Fransız Mutfağında Öğünler
Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi
Fransa’da öğünler genellikle sabah kahvaltısı, öğle yemeği ve akşam yemeklerinden oluşur. Ara öğünleri çok fazla tüketmedikleri için öğlen yemekleri ve özellikle akşam yemekleri önemli öğünleri arasında yer alır. Aşağıda Fransız yemeklerine öğünlerine göre yer verilmiştir:
Kahvaltı (Le petit déjeuner) genellikle krosan olarak adlandırılan ay şeklindeki açmalar, çikolata ile doldurulmuş pastalar, üzerine tereyağı sürülmüş kızartılmış baget ekmekleri, reçel, süt ve kahve gibi yiyecek ve içeceklerden oluşur. Kafe tipi dükkanlar sabah erken saatte kapılarını açarak servis yaparlar.
Öğle yemeği (Le déjeuner) Fransa’da eski zamanlarda iki saat kadar süren uzun ve zengin bir öğündür. Küçük kasabalarda bu gelenek hâlen daha devam etmektedir. Büyük kentlerde yemek tatili genellikle 1 saat sürer. Firmalar çalışanlara genellikle kafeteryalarda yemek servisi yaparlar ya da ücretsiz yemek fişi dağıtırlar. Fransızların öğle yemeğinde çorbalar genellikle ana yemek olarak servis edilir. Çorba, her zaman için kızartılmış Fransız ekmeği ile servis edilir. Çorbayı ekmek ile sonuna kadar yemek kötü bir davranış ola
Pate, hamurla kaplanarak pişirilip sıcak ya da soğuk servis edilen farklı etler ve etin çeşitli kısımlarından hazırlanır. Terrine ise kalıp içerisinde pişirilip dilimlenerek soğuk servis edilir. Taneli dokulara sahip olan terinne pütürlü minik parçacıklardan oluşur.
rak kabul edilmez. Aslında bu davranış lezzetli bir çorba ya da yemek için günün hemen her öğününde yapılan bir davranıştır. Yumurta nadiren Fransa’ da kahvaltıda servis edilir ama genellikle omlet, sufle ve kiş olarak öğle yemeğinde veya akşam yemeğinde kullanılır. Salatalar genellikle ana yemek ve tatlı arasında servis edilmektedir. Peynir ve meyve hafif tatlı tipik bir Fransız öğle yemeğini tamamlayıcı olarak servis edilebilir.
Akşam yemeği (Le dîner) Fransa’ da genellikle 3 bölümden oluşur; ordövr, ana yemek ile peynir veya tatlı tüketilir. Akşam yemeği ile birlikte bazen salata servisi de yapılır. Akşam yemekleri genellikle ekmek ve maden suyuyla birlikte tüketilir. Fransa’ da ana öğün olarak kabul edilen akşam yemeği oldukça önemlidir. Eğer akşam yemeğinde aile ile birlikte masada misafirler de varsa dört ya da beş çeşit yemek servis edilebilir. Fransızlar’ın akşam yemeklerinin süreleri birkaç saat sürebilir. Masadaki yemekler tamamen bittiğinde güçlü bir fincan kahve ile sohbetlerine devam ederler. Bazı zamanlarda yemek sonrası sindirime yardımcı olduğu için güçlü ama az miktardaki içkileri içerler. Aile tek başına yemek yerse sade ama lezzetli olmasına özen gösterilen yemekleri tercih ederler. Sohbet ve günün değerlendirilmesi sofraların vazgeçilmezidir.
Ara öğünlerde (Le Casse-Croûte) geleneksel Fransız alışkanlıklarında genellikle öğleden sonra çok güçlü kahve ve bir pasta veya ekmek tüketilir. Brioches (Brioş) olarak adlandırılan yumurta ve tereyağı ile hazırlanan mayalı ekmekler genellikle tuzsuz tereyağı ve reçel ile sıcak tüketilebilir. Brioches, evde hazırlamak için zaman alıcı bir ekmek olduğu için tüm Fransa’ da bulunabilen fırınlarda satılmaktadır .