Fransız Mutfak Kültürü
Fransız mutfağı, Çin ve Türk Mutfağı ile birlikte dünyanın en tanınmış mutfaklarından birisi olarak gösterilmektedir.
Pek çok mutfak kültüründe olduğu gibi sarayın etkisiyle zenginleşen Fransız mutfağının ortaya çıkışında; aydınlanma döneminde taşra baronlarının isyanından korkan saray, onları Paris'e çağırarak şaşalı hayat içerisinde yaşatmak istemiş, bu yaşantıdan vazgeçmek istemeyen aristokratlar köylüleri her geçen gün daha fazla ezmişler, çalışanların sırtından yeme-içme ve lüks hayatı sürdürmüşler ve bu adaletsizlik Fransız İhtilalını ortaya çıkarmış ve sonuçta Fransız mutfağı da ortaya çıkmıştır. Ayrıca Fransa tahtının varisi II.Henry"nin 1533"te İtalya soylularından Catherine de Medici ile evlenmesiyle yeni gelinin İtalyan aşçı ekibini de beraberinde getirmesi ile İtalyan mutfak kültürü Fransız mutfağını etkilemiş ve gelişmesine de zemin hazırlamıştır.
Fransız mutfağında kullanılan gıdalar her ülkede olduğu gibi bölgeye göre farklılık göstermekle birlikte sebzelerden; patlıcan, taze fasulye, lahana, pırasa, havuç, sarımsak, soğan, patates ve domates, meyvelerden; elma, armut, kiraz, kayısı, çilek ve portakal yaygın olarak tüketilmektedir.
Fransız mutfağını öne çıkaran özelliklerden bazıları; sosların yaygın olarak kullanılması, et yemekleri çeşitlerinin çok fazla olması, etin marine edilmesi, peynir ve tereyağının vazgeçilmezliği ve çorbanın genelde sıvı olarak tüketilmesidir.
Başlangıç olarak çorba içilip, sonra ana yemekler; et, balık ve tatlı gibi yemekler devam etmektedir. Nezaketin oldukça önemli olduğu bu mutfakta, her bir yemeğin servisi için ayrı çatal bıçak takımı kullanılmakta, kâğıt peçetenin yerini kumaş peçete almaktadır.