Yiyiniz iciniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
lezzetler.com yemek tarifleri paylaşım sitesi

Yemek Tarifleri > Akdeniz Yemekleri > Hellim Peyniri (Kıbrıs) (6,022 defa yorumlandı, indirildi, yazdırıldı)

Hellim Peyniri (Kıbrıs)



Fotoğraflı Yemek Tarifleri

Ana Sayfa
Video Yemek Tarifleri
Yemek Galerileri
Ana Yemek Tarifleri
Tatlı Tuzlu İkram Tarifleri
Yöresel Yemek Tarifleri
Marmara Yemekleri
Ege Yemekleri
Akdeniz Yemekleri
Adana Yemekleri
Antalya Yemekleri
Burdur Yemekleri
Hatay Yemekleri
Isparta Yemekleri
Kahramanmaraş Yemekleri
Kıbrıs Yemekleri
Mersin Yemekleri
Osmaniye Yemekleri
İç Anadolu Yemekleri
Karadeniz Yemekleri
Doğu Anadolu Yemekleri
Güneydoğu Anadolu Yemekleri
Geleneksel Yemek Tarifleri
Etnik Yemek Tarifleri
Dünya Mutfaklarından Yemek Tarifleri
Diyet Yemek Tarifleri
Markalardan Yemek Tarifleri
Bebek Yemek Tarifleri
Vejetaryen Yemek Tarifleri
Osmanlı Yemek Tarifleri
Kamp Yemek Tarifleri
Sebze Yemek Tarifleri
Meyve Tarifleri
Kırmızı Et Yemek Tarifleri
Av ve Kümes Etleri Tarifleri
Balık ve Deniz Ürünleri Yemek Tarifleri
Sakatat Yemek Tarifleri
Çerez Tarifleri
Tahıl Yemek Tarifleri
Diğer Malzemelerden Yemek Tarifleri
Pişirme Yöntemlerine Göre Yemek Tarifleri
Tatlarına Göre Yemek Tarifleri
Kolay Yemek Tarifleri
En Yeni Yemek Tarifleri
Malzemeye Göre Arama
Genel Konular
Mütevazı Lezzetler®

Üye Girişi
Üye Ol



Hellim Peyniri (Kıbrıs)

KKTC'de İmgesel Yemekler
Doğu Akdeniz Üniversitesi


Süt
Toz maya
Süzek
Tuz

Öncelikle hellim yapılacak süt (çiğ inek koyun veya keçi sütü ) büyük bir titizlikle süzülür ve hellim yapma asamasına hazır hale getirilir. Süzülen süt, ocağın üstündeki geniş bir kazana koyulur. Çiğ olan süt biraz ısıtıldıktan sonra, -yaklasık 37 derece kadar -ocak kapatılır. Otuz derece civarına gelen süt mayalanmaya hazırdır. Sanayi mayası diye nitelendirilen toz seklindeki mayadan alınarak, hellimin miktarına göre süte katılır. Mayayı katmadan önce, su bardağına sütten biraz alınarak, maya bu bardağın içinde güzelce eritilir. Ardından kazandaki sütle karıstırılarak, süt yoğun kıvam alıncaya (pıhtılasıncaya) kadar bekletilir. Sonra bu pıhtı basparmağın yarısı kadar büyüklükte parçalara ayrılır ve iyice karıstırılarak ısıtılır (33 derece). Karıstırılan pıhtı kendi suyunun içinden alınıp, -bu suya sarı su denmektedir- süzek veya el yardımıyla toparlanarak kalıplara konulur.
Bu arada hellimin sarı suyu, yani peynir altı suyu kaynamaktadır. Hellimin loru ise belli bir kaynamadan sonra kendiliğinden yukarı yükselir ve yine süzekle toparlanır. Daha sonra kalıptaki ortalama yarım kilo kesilen parçalar, peynir suyunun içine atılarak; doksan bes-yüz santigrat ortalamada yaklasık olarak yetmiş seksen dakika, hellim su üstüne çıkasıya değin kaynatılır. Üste çıkan peynir kalıpları elle hafif bir baskıdan geçirilir. Yüzeyleri tuz1anır ve tuz1anmış kalıplar ikiye katlanır.
Tuzlanan hellimler, sularının iyice süzülmesi için otuz kırk dakika bekletilir.
Hellimler, uzun süreli kullanmak için, genelde bol tuzla kendi suyunda bidonlarda saklanır. Gündelik kullanmalarda ise, derin dondurucularda sağlıklı bir sekilde saklanabilir. Dstenirse de küp veya tenekeye salamuraya atılır.

Ev tipi hellimin yapılısı kolay olmamakla birlikte zahmetlidir. Sanayi tipi hellim peyniri ise, tüketiciye vakumlanmış ambalajlarda sunulmaktadır.
Tam yağlı pastörize inek sütünden elde edilen hellim peyniri, yedi -on gün dinlendirildikten sonra vakumlanmış ambalajlarda satısa sunulmaktadır.
Hellim, Kıbrıs’a has, orta sertlikte, hafif uzayan, tuzlu, sık dokulu, sarımsı beyaz renkte olan taze bir peynir türüdür. Kıbrıs Rumlarının “ halloumi ” dedikleri bu peynir, yaklasık iki yüz elli gr.lık topaklar halinde hazırlanır ya da dikdörtgen kalıplarda bol tuzla salamuralanır. Bu nedenle uzun ömürlü bir peynirdir. ‘Holloumi’ adıyla 1990 yılından beri Amerika’da ‘Kıbrıs Ürünü’ olarak kayıt altına alınmıstır.
Özellikle kahvaltıda bolca tüketilen hellim, iyi bir besin kaynağıdır. Çünkü yüz santigrat derecede kaynatılıp bakteri ve mikroplardan tamamıyla arınmaktadır. Zira kaynatılmamış peynirlerde malta humması (brosellous) hastalığı olma riski vardır. Hellim, iyi bir kalsiyum ve protein kaynağıdır. İçeriğinde %25 oranında yağ, %17 oranında da protein bulunmaktadır. Izgara olabilmesi özelliğiyle Dünyada sayılı peynirlerden olan hellimin yapımında, çok kaliteli süt kullanılması gerekmektedir.
Hellimin uzun süreli saklanabilmesi için doğanın uyandığı mart–haziran arasında yapılması önerilmektedir. Hellimin verimli ve sağlıklı olmasında keçi sütü daha elverislidir. Keçi sütünden yapılan hellim daha az yağlı olur. Ayrıca günümüzde sütlerin mayalanmasında süt tozu mayaları kullanılırken, önceleri yeni doğmuş kuzuların mayaları (iskembeleri) alınırdı. Doğal ve taze olduğu için bu maya ile yapılan hellimlerin, çok daha lezzetli ve sağlıklı olduğu bilinmektedir.
Hellimin kendine özgü olan baska bir özelliği ise, geleneksel yöntemle üretilip kendi salamura suyunda bekletildiğinde, olgun ve sert peynir yapı sergilemektedir. Kendine has bu aromasıyla özellikle bidda, tarhana çorbası, hellim böreği gibi yemeklerde daha keskin lezzet sağlayabilmektedir. Üretiminde son asamada nane de eklenebilen hellim, kendi salamura suyunda saklanabilirken, derin dondurucuda (-18 dereceden düsük sıcaklıklarda) bir yıla kadar muhafaza edilebilmektedir.
Hellim, Kıbrıs mutfağında et yemeklerinden kahvaltıya kadar birçok yerde kullanılmaktadır. Örneğin; minik küplere doğrandıktan sonra ızgarası yapılır. Rendelenerek köftenin içine konulur. Hellim peynirli köfte, Kıbrıs mutfağının tipik yemeğidir. Doğrandıktan sonra lavasın içine yerlestirilen hellim peyniri, fırında pisirilerek börek gibi tüketilir. Kızartılmış hellim, salata ve makarnayla birlikte yendiğinde, vazgeçilmez bir lezzete erisir. İçinde bulunduğu pizza ya da makarnanın tadı çok daha farklı olmaktadır.
Ayrıca kavun hellim ekmek, karpuz hellim ekmek yine bilinen hellimli yiyeceklerdendir. Yöre halkının “ karpuzla hellim bulsam her gün yerim ” özdeyisi de bunun en canlı örnektir.
Hellim ile ilgili iki tartısmalı konu bulunmaktadır. Bunlardan ilki hellim adı ile ilgilidir. Hellim isminin yanına yeniden peynir getirilmesi, Kıbrıslıların pek de hosuna giden bir husus değildir. Ancak yurtdısına da ihraç edildiğinden, zaruri olarak ne olduğunun anlasılması için, paketinin üzerine hellim peyniri ibaresi yazılmaktadır. Dkinci konu ise, Rum tarafının 2007 yılında hellimin, bölgesel ürün olarak tescillenmesi amacıyla Avrupa Birliği’ne basvuruda bulunmasıdır. KKTC’liler hellimin ortak bir kültür ürünü olduğunu, bu sebeple tescillenecekse de, bütün Kıbrıs adası adına tescillenmesi gerektiğinde ısrar etmektedir.








lezzetler.com sitesinde bulunan .
Hellim Peyniri (Kıbrıs) tarifi, Akdeniz Yemekleri bölümüne ait bir tariftir.
Hellim Peyniri (Kıbrıs) tarifi, 6,022 defa yorumlandı, indirildi ve yazdırıldı.










lezzetler.com
Site Hakkında
Kullanım Kuralları
Üyelik Kuralları
Gizlilik Bildirimi
Hediyeli Üyelik
Alan Adlarımız
Bölümler
Yemek Kitapları
Mütevazı Lezzetler® Yemek Kitabı
Mütevazı Lezzetler® İkramlar
Mütevazı Lezzetler® Kurabiyeler
Mütevazı Lezzetler® Çorbalar
Mütevazı Lezzetler® Pilavlar
Mütevazı Lezzetler® Videoları
Mütevazı Lezzetler® Fotoğrafları
Mütevazı Lezzetler®
Mütevazı Lezzetler® Sertifikaları
Mütevazı Lezzetler® Türkçe
Mütevazı Lezzetler® Azəricə
Mütevazi Lezzetler® English
Mütevazi Lezzetler® Español
Mütevazi Lezzetler® Deutsch
Mütevazi Lezzetler® Français
Mütevazi Lezzetler® Italiane
Скромные Вкусы® Русский
لذيذ المتواضع ®عربية
Video Sunucuları
video.lezzetler.com
video.ml.md
Youtube
Dailymotion
Facebook
İzlesene
Mynet
Sosyal Medya
lezzetler.com facebook uygulaması
lezzetler.com facebook sayfası
lezzetler.com twitter sayfası
Mütevazı Lezzetler® facebook sayfası
Mutevazı Lezzetler® twitter sayfası