Türk Mutfağında Tatlılar
Tatlılar şeker, bal ve pekmezin diğer besinlerle karıştırılmasıyla hazırlanan yiyeceklerdir.
Hamur tatlıları Çeşitli unların diğer yiyecek maddeleri, şeker, bal ya da pekmezle karıştırılmasıyla hazırlanan tatlı türleridir. Hamur tatlıları aşağıdaki bölümlerde incelenir:
Açma hamur tatlıları buğday ununun çeşitli yiyecek maddeleriyle yoğrulup dinlendirilip açılması, biçimlendirilmesi, yağlanması, pişirilmesi, üzerine tatlısının dökülmesiyle hazırlanırlar. Baklava, bülbül yuvası vb.
Meyaneli hamur tatlıları yağla unun kavrulup pekmez, bal ya da şekerli şurubun ilavesiyle hazırlanırlar. Helva, aside vb.
Mayalı hamur tatlıları mayalı hamurun fırında pişmesi ya da yağda kızartılması ve şuruba atılmasıyla hazırlanırlar. Lokma, şambaba vb.
Tatlı kurabiyeler un, yumurta, şeker, yağ vb ile hazırlanan, çay, limonata vb ile yenebilen tatlılardır.
Haşlama hamurla yapılan tatlılar yağ, şeker, su ve tuzun birlikte kaynarken unun ilave edilip bir süre pişirilmesi ve ılıdıktan sonra yumurtayla yoğrulup biçimlendirilmesi ve kızartılıp şuruba atılmasıyla hazırlanırlar. Tulumba tatlısı, vezir parmağı, hanım göbeği, dilber dudağı vb.
Karbonatlı hamur tatlıları un, yumurta, karbonat ve diğer yiyecek maddeleriyle hazırlanıp yağda kızartılıp fırında pişirilmesiyle hazırlanırlar. Kurabiyeler, şekerpare, yoğurt tatlısı vb.
Kayganalar un, yumurta, süt veya yoğurt ilavesiyle hazırlanıp tavada kızartılır ve tatlı ilavesiyle kullanılırlar.
Çırpılarak hazırlanan hamur tatlıları şekerle yumurtanın çarpılıp un ilavesinden sonra kalıba dökülüp pişirilip, şurup ilave edilmesiyle hazırlanan tatlılardır. Revani, pandispanya vb.
Hazır hamur tatlıları çarşıdan hazır alınarak çeşitli işlemlerle hazırlanan hamur tatlılarıdır. Tel kadayıfı, ekmek kadayıfı vb.
Ekmek tatlıları bayatlamış ekmeklerin çeşitli biçimlerde hazırlanmasıyla oluşan tatlılardır. Vişneli ekmek tatlısı vb.
Sütlü tatlılar süte pirinç, çeşitli unlar, nişasta, şeker katılarak yapılan tatlılardır. Sütlaç, muhallebi, dondurma, tavuk göğsü, güllaç, kazandibi vb.
Hafif tatlılar çeşitli yiyeceklerin su ve şekerle kaynaması sonucu elde edilirler. Zerde, aşure vb.
Sebze tatlıları sebzelerin şeker ya da pekmezle tatlandırılması sonucu elde edilirler. Kabak tatlısı vb.
Meyve tatlıları meyvelerin şeker, pekmez ya da balla tatlandırılması sonucu elde edilirler. Komposto, hoşaf, elmasiyeler vb.