Melceüt-Tabbâhîn
Basımı yapılan Türkçe ilk yemek kitabımız olan Melceü't-Tabbâhîn adli tıp hocalarından Mehmed Kâmil tarafından 1844'te yazılmıştır. Mehmed Kâmil, II. Mahmud döneminde kurulan ve modern anlamda ilk tıp fakültesi olan Mekteb-i Tıbbiye'nin hocalarındandır.
Melceü't-Tabbâhîn gibi geçmiş dönemde yayımlanan yemek kitapları ve risalelerin de bir kısmının tabipler tarafından kaleme alınması, beslenme ve sağlık ilişkisinin yüzyıllardır süregeldiğini göstermektedir.
Mehmed Kâmil kitabı yazma amacını, İstanbul'daki erkek, kadın birçok aşçının hep aynı yemekleri yapması, bu yemeklerin maliyetlerinin yüksek olması ve aynı zamanda damak zevkine düşkünlerin de yeni tatlar öğrenmesi olarak belirtmektedir.
Toplamda 12 bölümden oluşan kitapta 288 tarif bulunmaktadır. 1844-1884 tarihleri arasında dokuz baskı yapan kitap, 1864 ve 1884'te İngilizce olarak Londra'da iki kez, Mehmet Sıtkı tarafından Arapçaya çevrilmiş hâlde Kahire'de bir kez basılmıştır.
Yazıldığı dönemden sonra basılmış tüm yemek kitaplarına kaynak olan Melceü't-Tabbâhîn, mutfak kültürümüz içinde en önemli eserlerden biridir.