Yiyiniz iciniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
lezzetler.com yemek tarifleri paylaşım sitesi

Yemek Tarifleri > Diğer Konular > Falafel Hakkında (4 adet - 40,878 defa bakıldı)

Falafel Hakkında


Fotoğraflı Yemek Tarifleri

Ana Sayfa
Video Yemek Tarifleri
Yemek Galerileri
Ana Yemek Tarifleri
Tatlı Tuzlu İkram Tarifleri
Yöresel Yemek Tarifleri
Geleneksel Yemek Tarifleri
Etnik Yemek Tarifleri
Dünya Mutfaklarından Yemek Tarifleri
Diyet Yemek Tarifleri
Markalardan Yemek Tarifleri
Bebek Yemek Tarifleri
Vejetaryen Yemek Tarifleri
Osmanlı Yemek Tarifleri
Kamp Yemek Tarifleri
Sebze Yemek Tarifleri
Meyve Tarifleri
Kırmızı Et Yemek Tarifleri
Av ve Kümes Etleri Tarifleri
Balık ve Deniz Ürünleri Yemek Tarifleri
Sakatat Yemek Tarifleri
Çerez Tarifleri
Tahıl Yemek Tarifleri
Diğer Malzemelerden Yemek Tarifleri
Pişirme Yöntemlerine Göre Yemek Tarifleri
Tatlarına Göre Yemek Tarifleri
Kolay Yemek Tarifleri
En Yeni Yemek Tarifleri
Malzemeye Göre Arama
Genel Konular
Besinlerin Değerleri
Şifalı Bitkiler
Aşçılığın Püf Noktaları
Sofra Düzeni ve Servis
Mutfak Takımları
Yemek Hakkında Sözler
Yemek Rüyaları
Yemek Fıkraları
Diğer Konular
Sağlık Konuları
Site Hakkında
Makaleler
Söyleşiler
Anketler
Mütevazı Lezzetler®

Üye Girişi
Üye Ol


Falafel Hakkında

kapıkulu
Şef Aşçıbaşı
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 28.11.2012
Mesajlar: 31
Şehir: Eskişehir
Kısa URL: https://ml.md/lc83815
Gönderme Tarihi: 28.Kas.2012
1,834 defa indirildi / yazdırıldı




AA

Ortadoğu’nun vazgeçilmez lezzetlerinden falafel, özellikle Arap ülkelerinde ’fast food’ yemeği olarak büyük ilgi görüyor.

Baklanın, çeşitli ot ve baharatlarla birlikte ezilmesinin ardından farklı şekillerde, köfte boyutlarında yağda kızartılarak hazırlanan falafel, özellikle Mısır, Suriye, Ürdün, Lübnan ve Filistin’de insanların hemen hemen her gün yedikleri yemekler arasında yer alıyor.

Ortadoğu’da farklı isimlerle anılan falafel, bir vejetaryen yiyeceği olarak da kabul ediliyor.

Beyrut’un ünlü aşçılarından Ebu Nebil, lezzetli bir falafel yapımında nohut ve baklanın yanında 15 çeşit baharat kullanıldığına dikkati çekti.

Ebu Nebil, falafel sandviçinin, domates, maydanoz, turşu ve tahin sosu katılarak yenildiğini söyledi.

Hemen hemen her yerde falafel lokantalarının bulunduğu Lübnan’da, Sayda kentinin en ünlü falafelcisi Ebu Rami de bu yemeğin toplumunun her kesiminin damak zevkine hitap ettiğini vurguladı.

Arap dünyasının gözdesi olarak kabul edilen falafelin fiyatının da uygun olduğunu dile getiren Rami, yarım ekmek arası fiyatı 2 dolar olan bu yemeğin her keseye hitap ettiğini belirtti.

Rami, "Falafel, yalnızca bir Arap yiyeceği değildir. Müşterilerim arasında çok sayıda yabancı Batılı diplomat da bulunuyor" diye konuştu.

Anayurdunun neresi olduğu konusunda net bilgi bulunmayan falafel yemeğinin, tarihte Filistin’de bilinen bir yemek türü olduğu, Mısır’da da Kıptilerin oruçlu oldukları günlerde hayvansal gıda tüketiminin yasak olmasından dolayı yedikleri bir yiyecek olarak bilindiği belirtiliyor.


Fotoğraf "gül" tarafından gönderildi. 26.03.2024


Falafel Hakkında

Somuncu
Türkçe Admin
Türkçe Admin

Kayıt: 25.05.2007
Mesajlar: 5856
Şehir: Ankara
Kısa URL: https://ml.md/lc159116
Gönderme Tarihi: 30.Tem.2021
376 defa indirildi / yazdırıldı




http://www.hurriyet.com.tr

Falafel daha çok ara sıcak ya da salata olarak tüketilen bir yemektir. Ülkemizin güneyinde bilhassa Antakya yöresinde çokça tüketilir. Falafel Orta Doğu kökenli bir yemektir. Lübnan mutfağında çok yaygın olarak yapılır. Hatta Lübnan köftesi olarak da bilinir. Falafel, tamiya ya da humus veya künefe gibi isimlerle de adlandırılır.
Falafelin ana malzemesi esasında nohut ya da bakladır. Bu lezzetli yemek taze soğan, limon suyu ve zeytinyağı ile çırpılmış tahin sosu veya sarımsaklı yoğurt beraberinde servis edilir. Yanında da pita ekmeği ikram edilir. Falafel haşlanmış nohut ya da baklanın iyice ezilerek bazı baharatlarla harmanlanarak yağda kızartılması ile elde edilen çok lezzetli bir yemektir. Bu Orta Doğu kökenli yemeğin değişik çeşitleri yapılmaktadır:

Falafel Çeşitleri:
Etsiz falafel
Falafel dürüm
Yoğurt soslu falafel
Fırın falafel
Peynir dolgulu fırında falafel
Falafel salata
Lübnan falafel
Galeta unlu falafel
Bakla falafel
Zeytinyağlı falafel
Patatesli falafel
Diyet Falafel

Etsiz falafel, falefelin Lübnan versiyonu olup, haşlanmış nohut, yeşillikler ve baharatlarla hazırlanır. Falafel dürümde ise falafel yanında sos ve salata ile servis edilir. Yoğurt soslu falafel ile bu eşsiz lezzetteki yemek tam bir ana yemeğe dönüşmektedir. Sağlıklı beslenmeye önem ve öncelik verenlerin seveceği bir falafel çeşidi de fırında yapılan falafel çeşididir.
Peynir dolgusu ile zenginleştirilmiş olan falafel yine fırında pişirilerek hazırlanır. Falafelin patatesli versiyonu da başka bir lezzet oluşturmaktadır. Beslenmesine ve kilosuna dikkat edenler için diyet falafel önerilir. Az yağda kızartılan ve yulaf unu kullanılan bu falafel lezzetinden asla bir şey kaybetmez.

Lezzetli bir falafel yapımı için dikkat edilecek bazı noktalar vardır. Bilindiği gibi falafelin ana malzemesi nohuttur. Kolayına kaçarak hazır ve haşlanmış nohut asla kullanılmamalıdır. Pişmiş, konserve nohut kullanırsanız hem lezzeti tutturamazsınız hem de falafeliniz dağılır. Falafel yapımındaki püf noktaları şöyle sıralamak mümkündür:
Mümkünse taze mahsul bir nohut seçilmelidir.
Nohut bir gece önceden suya bırakılmalıdır. Nohutlar bir gece boyunca suda beklemiş olmalıdır.
Islanmış nohutlar ertesi gün haşlanmalıdır.
Haşlanma esnasında et ya da tavuk suyu kullanılırsa falafellerinizin lezzeti artacaktır.
Falafeli kızartacağınız yağ miktarı fazla olmalıdır. Kızartma tencerenize falafelleri attığınızda yağ üzerine çıkmalıdır.

Falafeli Daha Nefis Yapacak Lezzet Önerileri
Çok daha lezzetli bir falafel yapmak istiyorsanız bazı noktalara dikkat etmelisiniz. Bunlara uyduğunuz takdirde falafelleriniz damak çatlatacak derecede lezzetli olacaktır:
Nohutlarınızı kemik suyunda haşlayın.
Kızartmak için zeytinyağı kullanın.
Toz kişniş yerine uygun miktarda taze kişniş kullanın.
Un miktarını çok az tutun. Unun görevi sadece köfteleri bir arada tutmaktır.
Un yerine ince bulgur da kullanılabilir.
Falafel köftelerinizi hazırladıktan sonra ve kızartmadan önce buzdolabınızda bir kaç saat dinlendirirseniz çok daha lezzetli olacaktır.
Falafel köftelerinizi kızgın yağa atın, yağ asla soğuk olmamalıdır. Ama elbette aşırı derecede kızgın da olmamalıdır.
Falafel köftelerinizi kızartırken de dikkat edeceğiniz diğer bir nokta ise şudur. Kızarmakta olan falafel köftenizle fazla uğraşmayın, dağılabilir. Bir tarafı iyice kızardıktan sonra ters yüz yapın

Falafel Sunumları
Falafel çok değişik şekillerde sunuma hazırlanabilir. Klasik şekli olan servis tabağına alındıktan sonra sos gezdirilmesi en sevilen sunum şeklidir. Ayrıca falafel köfteleri salatanın üzerine konularak da servis edilebilir. Falafel dürüm zaten dürüm şeklinde sunumu yapılan bir falafel çeşididir.

Falafel Faydaları Nelerdir?
Falafel ana maddesi nohut olduğundan son derece besleyici bir yemektir. Protein, karbonhidrat içeren ve enerji veren bir besin olan nohut sık sık tüketilmelidir. Falafel besin değeri yüksek bir yemektir. Yüzde 5 protein içerir, yüzde 15 karbonhidrat ve yüzde 80 yağ içeren bir yemektir. Bunun yanında içerisinde B grubu vitaminler, mineraller, fosfor, potasyum, çinko ve demir bulunmaktadır. Lif oranı da yüksek olduğundan sindirim dostu lezzetli bir yemektir.

Falafel Kaç Kaloridir?
Her ne kadar çeşitli şekillerde tarifi olsa da ortalama bir falafel yemeğinin 100 gramında yaklaşık olarak 300-450 civarında kalori vardır. Diyette olan kişiler falafelin diyet versiyonu olan tarifini hazırlayabilirler.

Falafel Kilo Aldırır mı?
Falafel aslında çok sağlıklı bir yemektir. Kilosuna dikkat eden kişiler diyet tarifini yapabilirler. Bu şekilde hem lezzetli hem de düşük kalorili bir falafel yemeği ortaya çıkarmak mümkün olabilir.


Falafel Nedir

Somuncu
Türkçe Admin
Türkçe Admin

Kayıt: 25.05.2007
Mesajlar: 5856
Şehir: Ankara
Kısa URL: https://ml.md/lc172854
Gönderme Tarihi: 24.Haz.2023
220 defa indirildi / yazdırıldı




Ortadoğu’daki pek çok toprakta bir sokak yemeği olan falafel sınırların dışında sofraları, lokantaları süsleyen bir lezzet haline gelmiştir. Kültürlerine göre bu lezzete aşina olan insanların gözünde falafelin Türkiye’deki sokak pilavcılarından farklı bir özelliği yoktur. Bilindik, doyurucu ve lezzetli bir üründür.
İlk olarak Mısır’da ortaya çıktığı düşünülen bu yiyeceğin yapımında, o topraklarda bakla vardır. Fakat Ortadoğu’nun başka bölgelerine gidildiğinde ise Irak, Filistin gibi yerlerde nohut ana malzemedir. Benzer kültürler arasında da farklılığa sahip olan bu tarifin en ilgi çeken kısmı içinde hiç et ürünü olmamasıdır. Bu nedenle vejetaryen kişilerin sıklıkla tercih ettiği bir lezzettir.
Baharat kullanımı falafelin kültürel çizgisini yansıtan bir detaydır. Kültürden kültüre değişen şeylerden birisi de baharattır. Bu nedenle geniş bir bölgede bulunan ancak farklı kültürler tarafından tüketilen bu yiyeceğin farklı nohut ve baklanın yanı sıra baharatlardan da geçer.
Sokak yemekleri her kültürde farklıdır. Türkiye’de pilav, kestane, mısır sokakta satılan, meydanlarda rastlanan lezzetlerdir. Amerika’da sosisli gibi ürünlere denk gelmek mümkündür. Ortadoğu’daki pek çok ülkede ise falafel sokak lezzeti olarak insanların karşısına çıkar. Ama falafel tarifi sayesinde bu lezzeti sokaktan eve taşımak mümkündür.
Falafel bir tür köfteye benzer. İçinde kıyma yoktur. Ancak kızgın yağda kızartılan top biçimi onu köfteye yakın hale getirir. Kimi kültürler için ağır kaçacak bir tadı olan falafel kuru ve bol baharatlı bir nohut köftesi olarak tanımlanır.
Çoğunlukla nohuttan yapılmasa da bölgeye göre baklanın da malzeme olarak kullanıldığı falafel yabancı olan kültürlerde daha çok bir atıştırmalık olarak tüketilir. Çünkü bu yiyeceğin barındırdığı tatları kolaylıkla sindirecek kişiler o kültüre ait olanlardır. Geri kalan kesim ise bu leziz tattan zevk alır fakat aşırı tüketiminin onların midesini rahatsız etme ihtimali vardır.
Somun ekmeğinin içinde ikramı meşhur olan bu nohutlu köftenin yanında çoğunlukla turşu ve acı soslar yenir. Falafelin kendisine has bir kültürü olduğu içeriğinin yanı sıra ona eşlik eden öteki yiyeceklerden de anlaşılır.



Felafel Nedir?

gül
Şef Aşçıbaşı
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638
Şehir: izmit
Kısa URL: https://ml.md/lc177460
Gönderme Tarihi: 24.Nis.2024
92 defa indirildi / yazdırıldı




https://www.cumhuriyet.com.tr

Orta Doğu mutfağından gelen falafel, nohut veya baklanın çeşitli baharatlarla karıştırılarak, top şekline getirilip derin yağda kızartılmasıyla yapılan bir yemek. Falafel’in Mısır’da ortaya çıktığı düşünülse de, Orta Doğu ve Akdeniz mutfağında da temel bir lezzettir. Diğer mutfaklarda, çeşitli vejetaryen yemeklerinde de sıklıkla kullanılmaktadır. İştah açıcıların bir parçası olarak tek başına servis edilebilir. Bazen de, pide ya da dürüm içinde gelebilir. Falafel köftelerinin üzerine salatalar, turşular, acı soslar ve tahinli soslar gezdirilebilir. Ara sıcak olarak tüketilen bu lezzet oldukça pratik.







Falafel Hakkında Tarifleri Diğer Konular



(4 adet Falafel Hakkında 40,878 defa bakıldı)

1 2 3 4

lezzetler.com
Site Hakkında
Kullanım Kuralları
Üyelik Kuralları
Gizlilik Bildirimi
Hediyeli Üyelik
Alan Adlarımız
Bölümler
Yemek Kitapları
Mütevazı Lezzetler® Yemek Kitabı
Mütevazı Lezzetler® İkramlar
Mütevazı Lezzetler® Kurabiyeler
Mütevazı Lezzetler® Çorbalar
Mütevazı Lezzetler® Pilavlar
Mütevazı Lezzetler® Videoları
Mütevazı Lezzetler® Fotoğrafları
Mütevazı Lezzetler®
Mütevazı Lezzetler® Sertifikaları
Mütevazı Lezzetler® Türkçe
Mütevazı Lezzetler® Azəricə
Mütevazi Lezzetler® English
Mütevazi Lezzetler® Español
Mütevazi Lezzetler® Deutsch
Mütevazi Lezzetler® Français
Mütevazi Lezzetler® Italiane
Скромные Вкусы® Русский
لذيذ المتواضع ®عربية
Video Sunucuları
video.lezzetler.com
video.ml.md
Youtube
Dailymotion
Facebook
İzlesene
Mynet
Sosyal Medya
lezzetler.com facebook uygulaması
lezzetler.com facebook sayfası
lezzetler.com twitter sayfası
Mütevazı Lezzetler® facebook sayfası
Mutevazı Lezzetler® twitter sayfası

izmir escort - alsancak escort