Hububat Çeşitleri
En çok kullanılan hububat mamulleri şunlardır:
Un: Ayıklanmış, yıkanmış hububat tanelerinin öğütülüp elenmesile elde edilir. Hangi hububattan elde edilmişse onun ismini alır. Un, ekmek ve hamur işlerinin yapılmasında kullanılır. Memleketimizde günlük kalori ihtiyacının % 70'i bu maddeden sağlanır.
Nişasta : Hububatın çeşitli şekillerde işlenmesile elde edilir. Memleketimizde en çok buğday nişastası kullanılır. Buğdaydan nişasta elde etmek için buğday yıkanıp üzerine bol su konup normal sıcaklıktaki bir yere bırakılır. 3-4 günde bir suyu değiştirilir. Buğday taneleri ezilip beyaz nişasta kısmı gözüktüğü zaman suyu süzülür. 1 - 2 defa yıkanır. Sonra buğday taneleri iyice ezilir. Elekten geçirilir. Kalan posada bir iki defa daha su ilâve edilerek ezilir. Böylece sıkma işlemi tamamlanınca nişastaya bol su konup durulmaya bırakılır. Sonra suyu süzülerek nişasta kısmı alınıp tepsilere konur. Tepsilerde kuruyuncaya kadar bırakılır. Sonra ezilerek torbalara doldurulup istenilen yerde kullanılır. Nişasta yapmağa uygun aylar Temmuz ve Ağustos aylarıdır.
irmik: Glüteni fazla iri öğütülmüş bir buğday çeşididir. Yemek tatlı ve makarna yapımında kullanılır.
Bulgur: Buğdaydan elde edien çok önemli bir besin maddesidir. Buğdayın kaynatılıp, kurutulup, döğülmesi, en sonra da değirmenlerde çekilmesiyle elde edilir. Güney ve Doğu Anadolu'da çok kullanılır. Çok çeşitli yemek türleri yapılır. B vitaminlerinden de oldukça zengin bir yiyecek çeşididir.
Pirinç: Tahılların en çok kullanılanlarından biridir. Bazı memleketlerin ana gıda maddesidir. Protein ve madensel madde bakımından fakir karbonhidrat bakımından zengin bir yiyecektir. Pilav, çorba, tatlı dolma v.s. yapımından çok kullanılan bir besin maddesidir.