20 kg. suyun içine kireci atarak iyice karıştırınız ve sonra hiç karıştırmadan üzerindeki su berrak bir hal alıncaya kadar 4 ila 6 saat bekleyip su berrak hale gelince hiç dibine daldırmadan suyu berrak olarak bir kepçe ile bir kaba çıkarınız. Suyunuz hazırdır. İstediğiniz zaman kullanırsınız.
Not: Aynı kireci bir daha su doldurup tekrar berrak yapıp alabilirsiniz. Bir kireçten en çok 4 defa su alınız. Arzu eden kireç kaymağını 1 kg. kireçle de alabilir. Dikkat edilecek husus kirecin suyunun berrak olmasıdır. Su bulanık olursa içindeki malzemeyi siyahlaştırır.
Kireç kaymağı nedir ve ne işe yarar:
Kireç kaymağı tabiri, sönmemiş taş kireci, kendisinden dört misli fazla soğuk su ile ıslatıp ve iyice karıştırdıktan sonra 4 ila 6 saat arası dinlendirip üzerinde toplanacak berrak suyun toplanması ile meydana gelecek sudur. Bu suya da KİREÇ KAYMAĞI denir. Bazı yumuşak meyvaların dağılmamalarının temini için kireç kaymağında ıslanır.
Kısa URL: https://ml.md/lc153609
Gönderme Tarihi: 20.Ekm.2020
285 defa indirildi / yazdırıldı
500 Gr Sönmemiş Kireç
10 Kg Su
Bazı meyve ve sebzelerin çıtır olmaları için içine kireç kaymağı ilave edilir. Karpuz kabuğundan, domatesten, kayısıdan veya patlıcandan reçel yapılırken, bazı evlerde kireç kaymağı tercih edilir.
Kireç kaymağı denilince akla inşaatlarda kullanılan kireç gelmemelidir. Beyaz toz halde satılan kireç gıdaların üzerine direkt dökülmez, önceden kaymak hazırlanır.
Büyük bir kovaya su doldurduktan sonra içine sönmemiş kireç atarak karıştırılır ve bir gece boyunca dinlenmeye bırakılır.
Ertesi gün suyun yüzeyinde oluşan kaymak su bulandırılmadan ayrı bir kaba alınır ve saklanır. Kovanın dibinde kalan tortu ve su çöpe dökülür.