Türk Mutfak Kültürü
Toplumların sahip olduğu kültürel değerler, yeme-içme alışkanlıklarını ve yaşam biçimlerini etkilemektedir.
Her milletin, sosyo-kültürel ve ekonomik yapısına, tarihsel kimliğine, beslenme alışkanlıklarına, tarımsal üretimine göre şekillenmiş bir mutfağı vardır.
Farklı toplumların farklı kültürlere sahip olduğu gibi Türk toplumu da yemek çeşitleri, hazırlanış ve pişirme şekilleri, lezzeti, törensel yemekler, sofra düzeni, kış için hazırlanan gıdalar, kullanılan araç-gereçler bakımından diğer toplumlarla farklılık göstermektedir.
Türk kültür hayatının önemli bir unsuru olan Türk mutfağı, aynı zamanda dünyanın en ünlü ve sayılı mutfaklarından biri olarak kabul edilmektedir.
Türk mutfak kültürünün bugünkü yapısını kazanmasında; bulunduğu coğrafya, Orta Asya ve Anadolu topraklarının sunduğu ürünlerdeki çeşitlilik, tarihsel süreç içerisinde kültürel geçişler ve etkileşim, Selçuklu ve Osmanlı gibi imparatorluk saraylarında gelişen lezzetler Orta Asya"da yaşayan göçebelerin et ve mayalanmış süt ürünlerini kullanması, Mezopotamya"da tahılların, Güney Asya"da baharat ve Akdeniz kıyılarında sebze ve meyvelerin kullanılması etkili olmuştur.
Türk mutfağını tarihi süreç içerisinde; Orta Asya dönemi, Selçuklu ve beylikler dönemi, Osmanlı dönemi ve Cumhuriyet dönemi olarak dört farklı dönemde incelemek uygun olacaktır.