|
|
BİLİNÇLİ BESLENME |
|
Dilek
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 09.08.2005
Mesajlar: 72 Şehir: Mersin |
Kısa URL: https://ml.md/lc9863
Gönderme Tarihi: 17.Arl.2006
2,709 defa indirildi / yazdırıldı
|
Gıdalarımız, vücudumuzu oluşturan milyonlarca hücrenin düzgün çalışması için gereken besin maddelerini sağlar. İyi bir beslenme, soluk almamızı, hareket etmemizi ve düşünmemizi sağlayan hücreler için gereken bütün maddeleri içerir. Gereken enerjiyi karbonhidratlardan, protein ve yağlardan alırız. Vücudumuzun düzgün çalışması için, ayrıca minerallere, vitaminlere ve suya ihtiyaç duvarız. Bütün bu maddeler, günlük öğünlerimizde yeterli miktarda bulunmalıdır. Örneğin, her zaman yediğimiz gıdalardan sağlık ve çeşit açısından zengin bir bileşim oluşturabiliriz. Çünkü, "bilinçli" beslenme alışkanlıkları, sağlıklı kalmak ya da sağlığa kavuşmak için bir temel oluşturacaktır. Beslenmeyle hastalıkların önlenmesi arasında yararlı bir bağlantı kurmak için bazı tavsiyelerde bulunmak mümkündür. Bu konudaki tavsiyeleri iyi beslenmenin 7 kuralı olarak özetleyebiliriz:
1.Yeterli ve dengeli beslenin.
2.Doymuş yağlar konusunda dikkatli olun ve yeterli miktarda doymamış yağ almaya dikkat edin.
3.Besinler yoluyla alınan kolesterole dikkat edin.
4.Kompleks karbonhidratlar ve lif (posa) içeren gıdalar tüketin.
5.Aşırı şekerden kaçının.
6.Alkol kullanmayın.
7.Tuza dikkat edin.
|
SIHHATLİ OLMAK VE İYİ YAŞAYABİLMEK İÇİN HANGİ BESİNLERİ YEME |
|
vardar
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 09.02.2007
Mesajlar: 394
|
Kısa URL: https://ml.md/lc11829
Gönderme Tarihi: 09.Şub.2007
4,609 defa indirildi / yazdırıldı
|
Sıhhatli olmak ve iyi yaşayabilmek için besin maddeleri hakkında gerekli bütün bilgiye sahip bulunmalıyiz. Ancak bu şekilde sıhhatimiz ve neşemiz yerinde ve hastalıklara karşı mukavim vücutlu oluruz. Ne kadar çok çeşitli besin maddesi alırsak vücudumuzun organları o derece iyi çalışır. Bünye sağlamlaşır, iştah yerine gelir. İştah bir insanın sağlamlığının miyarıdır. İnsan ne kadar çabuk acıkır ve iştahla yemek yerse o derece sağlamdır. İştahı olmayan kimselerin sıhhati yerinde değil demektir. Uygun beslenme ve vücudun ihtiyacı kadar besin alabilmesi, iyi beslenme bilgisiyle mümkündür. Sıhhatte yaşayabilmemiz ve iyi beslenebilmemiz için 7 büyük grupta toplanan bütün besinlerden her gün yememiz gerekmektedir. Bu yedi esas gruptaki besin maddelerini şöyle sıralamamız mümkündür:
1'inci grup besin maddeleri: a) yeşil sebzeler, b) sarı renkli sebzeler.
a) Yeşil sebzeler: Ispanak, pazı, ebegümeci, marul, prasa, taze soğan, turp, taze sarımsak, taze fasulye, bezelye, bakla, semizotu, bamya, kuzukulağı, enginar, lahana, brüksel lahanası, hindiba, roka ve benzerleri.
b) Sarı renkli sebzeler: Havuç, balkabağı, sarı kavun, sarı patates, sarı taze fasulye gibileri.
2'nci grup besin maddeleri: Domates, çiğ lahana, yeşil salata, yeşil biber, kavun, çilek, portakal, limon, mandalina, greypfrut gibi turunçgiller. Bu sebzeler ve meyveler çiğ olarak yenir ve C vitamini menbaıdılar.
3'üncü grup besin maddeleri: Patates, pancar, şalgam, yer elması, kabak, patlıcan, karnabahar, mısır, hıyar, kuru soğan, elma, armut, ayva, vişne, kiraz kayısı, şeftali, nar, muz, üzüm, incir, hint elması gibi sebze meyvelerle kuru meyveler. Bu gruptaki besin maddeleri çiğ, pişmiş, konserve edilmiş, kurutulmuş ve dondurulmuş olarak yenir.
4'üncü grup besin maddeleri: Süt, süt tozu, yoğurt, ayran, krema, lüle kaymağı, kaşer peyniri, lor, çökelek, beyaz peynir, tulum peyniri, mıhalıç peyniri, gravyer peyniri, çeşitli adlarla satılan yabancı diyar peynirleri gibi süt ve sütten yapılmış maddeler.
5'inci grup besin maddeleri: Et, balık, kümes ve av hayvanları eti, yumurta, kuru fasulye, kuru bezelye, soya fasulyesi, nohut, mercimek, ceviz, fındık, yer fıstığı.
6'ncı grup besin maddeleri: Un, nişasta, bulgur, ekmek, buğday, kavrulmuş mısır, pirinç unu, yulaf, unu, mısır unu gibi proteinli maddelerdir. Bu besin maddelerinde B1 ve B2, niacin vitaminleri gibi demir de bulunmaktadır.
7'nci grup besin maddeleri: a) Bitkisel yağlar, b) hayvani yağlar.
a) Bitkisel yağlar: Zeytinyağı, mısırözü yağı, susam yağı, pamuk yağı, aspir yağı, ayçiçeği yağı, hindis-tan cevizi yağı, yer fıstığı yağı ve bunlardan yapılan margarin yağları.
b) Hayvani yağlar: Kuyruk yağı, böbrek yağı, balık yağı, sütten yapılan yağlar ve hayvani yağların karışımıyla yapılan margarin yağları.
|
İYİ BESLENMEK İÇİN HER GÜN NELER YEMELİ? |
|
vardar
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 09.02.2007
Mesajlar: 394
|
Kısa URL: https://ml.md/lc11830
Gönderme Tarihi: 09.Şub.2007
21,228 defa indirildi / yazdırıldı
|
İyi beslenmekten amaç vücudun ihtiyacı bulunan besin maddelerini alması, günlük çalışmalarda yıpranan dokuların yenilenebilmesi ve gerekli, ısı enerjisini (kalori) temin edebilmesi için gerekli besinin her gün yenmesidir. Yoksa vücut çalışma gücünü kaybeder, hastalanır, zayıflar. Yazımızın başında iyi beslenmek için 7 grupta toplanan besin maddelerinden her gün neler yenmesi gerektiğini belirtmiştik. Günlük yemek listelerimizi yaparken bu durumu göz önünde bulunduracağımıza göre bu gruplardan günde ne miktar alınması gerektiğini bilmeliyiz.
1'inci grup: Yeşil veya sarı sebzelerin herhangi birinden günde en azından bir defa yenmelidir. Daha çok yenirse daha iyi olur.
2'nci grup: Meyve ve sebzeler günlük yemek listelerinde bir veya daha çok yer almalıdır.
3'üncü grup: Sebze ve meyvelerden günde üç defa yenmelidir.
4'üncü grup: Türlü yaş ve durumdaki insanların günlük süt ihtiyaçları ayrıdır. Bu ihtiyacı şöyle özetlemek mümkündür: 12 yaşına kadar olan çocuklar 3-4 bardak, 13-20 yaş arasındakiler 4 bardak, 20 yaştan yukarıdakiler 2 bardak, hâmile kadınlar 4-5 bardak, emziren kadınlar 6 bardak süt içmelidirler. Her gün yenmesi gereken besin maddeleri içinde yoğurt ve peynir de vardır.
5'inci grup: Et, balık ve baklagillerden günde bir defa yenmelidir. Daha çok yenirse iyi olur. Yumurtayı haftada en az dört defa birer tane olarak yemek gerekir, günde bir yumurta yenirse daha iyi olur.
6'ncı grup: Ekmek, bulgur, pirinç ve öbür hububatlı besinler her günkü yemek listelerinde yer almalıdır.
7'nci grup: Bitkisel ve hayvani yağlar her günkü yemek listelerinde yer almalıdır. Hele büyüme çağındakiler için tereyağı çok önemlidir. Her sabah kahvaltıda bol bol yenmelidir.
Vücudun günlük kalori, protein, madenî maddeler, vitamin ihtiyacı, çocuklarda, genç kız ve erkeklerde, yaşlı kadın ve erkeklerde, ağır ve hafif işlerde çalışan kimselerde, hastalarda ve sağlam kimselerde aynı değildir. Bundan ötürü günlük yemek listelerinin yapımında bu durumun da göz önünde bulundurulması gerekir.
|
|
BİLİNÇLİ BESLENME Tarifleri Sağlık Konuları
|
|