Yiyiniz iciniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
lezzetler.com yemek tarifleri paylaşım sitesi

Yemek Tarifleri > Diğer Konular > Yumurta (2 adet - 131,688 defa bakıldı)

Yumurta


Fotoğraflı Yemek Tarifleri

Ana Sayfa
Video Yemek Tarifleri
Yemek Galerileri
Ana Yemek Tarifleri
Tatlı Tuzlu İkram Tarifleri
Yöresel Yemek Tarifleri
Geleneksel Yemek Tarifleri
Etnik Yemek Tarifleri
Dünya Mutfaklarından Yemek Tarifleri
Diyet Yemek Tarifleri
Markalardan Yemek Tarifleri
Bebek Yemek Tarifleri
Vejetaryen Yemek Tarifleri
Osmanlı Yemek Tarifleri
Kamp Yemek Tarifleri
Sebze Yemek Tarifleri
Meyve Tarifleri
Kırmızı Et Yemek Tarifleri
Av ve Kümes Etleri Tarifleri
Balık ve Deniz Ürünleri Yemek Tarifleri
Sakatat Yemek Tarifleri
Çerez Tarifleri
Tahıl Yemek Tarifleri
Diğer Malzemelerden Yemek Tarifleri
Pişirme Yöntemlerine Göre Yemek Tarifleri
Tatlarına Göre Yemek Tarifleri
Kolay Yemek Tarifleri
En Yeni Yemek Tarifleri
Malzemeye Göre Arama
Genel Konular
Besinlerin Değerleri
Şifalı Bitkiler
Aşçılığın Püf Noktaları
Sofra Düzeni ve Servis
Mutfak Takımları
Yemek Hakkında Sözler
Yemek Rüyaları
Yemek Fıkraları
Diğer Konular
Sağlık Konuları
Site Hakkında
Makaleler
Söyleşiler
Anketler
Mütevazı Lezzetler®

Üye Girişi
Üye Ol


Yumurta

reyyan
Şef Aşçıbaşı
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 01.09.2009
Mesajlar: 52
Şehir: Ankara
Kısa URL: https://ml.md/lc40243
Gönderme Tarihi: 01.Eyl.2009
2,171 defa indirildi / yazdırıldı




Hindi, kaz, ördek, tavuk gibi hayvanların yumurtaları yenebilirse de, tatlı ve pastacılıkta esas olarak kullanılan tavuk yumurtasıdır. Yumurta tatlı ve pastacılığın her bir bölümünde kullanılması zorunlu olan bir maddedir. Yalnız bu zorunluluk, bütün yumurta, yalnız sarısı ya da beyazı gibi yapılacak olan hamur veya kremanın çeşidine göre değişebilir. Tavuk yumurtalarının ağırlıkları 45 ilâ 70 gram arasında olup ortalaması 53 gramdır. 53 gram ağırlığındaki taze bir yumurtanın 16 gramını sarısı. 31 gramını beyazı ve 6 gramını da kabuğu oluşturur. Yumurtalar bayatladıkça, içlerinde bulunan suyun buharlaşması sonucu, ilk zamanlarda ağırlıklarından günde birer gram kaybetmek suretiyle boşalırlar. Bu nedenle ele ağır gelen yumurtalar taze demektir. Bileşimlerinde de yağlı maddelerden başka albümin ve demir bulunduğu gibi fosfatlı maddelerden de lâsetin vardır, bu madde yumurtanın esas kuvvetini teşkil eder. Bir de yumurtalarda taze ve bayatı ayırt işlemi vardır. Bu ayırmayı iki ayrı usulde yapmak mümkündür
Birinci usul: Yumurtalar içine, yüzde 10 oranında tuz karıştırılmış suya atıldıklarında : günlük iseler suyun dibine çökerler. 3-5 günlük iseler suyun ortasında kalırlar. Bayat olan yumurtalar da suyun yüzüne çıkarlar.
İkinci usul: Bir ampulün girebileceği bir kutunun altına 25 kuruş büyüklüğünde bir yuvarlak delik açtıktan sonra bir kordon aracılığıyla uzanan ampuiu bu kutunun içine sokmalı ve cereyanı açmalıdır. Sonra da yumurtaları kutunun altındaki küçük delikten sızan ışığa tutarak muayene etmelidir. Yumurtalar saydam bir pembelik gösterir ve baş topaç kısımlarında hiç boşluk görünmez ise günlük, belli belirsiz bir boşluk varsa 3 - 5 günlük ve o boşluk ne kadar fazlalaşırsa yumurta o oranda bayat demektir, içinde siyah lekelerle bulanıklık görülen yumurtalar ise kokmuş demektir. Bunlardan başka bir de taze olmalarına rağmen saman kokcn yumurtalar vardır., Bunlardan bir tanesi bile, herhangi bir hamur ya da kremanın içine karıştırılırsa, elde edilen pasta ya da kremayı güç yenilebi-lecek bir duruma'sokabilir. Bu da yumurtaların talaş içinde muhafazası gerekirken, bazı köylülerin yumurtaları saman içinde saklamalarından ileri gelmektedir.
Bayat yumurtaların kullanılıp kullanılmaması durumuna gelince: Her ne kadar yumurtanın tazesi yararlı ise de, zorunlu hallerde bu gibi yumurtaları da kullanmakta bir sakınca yoktur.



Yumurta

gül
Şef Aşçıbaşı
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638
Şehir: izmit
Kısa URL: https://ml.md/lc167686
Gönderme Tarihi: 03.Ekm.2022
265 defa indirildi / yazdırıldı




Yumurta, anne sütünden sonra insanın ihtiyacı olan tüm besin öğelerini bulunduran tek besin kaynağıdır. A, D, E ve B grubu vitaminleri önemli oranda içeren yumurta, içinde bulunan kolin sayesinde beyin fonksiyonlarının yerine getirilmesinde önemli rol oynar. Öyleyse, haydi anneler sağlıklı ve başarılı çocuklar için günde 1 yumurta... Hayvansal kaynaklı bir besin olmasına rağmen yumurtanın yağ içeriği düşüktür. Yani yumurtada kalp damar hastalıkları için risk faktörü olan doymuş yağ asitleri ve toplam yağ miktarı azdır. Yapılan araştırmalar kahvaltıda yumurta tüketiminin vücut yağlarının yakılmasında önemli rol oynadığını ortaya koydu. Öyleyse, her sabah 1 yumurta... Yumurta sarısı, D vitamini sağlayan birkaç besinden biridir ve güneş ışınlarından da yeterince faydalanıldığı taktirde yumurta özellikle çocuklarda D vitamini eksikliğine bağlı kemik bozukluğu oluşmasını engeller. Öyleyse, haydi anneler her gün çocuklarımıza 1 yumurta... Yumurta, demir ve çinko gibi sağlığımız açısından önem taşıyan mineralleri de içerir. Demir, kan yapımı için gereklidir. Ayrıca demirin büyüme, gelişme ve hastalıklardan koruma rolü vardır. Yetersizliği de çocukların öğrenme yeteneğini ve okul başarısını azaltır. Öyleyse, haydi anneler sağlıklı başarılı çocuklar için günde 1 yumurta... Yumurtadaki kolesterolden korkmayın. Yumurtanın kandaki zararlı kolesterolü düşürücü, faydalı kolesterolü artırıcı etkisi vardır. Kolesterol insanlar ve tüm hayvanlarda vücutta sentezlenen yağ benzeri bir maddedir. Sinir liflerinin yalıtımı hücre duvarlarının bütünlüğünün sağlanması, D vitamini sentezi, çeşitli hormonların ve sindirim salgılarının oluşumu için gerekli bir maddedir.
Yumurtadaki protein tüm besinler içinde en kalitelidir. Yumurtada proteinin biyolojik yararlığı yüzde 100 iken bu değer sütte yüzde 85, balıkta yüzde 76, sığır etinde yüzde 74'te kalmaktadır. Öyleyse, her sabah bir yumurta... Dikkat! Hayvansal proteinden mahrum yaşıyoruz. Dengesiz besleniyoruz. AB ülkelerinde yıllık kişi başına yumurta tüketimi 270 adet, İsrail'de 330, Yunanistan'da 180 adet, Türkiye'de ise 100 adedin altındadır. Bu nedenle ülkemizde hayvansal protein eksikliğinden kaynaklanan sorunlar gittikçe artmaktadır. Yumurta dışarıdan hiçbir destek almadan bir canlı oluşturabilecek güç ve kabiliyettedir. Yumurta, ambalajı hayvan tarafından yapılan tek gıda maddesidir. Bu nedenle ticari hileye tamamen kapalıdır. Öyleyse, her gün bir yumurta.
Kaz yumurtası tıpkı ördek yumurtası ve tavuk yumurtası gibi anne sütü haricinde insan vücudu için gerekli olan tüm besin öğelerini içeren tek besindir. Protein, demir, fosfat gibi mineralleri içerir.







Yumurta Tarifleri Diğer Konular



(2 adet Yumurta 131,688 defa bakıldı)

1 2

lezzetler.com
Site Hakkında
Kullanım Kuralları
Üyelik Kuralları
Gizlilik Bildirimi
Hediyeli Üyelik
Alan Adlarımız
Bölümler
Yemek Kitapları
Mütevazı Lezzetler® Yemek Kitabı
Mütevazı Lezzetler® İkramlar
Mütevazı Lezzetler® Kurabiyeler
Mütevazı Lezzetler® Çorbalar
Mütevazı Lezzetler® Pilavlar
Mütevazı Lezzetler® Videoları
Mütevazı Lezzetler® Fotoğrafları
Mütevazı Lezzetler®
Mütevazı Lezzetler® Sertifikaları
Mütevazı Lezzetler® Türkçe
Mütevazı Lezzetler® Azəricə
Mütevazi Lezzetler® English
Mütevazi Lezzetler® Español
Mütevazi Lezzetler® Deutsch
Mütevazi Lezzetler® Français
Mütevazi Lezzetler® Italiane
Скромные Вкусы® Русский
لذيذ المتواضع ®عربية
Video Sunucuları
video.lezzetler.com
video.ml.md
Youtube
Dailymotion
Facebook
İzlesene
Mynet
Sosyal Medya
lezzetler.com facebook uygulaması
lezzetler.com facebook sayfası
lezzetler.com twitter sayfası
Mütevazı Lezzetler® facebook sayfası
Mutevazı Lezzetler® twitter sayfası