Kısa URL: https://ml.md/lc150562
Gönderme Tarihi: 16.May.2020
321 defa indirildi / yazdırıldı
Afyonkarahisar İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
Ön Hamur için:
160 Gr Un
1 Tatlı Kaşığı Şeker
30 Gr Yaş Maya
1 Çay Kaşığı Tuz
Bir Miktar Su
Ana Hamur için:
320 Gr Un
2 Adet Orta Boy Patates
2 Çay Kaşığı Tuz
Bir Miktar Su
Bir gece önceden maya diye adlandırılan ön hamur hazırlanır.
Yaş maya şeker ve ılık su ile eritilir.
Un, tuz ve eritilmiş yaş maya el dayanabilecek kadar sıcak su ilavesiyle hamur eli yapışmayacak bir hale gelene kader yoğrulur.
Hamurun üzerine biraz un serpilip kalın bir bezle örtülür ve oda sıcaklığında ertesi güne kadar bekletilir.
Ana hamuru hazırlamak için una haşlanmış ve rendelenmiş patates ve tuz eklenip el dayanabilecek kadar sıcak suyla karıştırılır.
Bir gece önceden hazırlanmış olan maya (ön hamur) eklenip hamur özleşene kadar yoğrulur.
Üzerine un serpilerek kalın bir bezle kapatılarak mayalanmaya bırakılır.
Hamur yaklaşık iki katı büyüklüğe eriştiğinde mayalanan hamur alınıp el ile yuvarlak şekil verilir.
Unlanmış bir tepsiye yerleştirilir.
Yaklaşık 20-25 dk. son olgunlaşmaya bırakılır.
Süre sonunda kabaran ekmek hamurunun tam merkezine parmak uçları yada bir bıçakla derince bastırılıp 220-240 derecede ısıtılmış fırında yaklaşık 40 dk. pişirilir.
Kısa URL: https://ml.md/lc53356
Gönderme Tarihi: 07.Tem.2010
7,850 defa indirildi / yazdırıldı
Gazi Üniversitesi Türk Halkbilimi Araştırma ve Uygulama Merkezi
Yarım çuval un
10 kilo patates
Yarım kilo acı maya
2 avuç tuz
Aldığı kadar ılık su
Patatesler haşlanır, soyulur ve ezilir. Üzeri örtülerek bir kenarda bekletilir. Küçük bir kabın içine acı maya koyulur. Üzerine un ve ılık su dökülerek maya yoğrulur. Üzeri örtülür ve mayalanması için sabaha kadar bekletilir. Ekmeği fırına atmadan iki saat önce hamur yoğrulmaya başlanır. Tekneye un elenir. Un teknenin bir tarafında bekletilir. Patates sıcak suyla önce karıştırılır, böylelikle patates ısınmış olur. Maya patatesin üzerine dökülür, karıştırılır. Karılan bu hamurla teknenin diğer tarafındaki un yavaş yavaş yoğrularak birleştirilir. Su dökerek suyunu alıncaya kadar yaklaşık bir saat yoğrulur. Hamur kıvama gelince tekneden alınır. Ersiyanla teknenin kenarları temizlenir. Hamurun üzerine un serpilir. Mendille üzeri örtülür. Yazın teknenin üstü ince, kışın ise kalın battaniyelerle kapatılır. Bir saat kadar hamurun kabarması beklenir. Hamurun kabardığını anlamak için hamurun üzerine bastırılır. Elle yapılan çukur tekrar doluyorsa hamur kabarmış demektir. Bu arada ekmekler fırında pişeceğinden fırın odun ateşiyle yakılır. Hamurlara ekmek şekli verildikten sonra odun ateşiyle yakılan, ısıtılan ve közlerinden temizlenen fırına üzeri unlanmış kürek yardımıyla ekmekler atılır.
Not: Afyonda ekmekler mahalle fırınlarında yapılmaktadır. Mahalle fırınlarında ekmek yapmak için ise sıra alınır. Afyonda bu işleme nöbet alma denir. Ekmekler piştiğinde fırıncıya bir ekmek parası tutarında hak parası verilir. Günümüzde bu tutar iki liradır.