Yiyiniz iciniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
lezzetler.com yemek tarifleri paylaşım sitesi

Yemek Tarifleri > Diğer Konular > Osmanlı Şekerlemeleri (138 defa yorumlandı, indirildi, yazdırıldı)

Osmanlı Şekerlemeleri



Fotoğraflı Yemek Tarifleri

Ana Sayfa
Video Yemek Tarifleri
Yemek Galerileri
Ana Yemek Tarifleri
Tatlı Tuzlu İkram Tarifleri
Yöresel Yemek Tarifleri
Geleneksel Yemek Tarifleri
Etnik Yemek Tarifleri
Dünya Mutfaklarından Yemek Tarifleri
Diyet Yemek Tarifleri
Markalardan Yemek Tarifleri
Ustalardan Yemek Tarifleri
Bebek Yemek Tarifleri
Vejetaryen Yemek Tarifleri
Osmanlı Yemek Tarifleri
Kamp Yemek Tarifleri
Sebze Yemek Tarifleri
Meyve Tarifleri
Kırmızı Et Yemek Tarifleri
Av ve Kümes Etleri Tarifleri
Balık ve Deniz Ürünleri Yemek Tarifleri
Sakatat Yemek Tarifleri
Çerez Tarifleri
Tahıl Yemek Tarifleri
Diğer Malzemelerden Yemek Tarifleri
Pişirme Yöntemlerine Göre Yemek Tarifleri
Tatlarına Göre Yemek Tarifleri
Kolay Yemek Tarifleri
En Yeni Yemek Tarifleri
Malzemeye Göre Arama
Genel Konular
Besinlerin Değerleri
Şifalı Bitkiler
Aşçılığın Püf Noktaları
Sofra Düzeni ve Servis
Mutfak Takımları
Yemek Hakkında Sözler
Yemek Rüyaları
Yemek Fıkraları
Diğer Konular
Sağlık Konuları
Site Hakkında
Makaleler
Söyleşiler
Anketler
Mütevazı Lezzetler®

Üye Girişi
Üye Ol



Osmanlı Şekerlemeleri

Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı

Şeker endüstriyel üretimin başladığı 19.yüzyıla kadar tüm dünyada yüzyıllar boyunca az miktarda üretilen ve tüketilen nadir bir lezzet olmuştur. Bu sebeple Osmanlı döneminde tatlı yiyecekler ve şekerlemeler bayram, düğün, sünnet gibi özel günlerde nadiren tüketilen lezzetlerdir. Geleneksel Türk mutfağında yer alan bin bir çeşit tatlının yanında şekerleme yapımı da çok gelişmiştir.
Şeker kamışından elde edilen şekerin Yüzyıldan itibaren Asya’dan Akdeniz coğrafyasına gelişiyle Ortadoğu mutfak tarihinde önemli bir dönem başlar. Önceleri çok az miktarda sağlık amacıyla ilaç, macun, şerbet ve şurup yapımında kullanılan şeker zamanla tatlı ve şekerlemelerin yapımında kullanılır. Şeker endüstriyel üretimin başladığı 19.yüzyıla kadar tüm dünyada yüzyıllar boyunca az miktarda üretilen ve tüketilen nadir bir lezzet olmuştur. Bu sebeple Osmanlı döneminde tatlı yiyecekler ve şekerlemeler bayram, düğün, sünnet gibi özel günlerde nadiren tüketilen lezzetlerdir.
Geleneksel Türk mutfağında yer alan bin bir çeşit tatlının yanında şekerleme yapımı da çok gelişmiştir. 17. yüzyıl İstanbul’unu anlatan meşhur gezgin Evliya Çelebi İstanbul’un şekerci esnafının ustalığını renkli bir şekilde aktarırken şekerci dükkânlarında satılan şekerle kaplanmış badem, fıstık, zencefil, fındık, leblebi, üzüm, turunç kabuğu şekerlemelerini, peynir şekeri, akide şekeri, miskli akide şekeri, tarçın, karanfil, anason, amber, kişniş şekerlemeleri, macunları anlatır. Bu lezzetler halen Türk şekerleme sanatının önemli unsurlarını oluşturur.
Kahve yanına tatlı bir lokma tatlı bir şey yemek adettendir.
Şekerlemeler ve tatlı yiyecekler lokum ve akide şekeri ile sınırlı değildir. Badem ezmesi Osmanlı mutfağından miras çok önemli bir şekerleme türüdür. Osmanlı döneminde levzine bir türlü badem helvasıydı. Bugünkü badem ezmesinin sıcak yenileni gibi olan bu helva bugün unutulmuşsa da badem ezmesi Edirne ve İstanbul’da yaşayan son derece kıymetli bir ikramdır. Bademin şeker ile kaplanmasıyla yapılan badem şekeri de kahve yanına ikram edilen ikramlardan biridir. Benzer şekilde fıstıklı draje, leblebi şekeri ve şeker kaplı kişniş şekeri ve Mardin’in rezene şekeri de kahve yanı ikramlardandır.
Ayrıca sokaklarda seyyar satıcılar tarafından satılan şeker, şekerleme ve helva türleri vardır. Şimdi neredeyse yerini tamamen lolipopa bırakan horoz şekeri çok sevilirdi. Bir başka sevilen şeker ise kıpkırmızı elma şekeridir. Bugün hala klasik pastanelerde bulunun elma şekeri sokak helvacıları tarafından da satılır. Bir zamanlar panayır, mesire yerlerinde, mahalle aralarında dolaşan macuncular ise giderek azalmıştır. Macuncu mahalleye geldiği zaman bir bayram havası eser, bütün çocuklar oyunu bırakır, macuncunun göz göz macun tablasının başına üşüşür, değişik meyve özleriyle yaptığı rengarenk macunlardan seçmeye çalışırdı. Seçilen macun çeşitleri bir çubuk ucuna sarılır, çocukların aklını başından alırdı. Günümüzde kağıt helva ve pamuk helva hala çok sevilen sokak lezzetleri arasındadır. Sokak helvacıları susam helva, koz helva gibi lezzetler de satar.
Evlerde tatlı olarak helva dışında bir de çarşı helvaları vardır. Tahin helvası gibi helva türleri evde yapması zor, ustalık isteyen, bu yüzden de hazır alınan helvalardır. Günümüzde nadir rastlansa da pekmezlisi de yapılır. Sade, fıstıklı, veya kakaolu türleri vardır. Tahin helvasının beyaz rengi helvacı kökü de denilen çöven bitkisinden gelir. Çöven kökünün usaresi içine katıldığı şeker ağdasını beyazlatır. Çarşıdan alınan tatlılardan biride pişmaniyedir. Pişmaniye bir zamanlar uzun kış gecelerinde evlerde sohbet eşliğinde yapılırdı. Şeker ağdası halka haline getirilir, pek çok kez katlanarak çekilir, sonra da aynı işlem tereyağı ile kavrulmuş un üzerinde tekrarlanır, iyice incelen şeker ağdası un ile kaplanınca lif lif dökülür. Bu yüzden çekme helva olarak anıldığı da olur. Pişmaniye bazen kalıplanarak çeşitli şekillerde kesilir. Mudurnu saray helvası, Kastamonu çekme helvası, Eskişehir met helvası gibi çeşitler bu tür kalıplanan pişmaniye kökenli helvalardır.



lezzetler.com sitesinde bulunan .
Osmanlı Şekerlemeleri tarifi, Diğer Konular bölümüne ait bir tariftir.
Osmanlı Şekerlemeleri tarifi, 138 defa yorumlandı, indirildi ve yazdırıldı.










lezzetler.com
Site Hakkında
Kullanım Kuralları
Üyelik Kuralları
Gizlilik Bildirimi
Hediyeli Üyelik
Bölümler
Yemek Kitapları
Mütevazı Lezzetler® Yemek Kitabı
Mütevazı Lezzetler® İkramlar
Mütevazı Lezzetler® Kurabiyeler
Mütevazı Lezzetler® Çorbalar
Mütevazı Lezzetler® Pilavlar
Mütevazı Lezzetler® Videoları
Mütevazı Lezzetler® Fotoğrafları
Mütevazı Lezzetler®
Mütevazı Lezzetler® Sertifikaları
Mütevazı Lezzetler® Türkçe
Mütevazı Lezzetler® Azəricə
Mütevazi Lezzetler® English
Mütevazi Lezzetler® Español
Mütevazi Lezzetler® Deutsch
Mütevazi Lezzetler® Français
Mütevazi Lezzetler® Italiane
Скромные Вкусы® Русский
لذيذ المتواضع ®عربية
Video Sunucuları
video.lezzetler.com
video.ml.md
Youtube
Dailymotion
Facebook
İzlesene
Mynet
Sosyal Medya
lezzetler.com facebook uygulaması
lezzetler.com facebook sayfası
lezzetler.com twitter sayfası
Mütevazı Lezzetler® facebook sayfası
Mutevazı Lezzetler® twitter sayfası