Yiyiniz iciniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
lezzetler.com yemek tarifleri paylaşım sitesi

Yemek Tarifleri > Diğer Konular > Yerelması (4 adet - 100,034 defa bakıldı)

Yerelması


Fotoğraflı Yemek Tarifleri

Ana Sayfa
Video Yemek Tarifleri
Yemek Galerileri
Ana Yemek Tarifleri
Tatlı Tuzlu İkram Tarifleri
Yöresel Yemek Tarifleri
Geleneksel Yemek Tarifleri
Etnik Yemek Tarifleri
Dünya Mutfaklarından Yemek Tarifleri
Diyet Yemek Tarifleri
Markalardan Yemek Tarifleri
Ustalardan Yemek Tarifleri
Bebek Yemek Tarifleri
Vejetaryen Yemek Tarifleri
Osmanlı Yemek Tarifleri
Kamp Yemek Tarifleri
Sebze Yemek Tarifleri
Meyve Tarifleri
Kırmızı Et Yemek Tarifleri
Av ve Kümes Etleri Tarifleri
Balık ve Deniz Ürünleri Yemek Tarifleri
Sakatat Yemek Tarifleri
Çerez Tarifleri
Tahıl Yemek Tarifleri
Diğer Malzemelerden Yemek Tarifleri
Pişirme Yöntemlerine Göre Yemek Tarifleri
Tatlarına Göre Yemek Tarifleri
Kolay Yemek Tarifleri
En Yeni Yemek Tarifleri
Malzemeye Göre Arama
Genel Konular
Besinlerin Değerleri
Şifalı Bitkiler
Aşçılığın Püf Noktaları
Sofra Düzeni ve Servis
Mutfak Takımları
Yemek Hakkında Sözler
Yemek Rüyaları
Yemek Fıkraları
Diğer Konular
Sağlık Konuları
Site Hakkında
Makaleler
Söyleşiler
Anketler
Mütevazı Lezzetler®

Üye Girişi
Üye Ol


Yerelması

asil
Şef Aşçıbaşı
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 10.03.2009
Mesajlar: 39
Şehir: İstanbul
Kısa URL: https://ml.md/lc34454
Gönderme Tarihi: 10.Mar.2009
1,802 defa indirildi / yazdırıldı




Ekim - nisan arası bulunmaktadır. En makbulleri Karagöz denen yerlileridir. Bunlar yuvarlak olurlar. Bursa'lar ise uzun ve biçimsiz olmaları dolayısıyle makbul sayılmazlar. Yüzer gramlarında 77 kalori vardır.


Yer Elması

Cankat
Şef Aşçıbaşı
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 04.04.2009
Mesajlar: 725
Şehir: İzmir
Kısa URL: https://ml.md/lc85853
Gönderme Tarihi: 17.Oca.2013
1,597 defa indirildi / yazdırıldı




Anadolujet Magazin

Yer elması (helianthus tuberosus), sarı renkte çiçek açan ve toprak altında patatese çok benzeyen, yumruları olan bir kök sebze türüdür.
Bizde yerelmasının zeytinyağlısı yapılır, etli yemeği ve çorbası da kış sofralarında yer alır. Öksürüğü ve mafsal ağrılarını kestiği, cildi güzelleştirdiği, kansızlığa iyi geldiği, vücut direncini artırdığı, idrar söktürdüğü ve kabızlığa iyi geldiği kabul görür. Ezilip lapa haline getirilen yer elması yumruları, şişik ve morlukların üzerine konulursa süratle cilt dokusunu eski haline getirir.
Bilimsel olarak besin değerinin yüksek, kalori değerinin düşük olduğu ispatlanmıştır. Bu özelliği yer elmasını ideal bir diyet besini yapar. Yer elması 17. yüzyılın başında Brezilya’dan Avrupa’ya getirildi. Tadı enginarı andırsa da aslında ayçiçeği ailesinin bir ferdidir. Patatesi oluşturan nişastanın tersine yer elmasını oluşturan insülin, şeker hastalarını olumsuz olarak etkilemez. Dolayısıyla şekeri yüksek olanlar, patatese alternatif olarak bu bitkiyi rahatlıkla tüketebilirler. Son olarak yer elmasının tarımının son derece kolay, soğuğa ve zor şartlara uygun bir bitki olduğunu da ilave edelim.


Yerelması

eminn
Aşçıbaşı
Aşçıbaşı

Kayıt: 05.04.2016
Mesajlar: 29
Şehir: Samsun
Kısa URL: https://ml.md/lc136473
Gönderme Tarihi: 26.Ağu.2018
526 defa indirildi / yazdırıldı




Toprak altındaki yumru şeklindeki kökleri yenilen yer elması, sağlığımız açısından benzersiz faydalar taşıyan bir bitkidir. Latince ismi “Helianthus tuberosus”dur, papatyagiller ailesinin ayçiçeğigiller cinsindendir. Küçük sarı çiçekleri tıpkı ayçiçeğine benzer. Anavatanı Kuzey Amerika ve Kanada’dır, 17. yüzyıldan itibaren bütün dünyaya yayılmıştır. Avrupa’da ve Türkiye’de yaygın yetiştirilir. Yer elmasının kökü patatesi, ya da zencefili andıran bir bitkidir. Tadı ve dokusu turpa benzer, ancak keskin bir tadı yoktur. Çiğ olarak yenir, ya da zeytinyağlılarda, et yemeklerinde ve salatalarda tüketilir.
Yer elması Fruktooligosakkarit ve inulin içerir. Bağırsaklarımızdaki faydalı bakterileri destekler, bu özelliği ile probiyotiktir. Yapılan araştırmalarda inulinin çeşitli kanser türlerinin engellenmesinde, kan şekerini dengelemede, trigliseridlerin ve kötü kolesterolün düşmesinde etkili olduğu görülmüştür. Ancak inulin gaz yapabilir.
Birçok vitamin ve mineralden zengin olan yer elmasının 100 gramında 3.4 mg demir bulunur ki, bu günlük demir ihtiyacının yaklaşık %40'ını karşılamaya yeterlidir. Yer elması en iyi potasyum kaynaklarının başında kabul edilen muz'dan daha fazla potasyum içerir. Potasyum kalp sağlığını korur ve kasların düzgün çalışmasına yardımcı olur. Özellikle tuz tüketimi fazla olanların potasyum alması önemlidir. Çünkü tuzda bulunan sodyumun, potasyum alımı ile dengelenmesi, sağlığın korunması için gereklidir.
Yer elmasının yararları bir yana, havuç, patates ve pirinç ilave edilerek yapılan zeytinyağlı yemeği lezzetli olur. Metabolizma hızlandırıcı etkisi sebebiyle, zayıflama amacı ile de uygun olan bir besindir. Afrodizyak etkisi olduğu ve cildi güzelleştirdiği belirtilir.


Yerelması

gül
Şef Aşçıbaşı
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 9125
Şehir: izmit
Kısa URL: https://ml.md/lc175635
Gönderme Tarihi: 23.Arl.2023
178 defa indirildi / yazdırıldı




https://www.sabah.com.tr

Patatese benzeyen kök sapları zeytinyağı ile pişirilip yemek yapılır. Lezzetli ve besleyici bir sebzedir. Yer elmasının yetiştirilme şekli patatesi anımsatırken; tadı, turp ve enginara benzemektedir ve bu tadın oluşmasına neden olan etken, yapısında barındırdığı insülin maddesidir. İçeriğinde nişasta barındırmaması nedeni ile şeker hastalarına önerilen bir sebzedir. Anayurdu Amerika kıtası ve özellikle Kanada olan yer elması, 17. yüzyılda Avrupa'ya getirilmiş, oradan birçok ülkeye yayılmıştır.
Boyu 1.5-2 metreye kadar uzayabilen yer elması bitkisi ayçiçeğine benzer. Ancak yaprak ve çiçekleri daha küçüktür. Bileşikgiller familyasından olan yer elması, ağustos-eylül ayları arasında sarı renkli gösterişli çiçekler açar. Bir süre sonra bitkinin toprak üstündeki kısımları çürümeye başlar. Yer elmasının toprağın altındaki yumruları ekim ayından itibaren hasat edilmeye başlanır. Yer elması yumruları, bej, kahverengi, kimi zaman da pembe turuncu renkli olur ve patatesi andırır.
Bakım gerektirmeyen, iklim ve toprak konusunda da seçici olmayan yer elmasının yetiştirilmesi son derece kolaydır. Hasattan sonra toprakta kalan küçük yumrular bir sonraki yılın ürününü oluştururlar. 'Kanada Patatesi' ve 'İsrail Enginarı' olarak da bilinen bitkinin yamru yumru, dallı budaklı kökleri vardır. Avrupa'da üretilen yer elmasının sadece yüzde 10'luk kısmı Fransız'lar tarafından yiyecek olarak tüketilir. Kalan kısmı hayvansal gıda olarak kullanılır.
Eti oldukça sert olan ve tadı enginarı andıran yer elmasının, yapısında nişasta bulunmaz ve kalorisi de sıfıra yakındır. Besin değerleri patatese yakındır. Fosfor ve potasyum açısından çok zengin olan yer elması aynı zamanda oldukça besleyicidir.







Yerelması Tarifleri Diğer Konular



(4 adet Yerelması 100,034 defa bakıldı)

1 2 3 4

lezzetler.com
Site Hakkında
Kullanım Kuralları
Üyelik Kuralları
Gizlilik Bildirimi
Hediyeli Üyelik
Bölümler
Yemek Kitapları
Mütevazı Lezzetler® Yemek Kitabı
Mütevazı Lezzetler® İkramlar
Mütevazı Lezzetler® Kurabiyeler
Mütevazı Lezzetler® Çorbalar
Mütevazı Lezzetler® Pilavlar
Mütevazı Lezzetler® Videoları
Mütevazı Lezzetler® Fotoğrafları
Mütevazı Lezzetler®
Mütevazı Lezzetler® Sertifikaları
Mütevazı Lezzetler® Türkçe
Mütevazı Lezzetler® Azəricə
Mütevazi Lezzetler® English
Mütevazi Lezzetler® Español
Mütevazi Lezzetler® Deutsch
Mütevazi Lezzetler® Français
Mütevazi Lezzetler® Italiane
Скромные Вкусы® Русский
لذيذ المتواضع ®عربية
Video Sunucuları
video.lezzetler.com
video.ml.md
Youtube
Dailymotion
Facebook
İzlesene
Mynet
Sosyal Medya
lezzetler.com facebook uygulaması
lezzetler.com facebook sayfası
lezzetler.com twitter sayfası
Mütevazı Lezzetler® facebook sayfası
Mutevazı Lezzetler® twitter sayfası