SIHHATLİ OLMAK VE İYİ YAŞAYABİLMEK İÇİN HANGİ BESİNLERİ YEMELİYİZ?
Sıhhatli olmak ve iyi yaşayabilmek için besin maddeleri hakkında gerekli bütün bilgiye sahip bulunmalıyiz. Ancak bu şekilde sıhhatimiz ve neşemiz yerinde ve hastalıklara karşı mukavim vücutlu oluruz. Ne kadar çok çeşitli besin maddesi alırsak vücudumuzun organları o derece iyi çalışır. Bünye sağlamlaşır, iştah yerine gelir. İştah bir insanın sağlamlığının miyarıdır. İnsan ne kadar çabuk acıkır ve iştahla yemek yerse o derece sağlamdır. İştahı olmayan kimselerin sıhhati yerinde değil demektir. Uygun beslenme ve vücudun ihtiyacı kadar besin alabilmesi, iyi beslenme bilgisiyle mümkündür. Sıhhatte yaşayabilmemiz ve iyi beslenebilmemiz için 7 büyük grupta toplanan bütün besinlerden her gün yememiz gerekmektedir. Bu yedi esas gruptaki besin maddelerini şöyle sıralamamız mümkündür:
1'inci grup besin maddeleri: a) yeşil sebzeler, b) sarı renkli sebzeler.
a) Yeşil sebzeler: Ispanak, pazı, ebegümeci, marul, prasa, taze soğan, turp, taze sarımsak, taze fasulye, bezelye, bakla, semizotu, bamya, kuzukulağı, enginar, lahana, brüksel lahanası, hindiba, roka ve benzerleri.
b) Sarı renkli sebzeler: Havuç, balkabağı, sarı kavun, sarı patates, sarı taze fasulye gibileri.
2'nci grup besin maddeleri: Domates, çiğ lahana, yeşil salata, yeşil biber, kavun, çilek, portakal, limon, mandalina, greypfrut gibi turunçgiller. Bu sebzeler ve meyveler çiğ olarak yenir ve C vitamini menbaıdılar.
3'üncü grup besin maddeleri: Patates, pancar, şalgam, yer elması, kabak, patlıcan, karnabahar, mısır, hıyar, kuru soğan, elma, armut, ayva, vişne, kiraz kayısı, şeftali, nar, muz, üzüm, incir, hint elması gibi sebze meyvelerle kuru meyveler. Bu gruptaki besin maddeleri çiğ, pişmiş, konserve edilmiş, kurutulmuş ve dondurulmuş olarak yenir.
4'üncü grup besin maddeleri: Süt, süt tozu, yoğurt, ayran, krema, lüle kaymağı, kaşer peyniri, lor, çökelek, beyaz peynir, tulum peyniri, mıhalıç peyniri, gravyer peyniri, çeşitli adlarla satılan yabancı diyar peynirleri gibi süt ve sütten yapılmış maddeler.
5'inci grup besin maddeleri: Et, balık, kümes ve av hayvanları eti, yumurta, kuru fasulye, kuru bezelye, soya fasulyesi, nohut, mercimek, ceviz, fındık, yer fıstığı.
6'ncı grup besin maddeleri: Un, nişasta, bulgur, ekmek, buğday, kavrulmuş mısır, pirinç unu, yulaf, unu, mısır unu gibi proteinli maddelerdir. Bu besin maddelerinde B1 ve B2, niacin vitaminleri gibi demir de bulunmaktadır.
7'nci grup besin maddeleri: a) Bitkisel yağlar, b) hayvani yağlar.
a) Bitkisel yağlar: Zeytinyağı, mısırözü yağı, susam yağı, pamuk yağı, aspir yağı, ayçiçeği yağı, hindis-tan cevizi yağı, yer fıstığı yağı ve bunlardan yapılan margarin yağları.
b) Hayvani yağlar: Kuyruk yağı, böbrek yağı, balık yağı, sütten yapılan yağlar ve hayvani yağların karışımıyla yapılan margarin yağları.