Pakistan Mutfağı
Dr. Mehmet AKMAN Dr. Mustafa METE
Türk ve Dünya Mutfakları
Pakistan Asya alt kıtasında, Hindistan'ın Kuzeybatısında yer alan oldukça geniş yüz ölçüme sahip bir ülkedir. Pakistan'da Türk ve Osmanlı etkilerini çok belirgin şekilde gözlemek mümkündür. Ayrıca Pakistan dili, kültürü, sanatı ve yemeklerinde Türk olduğu kadar, İran ve Arap kültürünün etkisine de rastlanmaktadır.
1947 yılma kadar Hindistan'ın bir parçası olan Pakistan ve Bangladeş'te 7. yüzyıla kadar günlük besinler; sebzeler, sade yağda fazla baharatla pişirilmiş baklagiller, mercimek ve kümes hayvanlan ve balıktan ibaret olduğu belirtilmektedir. 7. yüzyıldan itibaren Müslümanlar'm bu bölgelere gelmeye başlamaları ile Arap Yanmadasınm mutfağının da tanınmaya başladığı ve etin önemli bir besin maddesi halini aldığı bilinmektedir.
Türk mutfağı, Pakistan mutfağını önemli ölçüde etkilemiş mutfaklardan birisidir. Kebap, köfte, pilav, helva ve daha pek çok yiyecek daha baharatlı olmak kaydıyla Pakistan mutfağında da bulunmaktadır.
Pakistan mutfağına çok çeşitli otlar ve baharatlar hakimdir. Bu mutfakta zencefil ve sarımsak hemen hemen her yemekte kullanılmaktadır. Pakistan mutfağının en önemli besin maddesi kuzu etidir. Et ana besin maddesidir ve çeşitli sebzelerle pişirilerek tüketilmektedir. Türk mutfağındaki kavurma, Pakistan mutfağında yoğurtla ve sade yağda kavrulmuş bademle ve yanında pide ile servis edilmektedir. Bunun dışında şiş kebap ve soslarla servis edilen diğer kebaplar, Pakistan mutfağında çok tüketilen yemeklerdir. Kıymalı ıspanak ( palak gosht) ve kıymalı taze fasulye (keema matar) ise Pakistan mutfağında çok tüketilen sebze yemeklerine örnektirler. Mısır, soya, ay çiçek , tereyağı, don yağı ve kuyruk yağı tüketilen yağ türleridir. Et pişirmedeki diğer bir usul de tandırdır. Türk mutfağındaki gibi etlerin genellikle pilav eşliğinde hazırlandığı ve Pakistan mutfağında sebzelerin daima sıcak olarak servis edildiği belirtilmektedir.
Dolma ve "Raita" denilen sirkeli cacık, sıcak yaz günlerinin en önemli yiyecekleridir. Pakistan'da, "assi" adıyla anılan ayran da önemli bir içecektir. Pakistan mutfağının servise ait bir özelliği de et yemeklerinin daima turşu ve tatlı ile birlikte servis edilmesidir. Pakistandaki turşu, " mango" isimli bir meyveden yapılsa da yeşil biber, havuç, kabak ve diğer sebzelerden de turşu yapılmaktadır.
Pakistan tatlıları, genellikle helva biçimindedir. En çok tüketilenler irmik helvası, bal kabağı tatlısı ve sütlaç (kheer) tır. Bunların dışında Pakistan'a özgü bir tatlı olan havuç helvası, her türlü toplantılarda servis edilen süt, badem, fıstık ve yağdan mamul bir tatlıdır.
Pakistan mutfağında mercimeğin günlük mutfaktaki yeri çok büyüktür. Pakistan'da kırmızı ve yeşil mercimeğin karışık olarak bol baharatla çorba olarak pişirildiği ve yanında da çoğunlukla haşlanmış pirinç yada pide verildiği belirtilmektedir.
Sonuç olarak Türk mutfağının bir benzeri de Pakistan mutfağıdır.