|
|
Şişperek Çorbası (Şanlıurfa) |
|
hıdır
Aşçıbaşı
Kayıt: 11.07.2017
Mesajlar: 25 Şehir: Elazığ |
Kısa URL: https://ml.md/lc126713
Gönderme Tarihi: 12.Tem.2017
3,384 defa indirildi / yazdırıldı
|
Şanlıurfa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
Un - 15gr.
Yağsız kıyma - 10 gr.
Soğan - 10 gr.
Kurut - 10 gr.
Nohut-3 gr.
Kemikli koyun eti - 20 gr.
Sadeyağ - 5 gr.
Karabiber- l gr.
Nane - 1 gr.
Tuz - 2 gr.
Köfte için:
Çiğköftelik et - l0 gr.
Köftelik bulgur - 5 gr.
İsot - 5 gr.
Soğan - 10 gr.
Karabiber - 2 gr.
Sıvıyağ - 5 cl.
Tuz - 2 gr.
Kurut ve nohutlar bir gece önceden ıslatılır. Nohutlar haşlanıp bir kaba alınır. Kurut bir kapta ıslatılır ve iyice eritilip süzgeçten geçirilir. Ayrı birtepside una tuz ve su eklenerek kulak memesi kıvamında hamuryoğurulur vel0-15 dakika kadar dinlendirilir. Dinlenen hamur üçyumağa ayrılır. Birinci yumak; kalın bazlama kıvamında açılarakl cm uzunluğunda erişte gibi kesilip, unlanan bir kaba alınır ve birbirine yapışmaması için üzerine un serpiştirilir, ikinci yumak; diğeri gibi açılıp karelere bölünür, içine rendelenmiş soğan, tuz, karabiber ve yoğrulmuş kıyma et konulur. Yumaklar üçgen şeklinde kulakyapılıp,üçgenlerin uçları birleştirilerek kapatılır. Üçüncü yumaklar, İkincisi gibi açılır ancak içine bir şey konulmaz. Bir tencereye konularaksadeyağda ısıtılan içli ve içsiz kulaklar hafifçe pembeleştirilir, tencereden çıkartılıp ayrı bir kaba alınır. Tencerede kalan yağa kemikli parça etler atılarak kavrulur, biraz su ve haşlanmış nohutlar ilave edilerek pişirilir. Etler yumuşayınca kemikleri çıkarılıp ayıklanır, birinci yumaktan yapılan erişteler ve süzülmüş kurut tencereye ilave edilir ve un kokusu gidene kadar karıştırılarak pişirilir. Çiğköftelik et, isot, karabiber, tuz ve soğan 8'e bölünüp tepsiye konulur, iyice karıştırılır. Bulgurlar yavaş yavaş ilave edilerek su yardımıyla yoğrulur. Yoğurma işlemi bittikten sonra soğanlar ayıklanır. Minik sıkmalar yapılır, avuç ayasında yuvarlanır. Kızgın bol yağda rengi koyulaşana kadarkavurulur.
Servis tabaklarına bir miktar yuvarlanmış köfte, bir miktar içli ve içsiz kulak konulur. Üzerine kurutla hazırlanmış çorba ilave edildikten sonra yağ ve nane ile hazırlanmış sos dökülerek servis edilir.
|
Şişperek (Şanlıurfa) |
|
fahrettin
Aşçıbaşı
Kayıt: 25.11.2017
Mesajlar: 26 Şehir: Eskişehir |
Kısa URL: https://ml.md/lc130018
Gönderme Tarihi: 26.Kas.2017
1,021 defa indirildi / yazdırıldı
|
Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi
½ kg un
250 gr yağsız kıyma 1 adet soğan
½ kg kurut
1 su bardağı nohut
1 kg kemikli koyun parça et 4 çorba kaşığı sadeyağ
1 çay kaşığı karabiber 1 tatlı kaşığı nane
Tuz
Köftesi için:
200 gr çiğköftelik et
4 çay bardağı köftelik bulgur 2 yemek kaşığı isot
1 adet soğan
½ çay kaşığı karabiber
½ çay bardağı sıvı yağ Tuz
Köftesinin yapılışı boranı köftesi gibidir.
Kurut ve nohutlar bir gece önceden ıslatılır.Nohutlar iyice haşlanıp bir tarafa bırakılır; Kurut, ıslatıldığı kapta iyice eritilip tel süzgeçten geçirilir.Bir tepside una tuz ve su eklenerek kulak memesi kıvamında yoğrulan hamur 10-15 dakika kadar dinlendirildikten sonra üç yumağa ayrılır. Birinci yumak, kalın bazlama kıvamında açılarak 1 cm uzunluğunda erişte gibi kesilip, unlanan bir kaba alınır ve birbirine yapışmaması için
Not: Şişperek, mantı demektir.
|
Şöşberek (Şanlıurfa) |
|
bayan X
Aşçıbaşı
Kayıt: 27.12.2018
Mesajlar: 25 Şehir: Gümüşhane |
Kısa URL: https://ml.md/lc139393
Gönderme Tarihi: 28.Arl.2018
1,008 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 kg un
1 kg kurut (akşamdan ıslatılmış)
1/2 kg parça et (koyun veya kuzu)
1 su bardağı nohut (akşamdan ıslatılmış)
1 tabak önceden hazırlanmış boranı köftesi
150 gr sadeyağ
2 çorba kaşığı kuru nane
Az etle ve çok uğraşla yapılan bir yemektir. 1 kg un, su alınıp yoğrularak sert kıvamda bir hamur yapılır. 10-15 dakika kadar dinlendirildikten sonra hamurun yarısı koparılır. Oklava ile bazlamaç kalınlığında açılır ve yarım santim ebadında kareler halinde kesilir. Bunlara, enişte denir. Enişteler unlanmış bir tepsinin içinde bir kenarda bekletilir. Hamurun kalan yarısı da iki parçaya ayrılır. Parçalardan biri yine oklava ile açılarak ve kesimi yapılarak üçgen şekline getirilir. Bunlara da kulak denir. Kalan hamur parçası önce kulak gibi hazırlanır, kesilir. Bu kulakların iki köşesi birleştirilip, tekrar iki köşesi birleştirilerek küpe yapılır. "Küpe"ye "kuş" diyenler de vardır. Kulak ve küpeler ayrı ayrı yağda kızartılır. Pembeleşince yağdan çıkartılarak bir kenarda bekletilir. Kurutlar bir gün önceden dövülerek sıcak suda bekletilmeye bırakılmalıdır. Yumuşamış olan kurutlar suyu ile beraber süzekten geçirilerek ezilir. Ezme işlemi olabildiğince yapılır. Tortuları, ezilmeyen parçacıkları süzekte kalır, ayran kısmı işlenmek üzere bir kenara alınır. Kuruttan elde ettiğimiz bu ayran şayet çok tuzlu olursa dinlendirilir, durulması beklenir. Durulunca üstte kalan sarımtırak suyu dökülür. Biraz su ilave edilir. Tuzunu azaltmak gayesiyle gerekiyorsa bu işlem tekrarlanır. Sonuçta tuzu normal, kuruttan yapılan ayran elde edilir. 1/2 kg ufak doğranmış parça et ve 1 su bardağı ıslatılmış nohut bir tencereye konularak pişirilir. Et ve nohut pişince bir kenarda bekletilir. Pişmiş olan et ve nohudun üzerine kuruttan elde edilen ayran dökülerek kaynatılır. Kaynayan kazana, hazır olan enişteler parça parça,
dağınık halde bir yandan atılır, bir yandan karıştırılır. Eniştelerin birbirine yapışmadan pişmesine çok dikkat etmek gerekir; aksi halde enişteler birbirine yapışarak yumak gibi olur. Kaynara çıkıncaya kadar karıştırmak lazım gelir. Enişteler, hamur kokusu yok oluncaya kadar, yaklaşık 30 dakika pişirilmelidir. Ayrı bir tavaya sadeyağ konularak kızdırılır. Üzerine nane dökülerek ateşten alınır. Servis yapılacağı zaman et, nohut ve ayran karışımından bir tabağa iki kepçe konulur. Üzerine iki kaşık kulak, iki kaşık küpe, bir kaşık yağlı nane ve iki kaşık boranı köftesi konularak yenir.
Nügü: Yarım okka ağırlığında eski bir ölçü birimidir. Yani 641 gr'dır.
Not: Görüldüğü üzere şöşberek, yapılması oldukça zor bir yemektir. Malzeme olarak kurut, un ve bulgur ağırlıktadır. Az miktarda da et konulur. Yani basit ve ucuz malzemelerden, yorucu ve uzun süren çabalarla yapılan çeşitlerin birleşmesinden oluşur. Bu sebepten şöşberek için, "Şöşberek, bi kaşıhda beş gerek" "Kırh arvadın işıdır, 3 nügü etın aşıdır" "Yapanı dilber gerek, yiyenı mert gerek" "Yiyeni mert, yimeyen namert gerek" derler. Böylece şöşberek topluma ve tarihe mal olmuştur. Son zamanlarda enişte ve kulakları açık çarşı ekmeğinden yapanlar çoğalmaya başlamıştır.
|
|
Şişperek Çorbası (Şanlıurfa) Tarifleri Diyarbakır Yemekleri
|
|