|
Aşure Yapmanın Püf Noktaları |
|
merve x
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 03.12.2011
Mesajlar: 34 Şehir: Samsun |
Kısa URL: https://ml.md/lc70446
Gönderme Tarihi: 05.Arl.2011
6,775 defa indirildi / yazdırıldı
|
Elif Korkmazel
Aşurelik buğday, nohut, kuru fasulyeyi ayrı kaplarda ıslatın ve en az 6-8 saat suda bekletin.
Toz şekeri arzunuza göre ayarlayabilirsiniz. Şekeri aşurenin pişmesine yakın koymalısınız. Yoksa şeker dibine çöküp yanmasına neden olur. Şeker koyduktan sonra sürekli karıştırarak pişirmelisiniz.
Şeker yerine tatlandırıcı da kullanılabilir.
Kuru incir ve kuru üzüm aşurenin rengini bozacağından önceden haşlayıp suyunu süzerseniz rengi daha iyi olacaktır.
Kuru kayısıyı da doğrayıp üzerine suyu koyup bekletin. Aşureyi ocaktan olmadan 10 dakika önce içine koyun. Bu şekilde dağılmadan içinde daha güzel kalacaktır.
Pişen aşureyi kaselere koymadan önce biraz tencerede bekletin ve sonra kaplara boşaltın.
Aşurenizin çok güzel kokmasını isterseniz, benim annemim yaptığı gibi içine karanfil suyu koyun. 2 adet karanfili cezveye koyun bir taşım kaynatın ve süzüp bu mis gibi kokan suyu aşure tenceresine koyun.
Aşurenizin renginin beyaz olmasını isterseniz içine 1-2 çay bardağı süt koyabilirsiniz.
Aslında aşureyi yapmak çok uzun sürmez. Sabahtan başlayan hazırlıkla, akşama komşularınıza ikram edebileceğiniz nefis bir aşure yapabilirsiniz.
Dağıtma işi küçükken bana düşerdi, benim de çok hoşuma giderdi doğrusu...
Bu arada kız çocuğu olan her ailenin evde aşure pişirmesi gerekiyormuş. Anadolu'da bir nineden öğrenmiştim. Sebebi kısmetli evlilik yapabilmesi olsa gerek.
Evet umarım bir dahaki aşure gününe kadar evlerimizden bolluk bereket eksik olmaz.
Fotoğraf "Somuncu" tarafından gönderildi. 24.06.2022
|
Aşurede Aranan Özellikler |
|
asude
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 05.05.2014
Mesajlar: 49 Şehir: Torbalı İzmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc98002
Gönderme Tarihi: 05.May.2014
2,330 defa indirildi / yazdırıldı
|
Aşurede aranılan özellikler; İçerisine konan tüm gereçlerin pişmiş olması gerekir. Az pişmiş taneler ağza hoş gelmeyeceği gibi, kuru baklagiller az piştiğinde bağırsakta gaz yapacaktır. Çok pişen taneler ise dağılacağından hem görüntüyü bozacaktır, hem de aşurenin kıvamının katı olmasına neden olacaktır.
Tüm gereçlerin ölçülü olarak konmuş olması gerekir. Çok ya da az konan gereçler aşurenin bilinen tadını etkiler. Örneğin, fazla konan gül suyu ya da karanfil çok yoğun koku nedenle beğenilmeyebilir. Bir gerecin kokusu fazla hissedilmemelidir.
İçine konan bütün malzemeler renk uyumu içinde ve tane tane görünmelidir. İçerisine konan şeker miktarı, kişiye göre farklılık gösterse de genellikle çok yoğun olmamalıdır.
Aşurenin üzerine konan gereçlerin, servisten hemen önce konması gerekir. Aksi takdirde kuruyemişlerin ve tarçının etkisi ile rengi değişir. Renginin bozulmaması için, incir en son konur. Ayrıca badem de kabuğu ile konduğunda aşurenin rengini değiştirir. Bu nedenle soyularak ve inmesine yakın konması gerekir.
Aşurenin kıvamı genellikle, yoğun taneli çorba kıvamıdır. Çok yoğun olursa soğuduğunda daha da katılaşacaktır. Çok sulu veya çok yoğun olmamalıdır.
Saklama: Aşure kapağı kapalı olarak mümkünse buzdolabında saklanmalıdır. İki günden fazla bekletilmemelidir. Tahıllar pişirildikten sonra kısa sürede ekşir ve bozulur. Tekrar ısıtıldıklarında ise şekerinde etkisi ile tadı daha çabuk bozulur. Aşurenin üzerini süslemede kullanılan gereçler ıslandığında tadı bozulacağından, yeneceği zaman üzerine konmalıdır. Özellikle tarçın beklediğinde aşurenin rengini de bozar.
Fotoğraf "Somuncu" tarafından gönderildi. 24.06.2022
|
Aşure Yapmanın Püf Noktaları |
|
hido
Aşçıbaşı
Kayıt: 22.06.2017
Mesajlar: 29 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc126270
Gönderme Tarihi: 23.Haz.2017
953 defa indirildi / yazdırıldı
|
Hicri takvime göre Muharrem ayının onuncu günü yapılan aşure, rivayete göre Nuh Peygamber'in büyük tufandan sonra karaya ayak bastığında elinde kalan son malzemelerle yaptığı tatlıdır. Temel olarak su, buğday, nohut, kuru fasulye ve toz şekerden yapılan aşurenin pişen eve bolluk, bereket getirdiğine inanılır. Ne var ki aşure; saatler süren ritüelleri, süslemesi ve servisiyle çalışan kadınların ve gençlerin gözünü biraz korkutur. Oysa dikkat edilmesi gereken birkaç püf noktayla kolay ve lezzetli aşureler yapabilirsiniz.
Buğday, nohut ve fasulyenin çabucak pişmesi için bu bakliyatları mutlaka akşamdan ıslatın.
Bakliyatların pişme süreleri aynı olmadığı için hepsini ayrı ayrı tencerlerde pişirin.
Özellikle buğdayın pişerken kararmaması için içme suyu kullanın ve içine bir çay kaşığı karbonat ilave edin.
Aşurenin kararmaması için eğer kullanıyorsanız incir ve günkurusunu piştikten sonra ilave edin. İlla pişerken eklemek isterseniz de başka bir yerde kaynatıp suyunu süzdükten sonra ekleyin.
Portakal rendesi aşureye çok güzel bir aroma verir, tarifte yoksa bile mutlaka ekleyin.
Berrak ve açık renk aşure yapmak için 1 çay bardağı süt koyabilirsiniz.
Aşureyi pişirirken koyulaşan kıvamını açmak için bir kenarda devamlı sıcak su bulundurun.
Aşurede şeker kullanmak istemiyorsanız, tatlandırıcı kullanarak daha düşük kalorili olmasını sağlayabilirsiniz.
Şekeri aşurenin pişmesine yakın ilave edin ki, dibine çöküp yanmasın.
Aşurenin daha kıvamlı olması için normal süresinden 10-15 dakika daha fazla kaynatın.
Aşureyi kaselere paylaştırdıktan sonra süslemesini en az yarım saat sonra yapın. Böylece malzemelerin çökmesini engellemiş olursunuz.
Aşureniz piştikten sonra içine 3-4 adet karanfil atarsanız çok daha hoş kokulu olacaktır.
İsteğe göre aşureye gülsuyu da ilave ederek farklı bir aroma katabilirsiniz.
|
Lezzetli Aşure Yapmanın Püf Noktaları |
|
Somuncu
Türkçe Admin
Kayıt: 25.05.2007
Mesajlar: 5856 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc166009
Gönderme Tarihi: 11.Tem.2022
333 defa indirildi / yazdırıldı
|
Yapılan her yemek ya da tatlılarda bazı püf noktalarına sadık kalınarak hazırlandığında çok daha güzel sonuçlar alınabiliyor. Aşure yapmanın da bazı önemli püf noktaları var.
Aşure yapımında kullanılan bakliyatlar için uygulanabilecek bazı püf noktaları ile başlayalım. Aşure yapımında önem verilmesi gereken noktalardan biri hazırlanırken kullanılacak bakliyatların bir gece önceden suda bekletilmesi. Böylelikle ayrı ayrı sularda dinlenmeye bırakılan bakliyatlar içindeki gazlarını salınması sağlanıyor. Ayrıca aşurenin pişirme süresi oldukça kısalıyor ki, malzemelerin iyi pişmiş olması oldukça önemli. Ayrıca suda bekletilmiş bakliyatlar aşure pişirilecek tencereye eklenmeden önce iyice süzülmüş olmalı. Aşure yapılacak gün, hepsinin pişme süresi farklı olduğundan dolayı bakliyatlar ayrı ayrı pişirilmeli. Haşlanan bakliyatlar hiç suyu kalmayacak şekilde süzülmeli ve aşureye eklenmeli. Bakliyatlar ne kadar iyi süzülürse, o kadar berrak bir aşure elde edilir.
Diğer dikkat edilmesi gereken bir konu kesinlikle her aşamada iyi su kullanılması. Malzemeler arasında yer alan kuru incir, kuru kayısı ve sapları ayıklanan kuru üzümler ayrı ayrı kaplarda kısa süre haşlanmalı.
Aşure yaparken mevsim meyveleri ve yemişleri kullanılabilir. Buradaki püf nokta şudur; aşure içerisinde kullanılan kuru meyveler aşure pişirilirken tencereye en son atılmalıdır. Bunun sebebi incir, ceviz ve diğer kuru meyvelerin aşurenin rengini karartma riski. Bu sorunu ortadan kaldırmak için uygulanabilecek en iyi püf noktası ise inciri farklı bir tencerede haşlayıp aşureyi kapattıktan sonra içine eklemek. Bu sayede incirler renklerini çok fazla vermeyecektir.
Bir diğer önemli püf noktası ise; aşureyi pişirmek için büyük bir tencere seçmek olacaktır. Malzemeler eklendikçe tenceredeki yer daralacaktır. Bu nedenle tencere boyutu da önemli.
Mutlaka akıllarda tutulması gereken bir püf noktası daha var. Aşurenin rengi eğer koyu olduysa içine koyabileceğiniz çok az süt aşureye kıvam vermekle kalmaz, rengini de açar.
İsteğe bağlı olarak karanfil ve gül suyu da aşureye konabilir. Aslında aşureye lezzet katan ve güzel kokmasını sağlayan gül ve karanfil kokusudur. Bir cezvenin yarısına kadar su doldurulduktan sonra içine üç adet karanfil atıp, iyice kaynatılarak aşurenin altının kapanmasına yakın gül suyu ile birlikte dökülebilir.
Aşureyi nasıl bir kaseye koyduğunuz da önemli bir detay. Lezzeti kadar, sunum şekli de yapılan tüm yemekleri ve tatlıları bir adım daha öne çıkartır. Porselen kaseler kullanmak en ideali. Aşure servis edilirken porselen kaselerde sunmaya özen gösterilmeli. Komşulara dağıtacağınız aşureler için alternatif olarak alüminyum tatlı kasesi kullanabilirsiniz.
Aşureyi saklama kısmı da önemli bir detay. Aşure yenilinceye kadarki saklanma süresinde mutlaka üstü kapalı tutulmalı. Üstü açık bir şekilde bırakılan kaselerdeki aşure, dolaba konduğunda üzeri kuruyabilir. Ayrıca dolaptaki diğer kokuların aşureye geçmesi de söz konusu. Bu yüzden aşurenin üzeri streç bir film veya kapakla kapatılmalıdır.
|
Aşure Yapımını Püf Noktaları |
|
Somuncu
Türkçe Admin
Kayıt: 25.05.2007
Mesajlar: 5856 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc166938
Gönderme Tarihi: 27.Ağu.2022
384 defa indirildi / yazdırıldı
|
Aşurelik buğdayın iyi derecede pişmesi bir gece önceden suda bekletilmesi gerekir. Suda yumuşayan buğdaylar, aşurenin kıvam almasını kolaylaştıracaktır.
Nohut ve fasulye de bir gece önceden suda bekletilmelidir. Böylece bakliyatların gazı alınmış olur ve yerken rahatsızlık vermez.
Aşurenin kıvamını çok yoğun istemiyorsanız azar azar sıcak su ilave edin.
Aşurede şeker çok önemli ne çok şekerli ne de az şekerli olmamasına dikkat edilmesi gerekir.
Kuru bakliyatları haşlayacağınız suyun temiz su olmasına özen göstermelisiniz.
Aşureyi gül suyu ile tatlandırmak istiyorsanız ocaktan aldıktan hemen sonra 1 çorba kaşığı kadar ilave edilebilir.
Kuru incir aşurenin hem tadını hem de rengini değiştirir. Bu yüzden kuru inciri aşureyi pişerken değil süslerken kullanmalısınız.
Fotoğraf "gül" tarafından gönderildi. 31.07.2023
|
Aşurenin Püf Noktaları |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc173812
Gönderme Tarihi: 21.Ağu.2023
229 defa indirildi / yazdırıldı
|
Aşure yaparken bazı meyveler aşurenin rengini değiştirir, koyulaştırır. Kuru incir ve kuru üzüm bunların başında geliyor. İncirin aşureyi karartmamasını istiyorsanız inciri biraz sıcak suda bekletin. Ardından suyunu süzüp tencereye öyle ekleyin.
Nohut ve fasulye de bir gece önceden suda bekletin. Hem pişmesi hem de hazmı daha kolay olur.
Aşurenin rengini açmak için süt kullanılabilirsiniz.
Aşure içerisinde kuru meyveler, bakliyatlar olduğu için vitamin ve lezzet açısından kısık ateşte pişirin.
Nişasta aşureyi katılaştırıyor. Eğer bu konuda takıntılı değilseniz, aşure piştikçe katılaşan bir tatlı zaten nişastaya gerek kalmayacaktır. Bir de mutlaka büyük tencere seçin. Küçük dediğiniz meyveler bir araya gelince çoğalıyor.
|
Aşure Yapımının Püf Noktaları |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc174820
Gönderme Tarihi: 28.Ekm.2023
138 defa indirildi / yazdırıldı
|
Buğday, nohut, fasulye gibi kuruyemişlerin miktarını iyi ayarlayarak kıvamı kontrol edebilirsiniz. Kuruyemişleri ve kuru meyveleri önceden suda bekletin. Bu şekilde yumuşamasını sağlayarak aşurenin içinde daha iyi pişmelerini sağlayabilirsiniz.
Tatlı kaynarken zaman zaman karıştırarak ve karıştırırken de oldukça dikkat ederek malzemelerin yanmasını ve yapışmasını engelleyebilirsiniz. Şekerin tamamını eklemek yerine önce az bir miktarını ekleyin, tadını kontrol edin ve ihtiyaç duyarsanız daha fazlasını ekleyin. Sütü de aşamalı olarak ekleyerek miktarını ayarlayabilirsiniz.
Kaynattıktan sonra ocaktan almadan karıştırmayı bırakın ve biraz dinlendirin. Böylece malzemelerin birbiriyle daha iyi uyum yakalamasını sağlayabilirsiniz. Soğuması için oda sıcaklığında bekletin ve ardından buzdolabına kaldırın. Soğuduktan sonra üzerini istediğiniz şekilde süsleyebilirsiniz.
Aşurenin içine incir ekledikten sonra tencereye bir miktar süt ekleyerek tatlının rengini açabileceğinizi unutmayın. Böylelikle hem kremamsı bir kıvam yakalar hem de açık ve hoş bir renk elde edersiniz.
Tatlının içine karanfil eklemek istiyorsanız aşureyi pişirmeden hemen önce, az miktarda karanfili 1 fincan suyun içinde kaynattıktan sonra bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Bu tatlıyı yaparken bu faktörlere dikkat ederek lezzetli bir sonuç elde edebilirsiniz.
Buğdayın yumuşaması için en az 8 saat suda bekletilmesi gerekir. Bu sayede yiyeceğin pişme süresi kısalır ve tam kıvamında olması sağlanır. Aşure yapımında kullandığınız buğdayın çok iyi ve kıvamlı pişmesi için bir önceki akşamdan suda bekletilmesi gerekir. Eğer nohut ve fasulye de kullanacaksanız aynı işlemi uygulamanız önerilir.
Aşurenin akışkan ve berrak olması için hem bakliyatı hem de tahılı güzel bir şekilde haşlayıp süzmeniz gerekir. Bu sayede aşure içinde yer alan malzemeleri rahat bir şekilde ayırt edebilirsiniz.
Karıştırma sıklığını azaltın. Kaynatırken sürekli karıştırmak, buğdayın nişastasının çıkmasını engelleyebilir. Bu nedenle sık sık karıştırmak yerine ara ara kontrol etmek yeterlidir.
Tencereye ekleyeceğiniz kuru kayısı ve kuru inciri de suda bekletin. Bu sayede yumuşacık bir kıvam elde edersiniz. Bol malzemeli ve su talep eden bir tatlı olduğu için kullanacağınız tencerenin büyük olması gerekir. Böylelikle kıvamını kontrol edebilirsiniz.
|
Aşure Yapımının Püf Noktaları |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc176527
Gönderme Tarihi: 21.Şub.2024
225 defa indirildi / yazdırıldı
|
Nefis bir aşure için ilk adım, aşure malzemesi olan bakliyatları bir gece öncesinden yüzmeye bırakmaktır. Bir gece öncesinden yüzme keyfine bırakılan bakliyatlar, tahmin edersiniz ki çok daha mutlu olup size de çok daha fazla lezzet verecektir! Siz de bakliyatları aşure yapmadan bir gece önce suda bekleterek aşurenin pişme süresini kısaltabilir, bakliyatların gaz yapma sorununu engelleyebilirsiniz.
Aşurenin daha lezzetli olması için uygulayabileceğiniz en basit taktiklerden biri de buğdayı gece boyunca beklettiğiniz suyu pişirme sırasında kullanmaktır. Bu sayede aşurenin daha iyi bir kıvama ve lezzete sahip olmasını sağlayabilirsiniz.
Aşure yapımında da tıpkı pilavda olduğu gibi tane tane bir sonuca ulaşmak önemlidir aslında. Haşlama süresini aşarsanız malzemelerin dağılmasına ve aşure kıvamının lapa bir hal almasına neden olursunuz. Bunun için tüm malzemeleri sadece sertlikleri gidene kadar haşlamaya dikkat edin.
Sunum perileri buraya uçuşsun, aşure rengi de sizden sorulsun! Aşurenin renginin de iştah kabartmasını istiyorsanız haşladığınız buğdayları; kuru üzüm, kuru kayısı gibi meyveleri birkaç kez süzüp tencereye öyle eklemeye dikkat edin. İyi bir renk elde edebilmek için bir diğer önemli nokta olarak da kuru incirleri sadece aşure üzerini süslemek için kullanmaktır. Eğer ki kuru incirleri illa aşure içinde kullanmak istiyorsanız ayrı bir tencerede kaynatıp suyunu iyice süzdükten sonra ekleyebilirsiniz. Bu sayede aşure renginin koyulaşmasını önleyebilirsiniz.
Aşurenin her bir malzemesinin tam kararında pişebilmesi için malzemelerin sırayla eklenmesi önemlidir. Bunun için sırasıyla buğday, bakliyatlar ve meyveleri ekleyebilirsiniz. Böylelikle ideal bir kıvam ve lezzet elde edebilirsiniz.
Aşure kıvamını bir türlü ayarlayamıyorsanız su ve buğday dengesini yapamıyor olabilirsiniz. Eğer ki suyu az eklerseniz buğday, olan suyun tamamını çeker ve aşure kıvamı katılaşır; suyu fazla eklerseniz buğday, olan suyun tamamını çekemez ve kıvam sıvıklaşır. İdeal bir kıvam için 2 su bardağı kadar haşlanmış buğdaya 3,5 su bardağı su ekleyerek tam kıvamında bir sonuca kavuşabilirsiniz.
Aşure yapımında sık karşılaşılan sorunlardan biri de aşurenin dibinin tutmasıdır. Tüm lezzeti doğrudan olumsuz etkileyen bu duruma karşı şimdi vereceğimiz sırrı mutlaka not alın deriz! Aşure yaparken şeker eklemekte biraz aceleci davranıyorsanız bu alışkanlıktan derhal vazgeçmekte fayda var. Aşure şekerini pişmeye yakın bir sırada ekleyerek şekerin karamelize olmasını dolayısıyla da tencere dibinin tutmasını engelleyebilir, nefis bir sonuca ulaşabilirsiniz.
|
Aşure Pişirirken Dikkat Edilecekler |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc177490
Gönderme Tarihi: 26.Nis.2024
73 defa indirildi / yazdırıldı
|
Aşurelik buğdayın iyi derecede pişmesi bir gece önceden suda bekletilmesi gerekir. Suda yumuşayan buğdaylar, aşurenin kıvam almasını kolaylaştıracaktır.
Nohut ve fasulye de bir gece önceden suda bekletilmelidir. Böylece yerken rahatsızlık vermez.
Aşurenin kıvamını çok yoğun istemiyorsanız azar azar sıcak su ilave edin.
Aşurenin kararması için buğday pişerken içme suyu kullanın ve içine bir çay kaşığı karbonat ilave edebilirsiniz. Ayrıca incir, kayısı, kuru üzüm gibi diğer malzemeleri ayrı ayrı pişirip, süzüp ilave etmelisiniz. Ya da ayrı ayrı kaselerde sıcak suda bekletmelisiniz. Daha beyaz olması için aşureye ılık süt ekleyebilirsiniz.
Aşurede şeker çok önemli ne çok şekerli ne de az şekerli olmamasına dikkat edilmesi gerekir.
Kuru bakliyatları haşlayacağınız suyun içme suyu olmasına dikkat edin.
Aşure bol malzemeli ve çok su isteyen bir yiyecek olduğu için, pişirme tencerenizi mümkün olduğunca büyük seçmelisiniz.
İncir eklemek isteyenler ise; son aşamada eklemelidir; çünkü incir aşurenin rengini bir miktar koyulaştırma özelliğine sahiptir.
Karanfil eklemek istediğinizde, aşureyi pişirmeden önce birkaç adet karanfili 1 fincan suda kaynatıp suyunu ekleyebilirsiniz.
Aşure kısık ateşte pişirilmelidir. Kısık ateşte ağır ağır pişen aşure daha lezzetli olur.
Aşureyi gül suyu ile tatlandırmak isterseniz, ocaktan aldıktan sonra 1 çorba kaşığı kadar ilave edebilirsiniz.
Aşureyi dilediğiniz gibi süsleyebilirsiniz...
|
|