Kübbülmüşviyye (Kilis)
Fatma Canözer
3 su bardağı simit
1/2 kg çiğ köftelik dövülmüş et
2 orta boy çekilmiş soğan
2 yemek kaşığı toz kırmızıbiber
Tuz
300 g çekilmiş içyağı
1 tatlı kaşığı tarçın
1 tatlı kaşığı nane
1 tatlı kaşığından çok daha az toz kırmızıbiber
1/2 su bardağı ceviz
Tuz
Su
Simit yoğrulur. İlkin et yavaşça (azar azar) eklenir. Sonra diğer malzemeler de eklenir, iyice yoğrulur, köfte hamuru haline getirilir.
Diğer yanda yağ, tuz ve su yoğrulur. Tarçın, nane, toz kırmızıbiber ve ceviz eklenir, yoğrulur.
2 kesme şeker büyüklüğünde parçalar koparılıp yassılaştırılır.
Köfte hamurundan kesim kesilir, elde yoğrulup yumuşatılır.
Bir içli köftenin yarısı kadar alınıp içi oyulur, içyağlı harçtan doldurulur.
Ağzı, form üçgen olacak şekilde kapatılır. Mangalda pişirilir.
Hüseyinoğlu köyü kübbülmüşiviyyesinde içyağı yerine koyunun kuyruk yağı kullanılıyor. Yağ ilkin kavruluyor ve kıkırdağı atılıyor, donunca yalnızca nane, kırmızı ve karabiber eklenerek küçük toplar yapılıyor.
Köfte hamuru içinse simit, salça, nane, soğan, tuz ve kırmızıbiber birlikte çekiliyor. Ama yemeğe başlamadan önce mutlaka "Ye yağlıyı iç suyu, donarsa donsun. Ye tatlıyı içme suyu, yakarsa yaksın." deniyor.
Merkez ilçenin kübbülmüşiviyyesinde ise yine çığ köftelik kara (yağsız) et, simit, soğan ve kırmızıbiberle yoğrulan köfte ve içyağı, nane, ceviz, kırmızı ve karabiber, tuz karışımı ile yapılan harç ile yapılıyor.
Ele sığacak büyüklükte köfte hazırlanıp sıkılıştır ve yine oyuluyor. İçyağlı harç doldurulup köfte üçgen biçiminde kapatılıyor ve mutlaka şaseyyede (ızgarada) pişiriliyor.
Not: Kubbu'l muşveyye (Arapça asJı kibbe elmüşveyye): Izgarada pişen köfte (ızgara mangala yerleştirilir, köfte de ızgaranın üzerine konur).
Fotoğraf "gül" tarafından gönderildi. 27.05.2024