|
|
Japon Mutfağı |
|
Göksen
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 23.01.2015
Mesajlar: 6647 Şehir: Adana |
Kısa URL: https://ml.md/lc110548
Gönderme Tarihi: 11.Ağu.2015
1,741 defa indirildi / yazdırıldı
|
Dr. Mehmet AKMAN Dr. Mustafa METE
Türk ve Dünya Mutfakları
Ülkelerin tanıtımında mutfağın öneminin büyüklüğü herkesçe bilinmektedir. Ayrıca her ülke yiyecekleriyle az çok bütünleşir. Fakat yiyeceklerini kendilerine en çok yakıştıranların Japonlar olduğu söylenmektedir. Japonların koşuşturma dolu yaşantıları içinde her zaman her şeye özen gösteren bir yapılan vardır Bu kadar özen elbetteki Japonların sofralanna da yansımıştır.
Geleneksel Japon diyeti denilince akla; pirinç, soya ürünleri, balık, sebzeler ve yağ oranı düşük yemekler gelmekle birlikte Japonyada her bölgeye göre yemek isimleri ve damak tatları farklılıklar göstermektedir.
Japon mutfağı, mevsimlerin algılanışına büyük özen göstermektedir. Okyanuslarla çevrili Japonyanın yerli mutfağında, özel bir rol oynayan deniz ürünleri her mevsim için ayrı bir çeşitliliğe sahiptir. Japonlar deniz ürünlerini, özellikle de taze balığı pilavın yanında çiğ olarak yemektedirler. Pirinç, un ve fasulyeden yapılan geleneksel Japon şekerlemeleri, özellikle kutsal günlerde tüketilmektedir. Çünkü Japonların yıl boyunca yaşanan mevsim değişikliklerini vurgulayan geleneksel olayları, her olaya özgü, kendi özel yemeği ile kutladıkları bilinmektedir.
Yiyecek Grupları:
a- Tahıllar : Tahıllardan pirinç için Japon mutfağının baş tacı denilmektedir. Çünkü pirincin, Japon tarihînde yokluğu, savaşı ve zaferi yaşamış olduğuna inanılır. Bugün Hiroşima Müzesinde bombadan sonra, sefer taslarında yer alan yanmış pirinçler bulunmaktadır. Eski bir Japon inanışına göre, pirincin içinde tanrı vardır ve pirinç kutsaldır. Japonyada evde pirincin çokluğu zenginliği gösterir ve insanlara güven verir. Dolayısıyla, tatlısından tuzlusuna hemen hemen tüm yiyeceklerde, hatta içeceki yapımında bile pek çok şekilde kullanılan pirinç Japon mutfağında önemli bir yer tutar.
Japonlar ekmek yerine, yağsız ve tuzsuz hazırladıkları pilavı tüketmektedirler.
Japonlar tarafından, tahıllardan pirincin dışında kara buğdaytüketimi de vardır. Hatta kara buğday makarnasını yeni yılın ilk günü, iyi bir yıl geçirebilmek için yedikleri bilinmektedir.
b- Kuru Baklagiller: Kura baklagillerden özenle soya ve soya ürünlerinden çok değişik şekillerde yararlanılmaktadır.
e- Deniz Ürünleri; Kırmızı etin son yıllarda yer almaya başladığı Japon mutfağında: balık, midye, yosun en çok kullanılan deniz ürünleri olarak sayılabilir. Balık olarak açık denizlerden gelen, biraz somon balığına benzeyen bir tür balık tüketilmektedir. Yine tükettikleri yosun mis gibi deniz kokan bir yosun olarak tanımlanmaktadır. Pilavın yanında yedikleri çiğ balık ve tükettikleri deniz yosunu düşünüldüğünde Japon mutfağının lezzetli veya lezzetsiz oluşundan çok, iddialı bir mutfak olduğu ortaya çıkmaktadır.
d- Sebze ve Meyveler; Lahana, brokoli, kereviz, Çin. turpu bolca tüketilen sebzeler arasındadır.
e- Tatlılar : Daha öncede belirtildiği gibi, pirinç, un ve fasulyeden (barbunya) yapılan geleneksel Japon şekerlemeleri, yumurtalı krema tatlısı en sık tüketilen tatlı çeşitleridir. Oldukça hafif, hemen hemen hiç yağ kullanılmadan hazırlanan kestane şekeri veya fıstık ezmesine benzetebileceğimiz bu tatlılar, yeşil çayla birlikte sunulmaktadır.
Yiyecek Hazırlama ve Pişirme:
Japonlar bazı yiyecekleri bütün olarak hazırlayıp, pişirirken, bazılarım hızlı pişecek ve rahat yenecek şekilde, standart bir ölçüde doğrayarak hazırlamaktadırlar. Japonlar yiyecekleri, özellikle de sebzeleri genellikle az haşlama kındırlar. Kızartma işlemi ise hemen hemen hiç uygulanmamaktadır. Japonlar; yoğurtla sebzeyi, etle pilavı karıştırmak yerine, her sebzeyi ve diğer yiyecekleri ayrı ayrı pişirmeyi tercih etmektedirler.
Geleneksel Yemek Dizeni:
Japonların geleneksel yemek düzeni, günde üç ana öğün şeklinde olup, kahvaltıda tüketilen yiyecekler, pirinç, çorba ve salamura yiyeceklerden oluşmaktadır. Öğle yemeğinde, pirinç, sebzeler, turşular, yeşil çay ve taze meyveler tüketilmektedir. Akşam yemeğinde tüketilen yiyecekler ise; pirinç, çorba, balık, yumurtalı krema tatlısı, haşlanmış sebze, turşu ve çay şeklinde genellenebilmektedir.
Yemeklerin Sunuluşu: Japon mutfağında yiyeceklerin servisi büyük önem taşımaktadır. Sanki yiyecek bir resim, sunulacağı tabak ise onun çerçevesi olarak düşünülmektedir.
Japonların yemek yerken çatal yerine kullandıkları çubuklara, Haşi denilmektedir. Haşilerin uzun olanları erkekler, kısa olanları ise kadınlar tarafından kullanılmaktadır. Japonlarda sadece haşilerde değil, çay bardaklarından, pilav tabaklarına kadar tüm eşyalarda da kadınlar ve erkekler arasında farklılıklar söz konusudur.
İçecekler:
Japonyada yemeklerden sonra geleneksel yeşil çay içilmektedir. Oldukça fazla vitamin içerdiği söylenen ve çiğ balığın kokusunu gideren yeşil çayın bir çok çeşidi bulunmaktadır.
Beslenme ve Sağlık Acısından Değerlendirilmesi: Japon mutfağı, dünyada bilinçli beslenen insanların en çok tercih ettiği yeme tarzlarından birisidir. Bunda rol oynayan en büyük etken yemeklerde yağın hemen hemen hiç kullamlmamasıdır. Ayrıca taze sebze ve meyvelerin bol tüketilmesi, kırmızı et yerine balık tüketilmesi ve yiyeceklerin genellikle az haşlanmış veya çiğ olarak yenmesi bu konuyu desteklemektedir.
Japon halkının, ortalama günlük enerji miktarının 2858 kalori olduğu, bunun %19unun hayvansal kaynaklı besinlerden, %42.linin tahıllardan, %12.2sinin ise yağlardan geldiği düşünüldüpnde Japonların ortalama sürelerinin niçin uzun olduğu daha iyi anlaşılabilmektedir.
|
Japon Mutfağı |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc40827
Gönderme Tarihi: 18.Eyl.2009
3,450 defa indirildi / yazdırıldı
|
Kültür ve Turizm Bakanlığı
Batılı gözlemcilerin Japon yemeklerinin yalın, çeşitten yoksun, tatsız tuzsuz olduğunda genellikle birleştikleri söylenmektedir. Ama dengeli ve besleyicidir. Kavurma, kurutma, lakerda, çiroz yapma, dumanlama, reçel, turşu gibi yiyecekleri saklama teknikleri çok gelişmiştir.
Japon mutfağının doyurucu besinleri şunlardır: Haşlanmış pirinç, yeşil çay, balık, sebze, kök ve meyve turşuları, çeşitli deniz yosunları. Pirincin yerini bazen makarna şehriyesi ile balığın yerini tavuk, yumurta, fasulye, mantar alabilir.
Sütlü ve sütten yapılmış besinlerin Japonlara dokunduğuna değin yaygın bir inanç vardır.Yoksul Japonların katık yemeği, doyurucu nitelikteki haşlama beyaz pirinç (ortasında kırmızı renkli zerdali turşusu vardır)dir. Buna Bayrak yemeği de denir. Ayrıca şehriye çorbası da yaygındır. Meyve, öğünler arasında yenir.
Pirinç, yeşil çay, şoya sosu bol ve parasızdır.İstenmeden sunulur, istenildiği kadar tüketilebilir. Çay soylu diye anılır, sayılır ve şekersiz içilir.Ayranı da bol içerler. Sade, şekerli, renkli ve meyveli olarak tüketirler.
Bir Balıkçı Köyünde Öğle Yemeği Örneği
Izgara balık, patlıcan haşlaması, sebze kızartması, iki adet sosis, haşlama kestane ezmesi, pirinç ve çay.
Akşam Yemeği Örneği
Palamut lakerdası, mürekkep balığı, mağro balığı haşlaması, yosun çorbası, turşu, pirinç ve çay.
Kent-Kasaba Lokanta Sofrası Örneği Öğle Yemeği
Cengiz Han Yemeği:4-5 parça kemiksiz pirzola, sebze ve kökler, lahana yaprakları, tatlı patates, pirinç ve çay.
Akşam Yemeği Örneği
Çiğ ahtapot, beyaz turp, patlıcan ve kabak kızartma, patates, bezelye ve kök bitkileri, Bambu ağacının filizleri, yılan balığı kızartması renkli ve çeşitli turşular, fasulye unu çorbası, karpuz, pirinç ve çay.
|
Japon Mutfağı |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc39208
Gönderme Tarihi: 12.Ağu.2009
2,190 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.lezzetsirri.com
Japonya günümüzde hala geleneksel yeme alışkanlığını korumuş ülkelerden biridir. Japonlar günde üç öğün yerler. Bu öğünlerin temel gıdası pirinçtir. Son 30 yılda uluslararası mutfağın Japon Mutfağı üzerindeki etkisi yalnızca kahvaltıda olmuş ve özellikle gençler, kahvaltıda ekmek, tereyağı ve reçel yiyip, kahve ve çay içmeye başlamışlardır. Japonlarda öğlen yemeği hafif olur ve genellikle, çorba, pirinç ve balıktan oluşur. Günün en önemli yemeği akşam yemeğidir. Bu öğünde 4-5 ayrı yemek çeşidi vardır. Bu çeşitler, çorba, balık tabağı ve sebzelerden oluşur.
Japonya adalardan oluşan bir ülke olduğu için halkın beslenmesinde balık ve tüm deniz ürünleri büyük önem taşır. Deniz ürünleri yanında, ayrıca denizden toplanan sebzelerdir. Bu sebzelerin büyük bir kısmı kıyıdan uzak deniz tabanından toplanan yosunlardır. Bu yosunlar kurutulduktan sonra uzun süre saklanabilir. Kullanılacağı zaman ise suda kaynatılarak yumuşatılır ve gerek bu yosunlar gerekse yosun suyu Japon Mutfağı'nın temelini teşkil eder.
Japonlar balığı ise gerek çiğ, gerek kuru gerekse haşlanmış veya kızarmış olarak yerler. Özellikle "Sashimi" yani çiğ balık yemeği Japon Mutfağı'nın en ünlü yemeklerinden biridir. Balığın temizlenmesinden başlayarak yanında yenilen soslara kadar çok büyük bir özenle hazırlanır. Tabii çiğ yenen balığın çok taze olması da gerekir.
Japonlar palamut ve benzeri balıkları kurutarak rendelerler ve elde ettikleri balık tozu ile nefis soslar hazırlarlar. Ayrıca balık kılçıklarını kurutarak yemeklerini çeşitli şekillerde bu kılçıklarla süslerler. Yemek süsleri ve yemeğin sunumu Japonlar için çok önemlidir. Genellikle yemeklerde aile fertlerinin her birine küçük dikdörtgen bir tepside yemeği hazırlanır. Bu tepside, çorba, salata ve turşular, tempura ve çiğ balık, yanlarında birlikte yeneceği soslarla sunulur.
Japonlar fazla tatlı yemezler ve genellikle tatlıları çok hafiftir. Tatlı yerine daha çok meyveyi tercih ederler.
Sıcak içecek olarak yeşil çay Japonya'da çok önemlidir. Her yemekten sonra Japonlar yeşil çay içerler. Ayrıca Japonya'da özel çay salonları vardır ve bu salonlarda özel bir törenle yeşil çay içilir. Ama bu geleneksel çay saati, çay içmekten çok bir nevi meditasyon yöntemidir.
|
|
Japon Mutfağı Tarifleri Diğer Konular
|
|