|
|
Zencefil |
|
çelik çomak
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.04.2016
Mesajlar: 31 Şehir: Yozgat |
Kısa URL: https://ml.md/lc136511
Gönderme Tarihi: 27.Ağu.2018
551 defa indirildi / yazdırıldı
|
Zencefil uzak doğu ülkelerinde yemeklerden, çaylara, kurabiyelere, keklere kadar bir çok ürüne katkı maddesi olarak kullanılıyor. Ülkemizde genelde çay için satın alınıp tüketiliyor. Bazı kişiler acı olarak nitelendirsede, rahatlatıcı bir tadının olduğu söylenebilir. Çayını içmekle kalmayıp, demlediğiniz zencefilleri yiyebilirsiniz de. İçtiğiniz bir bardak normal çayın içine, ince bir dilim zencefili dilimleyip deneyebilirsiniz.
Zencefil, miğde bulantısı/hazımsızlığı, baş dönmesi, eklem iltihaplanmaları, kolik hastalığı, soğuk algınlığı, grip gibi rahatsızlıklarda faydalı olduğu bilinmektedir. Taze zencefil; % 80 su, % 2 protein, % 1 yağ, % 12 nişasta, kalsiyum, fosfor, demir, B ve C vitamini içermektedir.
Antiseptik özelliği kanın temiz kalmasını sağlar.
Kanın yapısını daha akışkan hale getirir (ki bu kalbin daha rahat çalışması demektir), kalp ritminin düzene girmesini sağlar.
İştah açıcıdır, mideyi düzenler, mide bulantılarını giderir, mide ağrılarında ve hazıksızlıkta iyi bir seçimdir.
Barsaklarda biriken ve atılamayan gazların atılmasını kolaylaştırır.
İyi bir antioksidandır, oksitleri temizler dışarıya atılmasına yardımcı olur.
Solunum yollarını açar, vücutta sıcaklık ve terleme meydana getirir, özellikle romatizmal hastalıklarda bin yıllardır kullanılmaktadır.
Baş ağrılarını giderici özelliği vardır, uykuyu rahatlatır. -Kandaki kollesterolu diğer bir çok bitkiye nazaran daha fazla oranda düşürür.
Çay yapımında kullandığınız bitkileri, aromaları tükenene kadar, bir kaç defa demleyerek tüketebilirsiniz.
|
Zencefil |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc175657
Gönderme Tarihi: 24.Arl.2023
168 defa indirildi / yazdırıldı
|
Zencefil, 'Zingiber officinale' adıyla bilinen bir bitki türüdür ve özellikle Güneydoğu Asya kökenlidir. Zencefil, baharat olarak kullanılan ve aynı zamanda çeşitli sağlık faydalarıyla da bilinen bir bitkidir. Yemeklere tat ve aroma katmak için kullanılabildiği gibi, geleneksel tıpta da çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılmıştır. Zencefil, binlerce yıldır Asya kökenli geleneksel tıpta kullanılan ve çeşitli sağlık faydaları ile ilişkilendirilen bir bitkidir. Zencefil, ufak bir bambuya benzeyen bol sulu bir bitkinin kökü. İnsanlık tarihinde 3000 yıldan uzun bir süredir bilinip kullanılıyor. Tarih boyunca Asurlulardan Babillilere, Mısırlılardan Romalılara pek çok farklı uygarlığın mutfağında kullanılan bir baharat olmuş. Çin'in güney bölgelerinde ve Hindistan'da yetişiyor. Asya mutfağında, kuru baharat karışımlarından sonra en yaygın kullanımı olan baharat.
Asya ülkelerinde çoğunlukla taze olarak tüketiliyor. Orta Doğu ve Avrupa'ya kervan yollarıyla ulaştığında kuru kökler halinde olduğu için, buralarda zencefili kuru olarak kullanma geleneği yaygınlaşmış. Zencefil ekildikten 9-10 ay sonra, tam olgunluğa ve ideal lif oranına ulaştığında hasat ediliyor. Güneşte kuruyana kadar bekletiliyor. En kaliteli ürünü elde etmek için kurutulmadan önce kabuğu soyuluyor. Kabuğu soyulmadan kurutulanlar ise ikinci kalite sayılıyor. Kurutulmuş zencefil kök olarak ya da öğütülmüş toz şeklinde baharatçılardan temin edilebilir. Satın alırken kalitesine dikkat edin. Düşük kaliteli zencefilin tadı çok keskin, dokusu fazla lifli olur. Kaliteli bir zencefilde ise limonsu notalar kolaylıkla hissedilir. Kökleri evde öğütmeniz biraz zor olabilir. Dolayısıyla tercihen öğütülmüş, toz şeklinde ve kısa sürede tüketebileceğiniz az miktarlarda satın alın. Bitki çayı gibi kaynatarak kullanacağınız durumlarda ise kök zencefili tercih edebilirsiniz. Hava almayan cam kavanozlarda kurutulmuş kök zencefili en az 2 yıl boyunca saklayabilirsiniz.
|
|
Zencefil Tarifleri Diğer Konular
|
|