluyor.
Anlayacağınız bamya yetiştiriciliği kolay değil. Hem çok faydalı hem de çiftçiliği meşakkatli olan bu sebzenin kıymetini iyi bilmek gerek.
Türkiyede zeytinyağlı veya etli yemeği yapılır. Konya tarafında çorbası, Trakya tarafında da turşusu ile sofralara zenginlik katar. Restoran menülerinde onu pek göremezsiniz.
Bamyanın Türkiyede birden çok çeşidi yetişiyor. Son 20 yıl içinde bamya bahçeleri imara açıldığı için küçüklüğümün o uçsuz bucaksız bamya tarlaları artık bir avuç kalsa da bölgelere göre hâlâ çeşitliliği devam etmekte.
Sultani Bamya: Marmara ve Ege
Bornova Bamyası (Manikürlü bamya): Ege Bölgesi'nde yetiştirilen Bornova bamyası sofralık ve konservelik bir çeşittir. Yapışkan bir sıvı oluşturmaması nedeniyle konserve değeri yüksektir.
Balıkesir Bamyası (Tombul bamya): Taze tüketime uygunluğu kadar konserve için de uygun olan bu çeşidin meyveleri etli, ancak çok çekirdeklidir.
Amasya (Çiçek) Bamyası: Açık yeşil renkli ve küçük meyvelidir. Çiçek bamyası genellikle kurutmalık olarak değerlendirilir.