Akşamdan ıslayınız. 1250 gr. kırık pirinç taşlarını dikkatlice ayıklayıp üç dört defa suyunu süzdürerek yıkayıp pirincin 5 santim üzerini aşacak vaziyette ılık su doldurup bırakınız ve sabahleyin hiç karıştırmadan tencereyi eğip pirinç seviyesine kadar suyunu süzdürüp dökünüz. Küçük bir değirmende değirmenin akış ağzının önüne bir kap koyarak üstten de pirinci koyup kolunu çevirerek çekiniz. Şimdi tencerenin içine akmış olan koyu süt gibi duran beyaz şeye sübye deriz. Diğer bir deyimle pirinçsütü. Şimdi sübye kullanılmaya hazırdır. Arzu ettiğiniz sütlü tatlıyı yapabilirsiniz. Yalnız kullanmadan önce iyice karıştırıp çok ince bir ipek veya naylon elekten süzdürünüz.
Not: Değirmen bulunmayan yerlerde kuvvetli mikserlerle azar azar sübyeyi çekiniz. İnce naylon ve ipek elek her elek ve kalburcuda bulunur.
Kısa URL: https://ml.md/lc75278
Gönderme Tarihi: 28.Nis.2012
26,558 defa indirildi / yazdırıldı
Tuğrul Şavkar
Pirinç ayıklanıp birkaç kez yıkandıktan sonra bir kaba konur. Üzerine ılık su eklenir. Su, pirinci birkaç parmak aşacak kadar olmalı. Ertesi sabah pirincin üzerindeki fazla su, pirinç karıştırılmadan dikkatlice akıtılarak atılır. Kapta kalan pirinç ve su birlikte değirmenden geçirilerek çekilir. Sübye, işte bu sulu pirincin adıdır. Kullanılmadan önce mutlaka ince bir süzgeçten geçirilir. Kullanım ölçüsü her tarifte ayrı ayrı verilmekle birlikte, genellikle 1 litre sütü koyulaştırmak için 125 gramdan yapılmış sübye yeterlidir.
Not: Sübyenin yerini bugün pirinç unu ve nişasta ayrı ayrı veya birlikte almış bulunuyor. Eski tariflerde 1 kg. sübye kullanıldığında, buna karşılık olarak 650 ml.-veya gram- sütle karıştırılmış 350 gram pirinç unu ve 350 gram nişasta verilmekte. Sadece nişastanın kullanılması halinde sübyenin yarısı ağırlığında nişasta kullanımı önerilir. Bazen de nişasta ile birlikte pirinç, doğrudan sübyenin yerini tutar.